menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Kamerplant van de week: de koffieplant

Coffea Arabica of koffieplant verzorgenBen je een echte koffieliefhebber met groene vingers, dan mag deze geweldige kamerplant bij jou thuis niet ontbreken. De koffieplant of -boom, ook gekend als Coffea Arabica, vormt de basis voor één van de smaakvolste koffiesoorten die verantwoordelijk is voor maar liefst driekwart van de totale koffieproductie wereldwijd. Maar bij ons is de plant voornamelijk gekend als een sierlijke kamerplant met glimmende donkergroene bladeren.

De koffieboom behoort tot de plantenfamilie Rubiaceae. Ze is gemakkelijk te herkennen aan haar beukvormige bladeren met golvende bladrand. Wanneer de plant het naar haar zin heeft, neemt ze vlot in de hoogte toe. Laat je de koffieboom haar gang gaan, dan ziet ze er in een oogwenk als verwilderd uit. Maar met een flinke snoeibeurt ziet de kamerplant er binnen de kortste keren weer fantastisch uit. En met de juiste zorgen kunnen er echte koffiebonen aan groeien. In de huiskamer kan de koffieplant tot 2 à 3 meter hoog worden. Een plant die jouw gasten ongetwijfeld niet zal ontgaan tijdens hun bezoek. Maar eerst een stukje geschiedenis...

De ontdekking van koffie

Koffie werd ruim 1500 jaar geleden ontdekt in Ethiopië, toen er onrust ontstond bij de geiten in het klooster. De geitenherder Kaldi merkte op dat zijn geiten veel energieker waren dan normaal. En dat na het lekker smullen van bepaalde bessen in de wei, nl. de koffiebes. Het gedrag van de geiten gaf de herder inspiratie om de bonen te gaan verpulveren en koken in water. Na het drinken van dit goedje met de, toen nog onbekende maar, heerlijk aromatische koffiegeur, gaf ook Kaldi een energiek gevoel. Vanaf dat moment maakte de herder regelmatig koffie, wat door Arabische handelaren niet onopgemerkt bleef. Snel verspreidde de koffieplant zich over de rest van de wereld en vestigde het eerste koffiehuis zich in Europa in de 16e eeuw in Venetië.

De koffiebes

Hoe verzorg je de koffieplant?

  • Standplaats: De Coffea Arabica zou geen echte tropische plant zijn, als ze niet zou houden van een lekker warme plek in huis. Ze heeft graag veel licht maar pas in het begin op van te veel zonlicht. Laat de koffieplant er rustig aan wennen door haar op 2 à 3 meter afstand te plaatsen van het zuidraam. Geleidelijk aan kan je ze dichterbij plaatsen, zodat de kamerplant minimaal vijf uur indirect zonlicht krijgt. Mits de temperatuur er niet te heet wordt. Opgepast met tochtige plaatsen, daar is de koffieplant niet zo dol op.
  • Koffieplant verzorgen en kopenWater geven: De Arabica heeft algemeen niet veel water nodig. Enkel tijdens de lente en zomer kan de plant veel dorst hebben. Geef ze daarom geregeld kleine beetjes water zodat de potgrond licht vochtig blijft en de wortels niet rotten. Hou haar glimmende donkere bladeren mooi groen door ze om de paar dagen te besproeiien met water. Dit houdt het stof weg waardoor ze blijven blinken.
  • Luchtzuiverend: De koffieplant is geen krak in het zuiveren van de lucht. De plant is natuurlijk te druk bezig met het produceren van koffiebonen.
  • Luchtvochtigheid: Een droge lucht kan de kamerplant goed verdragen, maar een voorkeur gaat toch naar een wat vochtigere leefomgeving. Sproei in de zomer extra water op de bladeren en vooral de luchtwortels om de luchtvochtigheid te verhogen.
  • Voeding: Tijdens de lente- en zomerperiode is de kamerplant in volle groei. Geef daarom eens per maand wat extra plantenvoeding waaruit de plant energie kan halen. Te weinig voeding zal ervoor zorgen dat de Arabica geleidelijk aan haar groene kleur verliest. In de winter gaat ze in rust en stopt de groei ook tijdelijk. Bijkomende voeding is dan ook niet meer nodig tot in het voorjaar.
  • Ziektes: Zoals vele andere kamerplanten leidt te veel water tot bruine bladeren. Controleer in dat geval hoe nat de potgrond aanvoelt en verminder indien nodig de hoeveelheid water. Van ziektes en ongedierte heeft de Coffea Arabica weinig last, tenzij de plant op een koude plek staat of veel tocht vangt. Pak het probleem aan en zorg voor een betere plaats in huis.
  • Giftig: De plant is niet giftig en daarom veilig voor kind en dier. Het eten van onbehandelde bessen leidt echter wel tot misselijkheid.

Haal er zelf eentje in huis en bestel de koffieplant vlug in onze webshop. Kies er een passende bloempot bij en wij zorgen ervoor dat jouw plant veilig aan huis wordt bezorgd. Zo geniet je binnenkort al van jouw eerste koffieplantje.

#5968Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon