Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/azalea_als_kamerplant_van_de_maand_december

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 8 augustus 2022

Azalea als kamerplant van de maand december


Azalea als kamerplant van de maand december De Azalea is een erg multifunctionele huisgenote en een uitbundige bloeier. Met een paar exemplaren in je huis stijgt je concentratievermogen aanzienlijk, zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond. En Japanners zijn ervan overtuigd dat het schenken van een Azalea symbool staat voor het brengen van geluk. 

De Azalea behoort tot het geslacht van de plantenfamilie Rhododendron. De naam Azalea is afgeleid van het Griekse ‘azaleos’, wat dor en droog betekent. Dat slaat waarschijnlijk op de houtige takjes van de plant. De Azalea werd voor het eerst geteeld in Japan, in de 18e eeuw verscheen de plant voor het eerst in Europa. Daar steeg haar ster snel, vooral dankzij haar fraaie en felgekleurde bloemen. Rood, roze, wit, paars en tweekleurige vormen: de Azalea biedt het allemaal. Niet voor niets staat ze symbool voor overvloedige schoonheid.

Belangstelling

De Azalea vraagt een goede verzorging. Dat betekent in de praktijk niet teveel water, maar zeker ook niet te weinig. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil, dan zit je altijd goed. In de bloei heeft de Azalea echter behoefte aan behoorlijk wat vocht. Maar te veel water onder in een pot, dat niet weg kan, is funest voor de plant. Op deze manier kan de plant namelijk geen voor de wortels noodzakelijke zuurstof meer opnemen. Ook staat ze graag op een plaats met voldoende licht, maar geen direct zonlicht.

azalea verzorgen

Verzorgingstips:

De oorspronkelijke azalea’s groeien als bodembedekkers op lichte hellingen, onder bomen in de halfschaduw, in voedzame humusrijke en vooral waterdoorlatende grond. Dit is van groot belang om te weten hoe we onze azalea verder moeten verzorgen.

 • kamerplant houden azaleaTemperatuur:
  De planten zijn in de huiskamer te houden bij een gematigde temperatuur van 15 tot 22° C. Ook een iets koelere plaats zoals de inkomhal of een gang zijn geschikt als standplaats.

 • Licht:
  Azalea’s verlangen een lichte standplaats, zeker de moderne variëteiten. Rechtstreeks zonlicht is te vermijden, dan verwelken de bloemen snel en  verdampt de plant teveel water.

 • Water:
  De potkluit van azalea moet steeds vochtig zijn. Liefst water geven met regenwater (kraantjeswater bevat teveel kalk).  De potkluit moet het teveel aan water kunnen doorlaten, vergelijk de potkluit met een spons die water vasthoudt.

  Een extra verzorgingstip is de plant in een schaal of pot te zetten met zand er in; bij teveel water vloeit het water naar beneden en dit vormt tegelijkertijd een reserve bij een tekort aan water.

  Heb je niet de tijd om dagelijks de potkluit te controleren dan kan je 1 maal per week de plant in een emmer dompelen zodat alle lucht uit de potkluit is verdwenen en daarna de potkluit laten uitlekken. Je azalea heeft nu enige dagen reserve.

  Meestal bestaat de potkluit uit een mengsel turf of bladgrond, meststoffen en speciale naaldbosgrond voor azalea's. 

 • Bemesting:
  Een gezonde kwaliteitsplant heeft niet onmiddellijk bijbemesting nodig. Een azalea is  zeer gevoelig voor teveel aan zouten in de potkluit.

  Indien U toch de plant wil bijbemesten gebruik dan een lage NPK-verhouding; 3-1-2. 
Terug naar boven icoon