menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 april 2024

Het positieve effect van waterdoorlatende verharding

Reeds verschillende jaren hebben we te maken met drogere zomers en blijft het watertekort een groot probleem. En ondanks de hevige regenbuien die we toch regelmatig kennen, blijft het waterpeil zakken en wordt de grond steeds droger. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Eén van de oorzaken is de klimaatverandering wat leidt tot langere regenperiodes in de winter en langere periodes van droogte in de zomer. 

Een tweede belangrijke oorzaak is de toename aan verhard oppervlak waardoor het water de grond niet meer kan indringen. In steden wordt regenwater zo snel mogelijk afgevoerd via riolering om wateroverlast te voorkomen. Hierdoor wordt het grondwater onvoldoende aangevuld en hebben we niet genoeg waterreserve om de droge periode in de zomer te overbruggen. Als we erin zouden slagen om het regenwater in de winter beter vast te houden, dan kunnen we de schade tijdens droge periodes misschien beperken.

staptegels in combinatie met kiezels

Waterdoorlatende verharding als oplossing

Aangezien onze tuinen samen één groot oppervlak vormen, kunnen wij ook helpen om dit probleem te voorkomen, al is het maar gedeeltelijk. Elke inspanning helpt!

Waterdoorlatende verharding of halfverharding heeft alle voordelen van een traditionele verharding en heeft bovendien een positief effect op het klimaat. Het gaat hier om een soort verharding die het hemelwater niet naar de riolering afvoert maar zoveel mogelijk de kans geeft om het water in de bodem te laten sijpelen. In dit geval is de bodem ook vochtiger, warmt hij minder snel op en zorgt hij voor verkoeling tijdens warme dagen.


Meer groen en minder tegels is de trend! Beperk verharding tot het minimum en ga op zoek naar alternatieven voor de oprit, terras en tuinpaden. Hier enkele tips hoe je dit kan realiseren:

  • Houten terrassen laten het water nog doorTuinpaden tussen borders of in de moestuin kan je voorzien van boomschors of gesnipperd snoeihout. Maak een pad met verticale paaltjes, gebruik staptegels of houten planken waartussen je een bodembedekker laat groeien of ga voor een graspad. Er bestaan ook lage bodembedekkers die bestand zijn tegen betreding, al is dit meestal beperkt. Dergelijke plantjes zijn ook ideaal om te gebruiken tussen stapstenen, bijvoorbeeld: Leptinella en Cotula squalida.
  • Terras: wissel tegels af met open ruimtes in mos, gras of een lage bodembedekker. Kies een terras in houten terrasplanken of terrastegels. Het water kan tussen de planken nog de grond indringen. Gebruik bij voorkeur geen gronddoek of geotextiel.

  • Oprit: grasdallen of grasroosters zijn een perfect alternatief voor klinkers. Je kan ze vullen met siergrind of laten begroeien met gras. Gebruik geen beton of stabilisé onder de stenen maar zand of gebroken steenpuin.

  • Poreuze stenen zoals grind of dolomiet laten ook het water door en kunnen dienen als alternatief voor klinkers of betontegels.
  • Wil je toch een deel in tegels aanleggen, leg ze dan in los verband of met brede voegen waartussen je grind of gras voorziet.

Grasdal

Wij kunnen wel degelijk een verschil maken! Samen kunnen we bouwen aan een klimaatbestendige tuin die bestand is tegen hittegolven en waterschaarste enerzijds en overvloedige regen anderzijds. Een tuin die bovendien zorgt voor meer biodiversiteit en meer leven! 

#5820Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon