menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 juli 2024

Dille in de siertuin

dille zaaien in de siertuin

We hebben als mens de neiging om de wereld om ons heen in de delen. Iets is vlees of vis, dat geeft structuur aan de chaos in de werkelijkheid. Daarom delen we ook de planten in: een plant hoort in de groentetuin, in de siertuin of in de kruidentuin. Natuurlijk is dat handig maar we hoeven ons daardoor niet te laten belemmeren om daar eens van af te wijken. Soms zijn mooie planten eetbaar en soms zijn groenten zo mooi, dat ze ook in de siertuin een plaatsje kunnen krijgen. Een bijzondere kruidenplant die in de border niet misstaat is Dille, Anethum graveolens.

Graveolens betekent “zwaar ruiken”. Dille heeft een sterke geur. De geur zou luizen verjagen en dat maakt dille heel geschikt om tussen rozen te planten. Dille heeft prachtig loof, diep blauwgroen en fijn veerachtig ingesneden. Dat is voor de bloei al een sierraad. De geelgroene schermen zijn erg mooi in combinatie met allerlei bloemen en zeker bij rozen zorgen ze voor een compleet boeketje in de border. Ze maken de totale indruk minder massief, luchtiger. Dille bloeit van juni tot oktober en bereikt een hoogte van 90 cm. Omdat de plant zo luchtig is, kan ze overal tussendoor staan.

Als kruid kun je dille zowel vers als gedroogd goed gebruiken bij onder andere het inmaken van augurken en courgettes. Ook in visschotels is dille een waardevolle toevoeging. Niet alleen ruikt de plant sterk, ook de smaak is duidelijk aanwezig. Je moet het dus met beleid gebruiken anders overheerst het al snel. De blaadjes en bloemen zijn ook erg mooi als garnering van een visgerecht. De zaden kun je in brood en sauzen gebruiken.

dille kruiden gebruiken in de keuken

Dille is een éénjarige plant. Dat betekent dat de plant in één seizoen uit zaad kiemt, groeit en bloeit en tenslotte zaad maakt en sterft. Dille vormt een penwortel. Daardoor is de plant niet goed te verplanten. We zaaien dille daarom direct op de plaats waar je het wilt hebben. Zelfs de zaden ruiken sterk!


Je kunt dille in maart zaaien. De plant is sterk en niet bijzonder gevoelig voor kou maar houdt wel van een zonnig plaatsje.
Maak op de plaats waar je het kruid wilt hebben staan, de grond los met een harkje. Zorg dat de ondergrond kruimelig en egaal is. Dille houdt van doorlatende grond. Verspreid de zaden ruim (20 cm.) want dan kunnen de planten zich goed ontwikkelen. Bedek de zaden licht met een beetje grond of zand. Na niet te lange tijd, zie je de kleine plantjes verschijnen. Ze zien er teer en kwetsbaar uit maar zijn sterk en vragen geen speciale zorg.

zaden van dille kopen
Zaden om zelf dille te zaaien kan je via deze link bestellen.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).