Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_vierkante_meter_moestuin_-_deel_7

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 september 2021

Juni: de eerste oogst van je vierkante meterbak

Juni: de eerste oogst van je vierkante meterbak

Juni: de eerste oogst van je vierkante meterbak

Spinazie in de vierkante meter moestuinOp naar de langste dag van het jaar! Als alles goed gaat, staat je moestuinbak nu ongeveer vol.
Zorg dat je groenten nooit water te kort hebben, en vergeet vooral niet de eerste erwtjes te oogsten. En, hoe smaken je eerste zelf gekweekte aardbeien?

Spinazie

Ook al ben je al volop spinazie aan het oogsten, je kunt er nu ook nog steeds zaaien, voor lekkere kleine blaadjes in de gemengde sla.
Zorg dat het vak waarin je zaait goed nat is, anders kiemt het zaad moeilijk, en houd de grond de eerste 3 weken vochtig.

Prei

Als je deze winter prei wilt eten, dan moet je die nu planten. Veel kun je in je bak niet kwijt, maar een prei neemt gelukkig niet te veel plaats in beslag.

Hoe?

  • Zet de planten een uurtje vooraf in een bodem water.
  • Trek een sleuf van zo'n 5 centimeter diep, giet die vol water en laat bezinken.
  • Maak met een pootstok elke 15 centimeter een gat van 10 centimeter diep.
  • Laat in elk gat een prei vallen.
  • Duw de gaten niet dicht maar ga er zachtjes met de gieter over: de slappe modder zal zich rond de wortels nestelen en het gat al voor een deel dichten. Latere gietbeurten en regens zorgen ervoor dat de gaten mooi dichtslibben. 

Niet vergeten!

  • Geef water. Zolang het niet regent, moet je je bak elke 2 dagen zeker een volle emmer (10 liter) water geven.  
  • Bemest je groenten vanaf nu bij. Gebruik biologische vloeibare mest voor groenten, tomaten of kruiden, en meng elke 2 weken een dopje in het gietwater. Zo blijven je groenten constant verder groeien. Vooral je tomaten kunnen dat extraatje goed gebruiken. Bonen hebben geen mest nodig.
  • Blijf wieden; laat het onkruid niet in zaad komen.
  • Let op voor de slakken en bladluizen.

Help, bladluizen!

Larve van lieveheersbeestjes tegen bladluizenBladluizen (die overigens niets gemeen hebben met luizen op mens en dier!) vermenigvuldigen zich razendsnel zodra het warm en vochtig wordt. In de moestuin is vooral de zwarte bonenluis op je (tuin)bonen vervelend. Maar hun gesabbel aan de blaadjes van aardbeien en sla remmen ze die arme planten in hun groei. Bladluizen zijn ook overbrengers van vervelende virusziekten zoals roetdauw, witziekte en roest.

Hun natuurlijke vijanden zijn onder meer (larven van) lieveheersbeestjes, bepaalde spinnen, oorwurmen, koolmeesjes, loopkevers, roofwantsen, de larven van sluipwespen, galmuggen en gaasvliegen en solitaire wespen. Geraak je er maar niet van verlost, zet dan een biologisch insecticide in, bijvoorbeeld op basis van koolzaadolie of pyrethrum. Of bestel larven van lieveheersbeestjes: die kunnen op een dag makkelijk tussen de 100 en de 150 bladluizen verorberen.

Wist je....

Dat mieren bladluizen melken? Zowel de groene als de zwarte bladluizen scheiden honingdauw af, een zoete stof waardoor de bladeren kleverig worden. En laat mieren nu net dol zijn op deze 'honing' - ze bewaken soms hele bladluiskuddes om ze te kunnen 'melken'. Daarom zie je vaak op één plant bladluizen en mieren bij elkaar.

Uitbreiden?

Staat je bak al vol maar wil je nog wel meer groenten kweken? Hang aan de randen bloembakken en zaai er snij- en pluksla of spinazie in. Of zet wat groenten in potten of zakken. Je kunt kant-en-klare zakken kopen, maar een oude zak van potgrond werkt net zo goed. Zo'n zak houdt het vocht beter vast en verbruikt minder water dan een klassieke moestuin of je vierkante meterbak. Je kunt je groeizakken neerzetten waar je maar wilt: schimmelgevoelige tomaten en aardappelen zet je onder een afdak, uit de regen.

Het is nog altijd niet te laat om met een vierkante meterbak te starten! Zo begin je er aan.
Volgende maand wordt het puffen, voor de vierkante meterbak

#4796

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist