menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 juni 2024

Vermeerderen van druiven door het nemen van een eenoogstek

Inleiding 

Zelf druiven kweken? Het kan, iedereen die in zijn tuin over een zonnige zuidermuur of beschutting beschikt kan heel gemakkelijk zelf zijn eigen zoete, sappige vruchten kweken. U hoeft geen dure serre aan te schaffen. Ik kan misschien jullie leidsman zijn, met wat goede wil, een flinke dosis energie, enkele nuttige tips en de passende werkwijze zijn we al een eind op de goede weg.

Eerst wil ik enkele rassen die mijn voorkeur genieten en in ons klimaat goed gedijen aan jullie voorstellen:

*«Boskoop Glory»
Is een zeer rijkdragende, blauwe openlucht druivensoort die in onze streken gemakkelijk rijpe vruchten geeft, dit vanaf eind augustus tot begin oktober. Deze zoete en sappige druif heeft de grootte van een kleine kers en ook een prachtig, uitzonderlijk mooi verkleurend herfstblad dat een meerwaarde geeft aan onze tuin in de herfst.

*«Vroege van der Laan»
De witte druif in onze streek, eveneens zoet en sappig. Een klein minpuntje misschien: de mooie verkleuring van het blad ontbreekt hier!

Nog enkele soorten die in aanmerking komen voor de buitenteelt:
* Conseiller Depoorter (blauw)
* Chasselas de Fontainebleau (wit)

Gekende variteiten die enkel te kweken zijn in serre:
* Frankenthaler (blauw)
* Muskaat van Alexandrië (wit)


 

eenoogstek
Benodigd materiaal
Hoe druiven stekken
Stek van druif
Stek van druif
 

Vermeerderen door het nemen van een éénoogstek:

Het nemen van stekken kan best in de maanden december–februari wanneer de druivelaars in rust zijn. Dit kan gebeuren door het nemen van winterstekken of door een éénoogstek. Vooral dit laatste gaan we uitgebreid behandelen met als meest voor de hand liggende reden dat het de eenvoudigste en meest succesvolle methode is.

 • We vertrekken steeds van een gezonde, potlooddikke éénjarige scheut in ontdooide toestand. Deze kan je misschien verkrijgen bij vrienden of kennissen die dergelijke druivelaars hebben of misschien ben jezelf reeds de trotse eigenaar van een (eventueel aangekochte) druivelaar.

Opgelet: de ogen of knoppen moeten voldoende ontwikkeld zijn en vrij van ziekten.

Werkwijze:

 • Knip met een goed snijdend mes of snoeischaar een stek met één oog erop, dit laatste afkomstig van de sterke, éénjarige scheut. Snij 1 cm boven het oog de stek schuin af (reden: water loopt er af, betere opdroging en voorkomen van schimmels) en snij de stek onderaan plat af op een lengte van 5-7 cm onder het oog. 
   
 • Doe onmiddellijk warme of koude entwas (eventueel parafine )of een wondafdekmiddel op de schuine wonde bovenaan de stek . Dit laatste om uitdroging te vermijden en tevens als bescherming tegen eventuele schimmelaantasting.
 • Plaats de éénoogstek nu in een pot of stekbakje (meerdere stekken) gevuld met een mengsel van gezonde potgrond en scherp zand (verhouding 5/1).Steek de stek zodanig dat het oog of de knop 1 cm boven de grond uitsteekt. De grond rond de stek extra goed aandrukken om een goed contact te verzekeren. 
  De grond moet vochtig zijn maar niet te nat.
   
 • Omhul de pot met een plastiek zakje of een stuk petfles om uitdroging te voormijden. Doorprik de fles wel even om verluchting te bevorderen. Zet de stekken in een serre met bodemwarmte (20°C) of gewoon op de vensterbank in de huiskamer bij kamertemperatuur (niet in de volle zon = verbranding). Controleer regelmatig op vochtigheid van de grond en verwijder schimmelaantasting indien nodig. 
 • Het oog van de stek zal vlug zwellen, uitlopen en een scheut vormen, dit wil echter niet zeggen dat er reeds wortels zijn. Het inwortelingsproces neemt immers verscheidene weken in beslag, eerst verschijnt er aan één kant een worteltje.
 • Als de beworteling zich echt doorzet mag je het plantje verder opkweken op een zonnige plaats en mag de plastiekbescherming weggenomen worden. Hou de vochtigheid van de grond nog steeds nauwlettend in het oog zodat de plant ook in dit stadium niet verdroogd of verzuipt.
   
 • Nadat de plant is afgehard (= langzaam gewoon maken aan de buitenlucht) kan men de ingewortelde druivenstek zonder pot uitplanten tegen een zuidermuur, wel na 1 juni.

  Het resultaat na één groeiseizoen zal zeker verrassen. De lange weg verder van verzorgen en snoeien van druiven in de tuin wil ik graag uitleggen in een volgend artikel. Hopelijk zijn jullie dan ook van de partij?

Terug naar boven icoon