Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_aziatische_hoornaar_een_monsterwesp

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 29 september 2020

De Aziatische hoornaar, een monsterwesp

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) lijkt op een gewone wesp maar heeft exotische roots. In de eerste plaats vormt hij een bedreiging voor onze inheemse bijen die het zo al hard genoeg te verduren hebben. Hij is al gesignaleerd in een groot deel van Europa en sinds begin dit jaar treffen we dit diertje ook aan in Vlaanderen en Nederland. 

Aziatische hoornaar (Vespa velutina)

De hoornaar kwam in 2004 Europa binnen via een Franse bonsai-kwekerij en heeft zich sindsdien verspreid over een deel van Europa en nu dus ook bij ons. Als men nesten ontdekt dan worden ze onmiddellijk bestreden om verdere verspreiding te voorkomen.

Aziatische hoornaar (Vespa velutina)De soort wordt vaak verward met de Europese hoornaar die het vooral gemunt heeft op andere wespen en vliegen. Hij ziet er een stuk groter uit dan een gewone wesp maar is naar mensen toe niet agressief als hij zich niet aangevallen voelt. Ook de Aziatische hoornaar vormt geen direct gevaar voor de mens maar hij kan wel bijenkasten binnendringen en het volledige nest leegroven. Voor honingbijen en wilde bijen is dat geen goed nieuws! 

Ze bouwen vrijhangende bolvormige nesten hoog in bomen zoals eiken of populieren en worden zowel in stedelijke gebieden als op het platte land aangetroffen. Kenmerkend is de invliegopening aan de zijkant van het nest. Bij de gewone hoornaar zit de opening onderaan. Eén nest kan meer dan 1000 exemplaren bevatten en is ook groter dan het nest van de Europese hoornaar. 

Hoe herken je de Aziatische hoornaar? 

  • Bijna volledig zwart met een oranje-rood gekleurde kop.
  • Fluweel zwart borststuk. 
  • Laatste twee achterlijfsegmenten zijn geel-oranje.
  • De poten zijn donkerbruin tot zwart met kenmerkende gele uiteinden.
  • Hij is kleiner dan de Europese soort. Koninginnen zijn ca. 30 mm, werksters zijn tot 25 mm. 

De Aziatische hoornaar is in tegenstelling tot de Europese soort enkel overdag actief. Naast honingbijen eet hij ook andere insecten zoals vliegen, sprinkhanen en vlinders. Bijen die terug keren naar de bijenkast worden gewoon uit de lucht geplukt en worden vervolgens in stukjes aan de larven gevoederd. 

Laat de bestrijding van de nesten over aan professionelen. De kans op verwarring met de Europese soort is groot. Ze zelf doden of manueel gaan wegvangen heeft dus weinig zin. De Europese soort is immers inheems en veel zachtaardiger.

#5482

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies