Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_aziatische_hoornaar_een_monsterwesp

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 3 oktober 2022

De Aziatische hoornaar, een monsterwesp

Nest van de Aziatische hoornaarIn een razend tempo rukt de Aziatische hoornaar op in ons kleine landje. Met dit jaar al een piek van 20 nesten per dag gesignaleerd in Vlaanderen alleen, is dit heel slecht nieuws voor onze inheemse bijensoorten. Heb je een nest ontdekt of zie je er vliegen, maak dan snel melding op Vespa-Watch en laat ze gratis professioneel verwijderen.

Een bedreiging?

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) lijkt op een gewone wesp maar heeft exotische roots. In de eerste plaats vormt hij een bedreiging voor onze inheemse bijen die het zo al hard te verduren hebben. Bovenaan de menukaart staat onze honingbij. Wanneer de bijen terug keren naar de bijenkast worden ze uit de lucht geplukt en vervolgens in stukjes aan de larven gevoederd. Eens een nest honingbijen is ontdekt, worden ze binnen de kortste keren geëxecuteerd. Bijen die de aanvallen overleven blijven bang in het nest schuilen, tot ze uiteindelijk verhongeren. Met een zeventig bijen per dag, kan één hoornaar zijn buikje goed vol eten. Aan dit tempo verdwijnt de honingbij in no time bij ons. Naast honingbijen eet hij ook andere insecten zoals vliegen, sprinkhanen en vlinders.

De hoornaar komt van Zuidoost-China en kwam in 2004 Europa binnen via een Franse bonsai-kwekerij waar hij zich sindsdien verspreid over heel Europa. Door de klimaatopwarming doet de hoornaar het hier steeds beter. En zoals het nu vooruit gaat, zijn er tegen eind dit jaar een 500-tal nesten gebouwd.

De Aziatische hoornaar bouwt in het voorjaar een "primair nest" in de vorm van een vrijhangend bolvormige nest, in de buurt van woningen (dakrand, tuinhuizen,...) of in struiken en hagen wat bij het snoeien voor gevaar kan zorgen. Vanaf de zomer maken ze een tweede verblijfplaats of "secundair nest", hoog in bomen zoals eiken of populieren en worden zowel in stedelijke gebieden als op het platte land aangetroffen. Kenmerkend is de invliegopening aan de zijkant van het nest. Bij de gewone hoornaar zit de opening onderaan. Eén nest kan meer dan 1000 exemplaren bevatten en is ook groter dan het nest van de Europese hoornaar. 

Aziatische hoornaar - Vespa velutina

Hoe herken je de Aziatische hoornaar? 

  • Bijna volledig zwart met een oranje-rood gekleurde kop.
  • Fluweel zwart borststuk
  • Laatste twee achterlijfsegmenten zijn geel-oranje.
  • De angel is langer dan de gewone wesp (en dus ook pijnlijker).
  • De poten zijn donkerbruin tot zwart met kenmerkende felgele uiteinden.
  • Hij is kleiner dan de Europese soort. Koninginnen zijn ca. 30 mm, werksters zijn tot 25 mm. 

De soort wordt vaak verward met de Europese hoornaar die het vooral gemunt heeft op andere wespen en vliegen. Hij ziet er een stuk groter uit dan een gewone wesp maar is naar mensen toe niet agressief als hij zich niet aangevallen voelt. Ook de Aziatische hoornaar vormt geen direct gevaar voor de mens maar is bijzonder agressief wanneer hij zich bedreigd voelt. Wees dus voorzichtig en maak geen bruuske bewegingen.

Verschil tussen honingbij, hommel, wesp en Europese hoornaar

In het rijtje van onze inheemse soorten, past de Aziatische hoornaar qua grootte tussen de wesp en de Europese hoornaar. Hij is in tegenstelling tot de Europese soort enkel overdag actief. 

Schakel professionele hulp in

Laat de bestrijding van nesten over aan professionelen. De kans op verwarring met de Europese soort is groot en een steek pijnlijker. De Europese soort is immers inheems en veel zachtaardiger. Het verdelgen van een nest vraagt een heel specifieke aanpak. Blijft de koningin leven, dan bouwt ze spoedig een nieuw nest met nieuwe nakomelingen. Vraag dus niet de eerste en beste verdelger maar schakel hulp in van gespecialiseerde teams. 

#5482Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon