menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 4 maart 2024

Bonsai bedraden om een mooie plant te vormen

Bonsai bedraden om de takken in vorm te krijgen.

Het bedraden van een bonsai is een belangrijke methode om takken in de gewenste vorm te brengen. Door speciaal koperdraad om takken te wikkelen ben je in staat om ze te buigen in de gewenste vorm en richting. Het bedraden van een bonsai moet heel zorgvuldig worden gedaan, als de barst van de boom beschadigt kunnen delen gemakkelijk afsterven. Daarom zijn er speciale technieken ontwikkeld om de takken veilig te bedraden.

Om takken van verschillende dikten te bedraden worden verschillende dikten koperdraad gebruikt. Dunne takjes worden bedraad met koperdraad van 1mm, dikkere takken worden bedraad met koperdraad van 1 tot 10 mm. Dikke takken worden soms, om beschadigingen tijdens het buigen te voorkomen, eerst omgewikkeld met raffia (te koop in elk tuincentrum). Ook stammen kunnen (mits ze niet te dik zijn) worden gebogen.

bedraden van een bonsai

Bedradingsmethoden:

Er zijn 2 manieren om takken te bedraden:

 1. Duo bedrading”: het bedraden van twee takken, die op verschillende hoogte zitten en ongeveer even dik zijn, met één draad. (afbeelding dubbel 1)

 2. Enkele bedrading”: het bedraden van één tak met een draad die eerst een aantal maal om de stam/hoofdtak is gewikkeld. (afbeelding enkel 2)

Deze twee methoden worden vaak tegelijk gebruikt: eerst worden zoveel mogelijk takken met de eerste methode bedraad, de overgebleven takken, die niet goed in paren kunnen worden bedraad, worden enkel bedraad.

 

Hoe te bedraden:

dubbel bedraden van bonsai

Duo bedrading

 1. Zoek twee takken die aan de stam/hoofdtak groeien van ongeveer gelijke dikte, er moet ten minste 3 cm en maximaal 6 cm tussen de twee takken zitten.
   

 2. De draad die je gebruikt om de twee takken te bedraden moet op de goede lengte worden afgeknipt, hou de draad hiervoor even langs de takken om zo te zien hoeveel draad je nodig hebt, aangezien je de draad om de takken én de stam wikkelt moet je wel extra lengte meerekenen.
   

 3. Wikkel de draad ten minste één maal rond de stam, het beste is om dit twee keer te doen om te zorgen dat de draad niet gaat verschuiven. Wikkel het draad altijd in een hoek van ongeveer 45 graden om de stam / takken! Op deze manier groeit de draad er niet in.
   

 4. Bedenk nu of je de takken naar boven of naar beneden wilt gaan buigen: als je de tak naar beneden wilt buigen (zie afbeelding 1, blauwe pijl) moet de draad van onderaf komen. Wil je de tak naar boven buigen (zie afbeelding 1, rode pijl) dan moet de draad van bovenaf komen.
   

 5. Wikkel de draad verder om de takken heen, let hierbij wel goed op de hoek van 45 graden. (zie afbeelding 1)
   

 6. Nadat de hele boom is bedraad kun je de takken voorzichtig gaan buigen. Jonge takken kunnen makkelijk van richting worden veranderd, verhoute of dikkere takken geven minder makkelijk mee: pas dus op dat ze niet breken!


Enkele bedrading

 1. Wikkel in een hoek van 45 graden een stuk draad langs de stam/hoofdtak, zorg dat de draad minstens twee maal rond is gewikkeld voordat je de tak gaat bedraden. (zie afbeelding 2)
   

 2. bedraden van bonsaitakkenWikkel de draad nu om de tak heen, ook hier geldt dat wanneer je een tak naar beneden wilt buigen de draad van onder moet komen. Wanneer je een tak omhoog wilt buigen moet de draad van boven komen.
   

 3. Probeer de verschillende draden netjes naast elkaar rond te wikkelen wanneer je meerdere takken moet bedraden. (zie afbeelding 2)

De Nazorg

De boom heeft geen speciale zorgen nodig na het bedraden.
Na ongeveer een half jaar moet het draad worden verwijderd omdat (door diktegroei) de draden anders zullen ingroeien. Sommige soorten hebben meer diktegroei dan andere soorten, het is dus moeilijk te zeggen wanneer de draden moeten worden verwijderd. Hou de boom gewoon goed in de gaten en wanneer je het gevoel hebt dat de draden gaan ingroeien haal je ze weg.

#492Oscar Jonker

Auteur: Oscar Jonker

Terug naar boven icoon