Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bladluizen


https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 26 mei 2022

Bladluizen: ongedierte dat een ware plaag kan worden!

Bladluizen zijn echte boosdoeners voor onze planten, ze komen in grote hoeveelheden voor, om niet te zeggen met massa’s.

Je ziet hen bijna niet en ze hebben rode, groene of een zwarte kleur. Hun grootste vijand is het lieveheersbeestje, dat we dan ook vaak zullen aantreffen in de buurt van een bladluizenplaag. Kortom,… een boosdoener die we zeker willen weren uit de tuin.

Wat zijn bladluizen?
De bladluizen behoren tot de familie van de Aphididae. Ze zijn ongeveer een halve millimeter groot en behoren tot de snavelinsecten.

Met hun ‘snavel’ prikken ze door de plant en zuigen vele voedingswaarden. Ze vermenigvuldigen zich razend snel en voor je het weet zit je hele plant vol met luizen! Deze insecten zijn levendbarend en eveneens eileggend. Wanneer de jongen uitkomen, ondergaan ze verschillende transformaties tot ze een volgroeide bladluis zijn.

Een echte verdediging voor andere insecten of vogels hebben ze niet. Ze scheiden wel een suikerachtige stof af via het achterlijf. De mieren zijn erop verzot en houden de bladluizenkolonie als een boer zijn koeien. Zo duwen ze met hun mierenpootjes op het bladluizenachterlijf als ze wat suikerdrank willen. In ruil voor deze heerlijke vloeistof beschermen de mieren hun zoethouders tegen hun vijanden zoals het lieveheersbeestje. 

Waarom hebben mijn planten bladluizen?
Bladluizen worden op de planten gezien wanneer er een teveel aan voedingstoffen is.
Vooral in het voorjaar worden er ook jongen met vleugels geboren die kunnen vliegen. Deze kunnen zich dan wanneer ze volgroeid zijn laten mee stromen door de lucht en zo van plant tot plant ‘reizen’.
Maar al gauw vermenigvuldigen de luizen zich weer en dan heb je heel grote kolonies op je plant. 

Ik wil deze ongewenste gast weg hebben,…maar hoe?
Doordat bladluizen veel schade kunnen aanrichten moet er tijdig ingegrepen worden. Ze kunnen uw plant echt verminken, dit kan je zien aan een plotselinge vergeling van uw plant, bladeren die vervormen, verwelken,… Het kan zo erg worden dat de plant afsterft en dat is zeker de bedoeling niet! 

Bestrijden?
Een natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. De larven van een lieveheersbeestje eet gedurende zijn ontwikkeling tot aan het verpoppingsstadium wel zo'n 200 á 600 bladluizen.
Een volwassen lieveheersbeestje eet dagelijks tot 100 bladluizen op. Dat zijn er dus ruim 3.000 per maand.
Wanneer je er ziet in de tuin kan je die uitzetten in de serre, zo blijft er toch enigszins een natuurlijke balans.
Maar in de tuin is dit vaak niet voldoende en moet er gegrepen worden naar bestrijdingsmiddelen.

Lieveheersbeestjeshuis keramiek blauw -
Lieveheersbeestjes naar de tuin lokken met speciale huisjes.


Waterstraal, heel evident!
Bladluizen kunnen helemaal niet tegen koude en water, daarom dat de luizen zich onderaan het blad vestigen. Heel evident is dan met een waterstraal de bladluizen er af te spuiten. Dit helpt enkel wanneer de aantasting nog niet te groot is.

Biologisch
De biologische bestrijdingsmiddelen die in de handel zijn werken hier zeer goed. Ze werken ook tegen wolluis, spint, schildluis,… en het product is biologisch afbreekbaar.

#733Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon