menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 15 juni 2024

Bedwantsen herkennen en bestrijden

Van een heuse bedwantsenplaag blijven we in ons land voorlopig gespaard, toch blijft het aantal meldingen jaar na jaar toenemen. De beruchte parasitaire 'wandluizen' of 'bed bugs' hebben een gastheer nodig om te kunnen overleven, wat verklaart waarom ze voornamelijk in onze woningen, vooral in onze bedden, worden aangetroffen. Ze zijn plat en klein van gestalte en kunnen zich bijzonder goed verbergen en zo ongemerkt meereizen in je bagage, of zich nestelen in je kleding...

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen herkennenBedwantsen zijn oorspronkelijk afkomstig uit tropische gebieden, maar inmiddels hebben ze zich wereldwijd verspreid. Deze zespotige insecten hebben een plat, ovaal lichaam met op de kop twee voelsprieten. Ze zijn niet in staat om te vliegen en gaan enkel kruipend door het leven.

Volwassen exemplaren hebben een gemiddelde grootte van ongeveer vijf millimeter, waarbij de vrouwtjes meestal groter zijn dan de mannetjes. Ze zijn roodbruin van kleur, maar wanneer ze bloed hebben gezogen bij hun gastheer, wordt hun lichaam roder. Ze zwellen dan op tot soms wel drie keer hun normale grootte. Bedwantsen zijn lichtschuwe dieren die voornamelijk 's nachts actief zijn. Ze gedijen goed in warme omgevingen en zuigen bloed bij mensen en huisdieren. Ze verspreiden daarbij een zoete amandelgeur.

Als je vermoedt dat je last hebt van bedwantsen, kun je het best 's avonds met een zaklamp en eventueel een loep op onderzoek uitgaan. Check de naden van de matras, de lattenbodem, kijk tussen de lakens, in de gordijnen en in nachtkastjes. Let op kleine bruine insecten, witte eitjes van ongeveer één millimeter groot, en kleine bloedvlekjes op de lakens. Dit zijn aanwijzingen dat er mogelijk bedwantsen aanwezig zijn. Bovendien vervellen larven van bedwantsen zich meerdere keren in hun ontwikkelingsproces, dus je kunt ook vervellingshuidjes tegenkomen. Donkerrode of zwarte stipjes kunnen tevens wijzen op hun aanwezigheid, want dat zijn de uitwerpselen die ze achterlaten. 

Bedwantsen planten zich snel voort. Eén enkel vrouwtje kan gedurende haar leven maar liefst 100 tot 200 eitjes leggen. De snelheid van hun ontwikkeling is sterk afhankelijk van de (kamer)temperatuur; hoe warmer het is, hoe sneller ze door hun verschillende ontwikkelingsstadia gaan. Over het algemeen leven ze ongeveer een jaar, maar opmerkelijk genoeg kunnen ze een aanzienlijke periode zonder voedsel overleven, soms wel enkele maanden lang!

Symptomen bedwantsen

Beet bedwantsBedwantsen gebruiken hun steeksnuit om bloed te zuigen, en ze hebben een voorkeur voor delen van het lichaam die meestal bedekt blijven tijdens het slapen, zoals de nek, rug, armen en benen. Wanneer een bedwants bijt, injecteert hij een stof, wat bij de meesten resulteert in kleine rode bultjes die lijken op muggenbeten. Het opvallende verschil is dat deze beten vaak geclusterd zijn, meerdere bulten dicht bijeen op een kleinere oppervlakte. Ze kunnen bovendien erg jeuken, maar ze verdwijnen meestal vanzelf na een paar weken. Als je echter allergisch bent voor insectenbeten, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Gelukkig vormen deze 'wandluizen' doorgaans geen gevaar voor de gezondheid, omdat ze geen infecties overdragen. Niettegenstaande zijn ze toch behoorlijk hinderlijk en ontzettend lastig te bestrijden zodra ze zich in je slaapkamer hebben gevestigd.

En huisdieren kunnen er ook last van hebben. Controleer de honden- of kattenmand op de aanwezigheid van bedwantsen en kam de vacht van je viervoeter met een vlooienkam. Was alle dekens en kussens op een hoge temperatuur om eventuele bedwantsen te elimineren.

Bedwantsen bestrijden

Ze zijn erg klein en kunnen overal tussen kruipen, daarom is een grondige aanpak erg belangrijk. Een effectieve oplossing is Diasect AE, een kant-en-klare spray die gebruikt kan worden om diverse kruipende insecten, waaronder bedwantsen, te bestrijden. Dit product werkt op basis van diatomeeënaarde en biedt een langdurige bescherming. De verjager Isotronic is een draagbaar apparaat dat je makkelijk overal kunt meenemen, bijvoorbeeld op hotel, om je te beschermen tegen deze vervelende insecten. 

Als je merkt dat er sprake is van een aanzienlijke plaag in huis, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een lokale ongediertebestrijdingsdienst. Zij kunnen hittebehandelingen uitvoeren om de bedwantsen effectief te verwijderen.


Een plaag voorkomen

Bedwantsen bestrijdenDankzij de toenemende reislust van mensen en de wereldwijde mobiliteit verspreiden bedwantsen zich sneller en makkelijker dan ooit. Ze verschuilen zich op plaatsen waar veel mensen samenkomen.

  • Wanneer je op reis gaat, is het verstandig om bij aankomst in je hotel, vakantiehuis of B&B altijd eerst de kamer goed te inspecteren, en zeker het bed en de matras.
  • Plof je koffer niet zomaar open op je bed of op de grond. Maak gebruik van de stalen kofferbank of plaats de koffer op de badkamervloer. Bedwantsen houden immers niet van gladde oppervlakken. 
  • Bij vertrek is het belangrijk om je koffer grondig te inspecteren voor je hem opnieuw vult.
  • Eenmaal thuis, gooi je de koffer niet direct op je bed om hem leeg te maken. In plaats daarvan kun je dit beter buiten of in de garage op een wit laken doen, want op een witte achtergrond zijn bedwantsen beter zichtbaar.
  • Vergeet niet om al je kledij te wassen, ook de kledij die je niet hebt gedragen. Doe dit, indien mogelijk, bij voorkeur op een temperatuur van 60°C of hoger.

Last van andere vervelende plagen? Ontdek dan hier onze tuinapotheek!

#6063Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon