Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een vraag over onze brown turkey vijgenboom.
Heeft super veel vijgen alleen telkens voordat ze echt gaan rijpen worden ze bruin.
Heeft verder geen bladproblemen gehad behalve tijdelijk de vijgenmot welke niet meer is teruggekeerd.
Sommige vijgen zit een soort schimmel af en andere
Krijgen zwarte plekjes/ worden bruin of barsten open.
Iemand een idee wat dit kan zijn ?
Zo te zien is het helemaal geen Brown Turkey, de vorm van de vijgen is anders.
Ik denk dat je een ras hebt dat niet geschikt is voor ons klimaat als het om de vruchten gaat.
Bedankt voor de reactie. Dat is wel gek. Ik heb deze 2 jaar geleden gekocht als brown turkey bij een tuincentrum. Het kaartje zit er zelfs nog aan. Heb hier nog een foto met de bladeren beter zichtbaar.
Kaartje zegt niet zoveel, je kunt daar iedere naam aanhangen. In NL is 'Brown Turkey' de meest gekweekte en verkochte soort maar als jouw plant uit Italië komt (veel van dit soort planten komt uit Italië vanwege het langere groeiseizoen en weinig vorst in de winter) kan het gemakkelijk een andere soort zijn.
Vijg heeft volle zon nodig d.w.z meer dan 6 uur zon per dag. Liefst op het heetst van de dag pal in de zon. Ik weet niet of dat hier het geval is? Rotten van vruchten bij vijg zie je vaak aan het einde van het groeiseizoen of als de vijgen lang nat blijven.
Deze vijg staat onder een glazenoverkapping in een hoek tegen een zuidwest muur. Deze heeft dus nagenoeg de hele dag volle zon warmte/bescherming. Slechts enkele takken steken aan de zijkant welke nat kunnen worden. Hij groeit verder ook goed met veel vruchten. In de zomer had ik al een kleine oogst welke ook tegen het einde zwarte/bruine puntjes/vlekken kreeg en sommige met een witte laag schimmel er op.
Bedankt voor de reacties.
Het lijkt inderdaad een hele andere vijgensoort te zijn, met groene vijgen.
Als ik terug kijk dan waren de meeste vijgen misschien al rijp bij de eerste oogst. Ik was zo in de veronderstelling dat ze zouden moeten verkleuren zoals de brown turkey doet.
Ook nu zitten er vijgen tussen die alle verschijnselen hebben om rijp te zijn, alleen de paarse kleur missen.
Uit nieuwsgierigheid toch eentje opengemaakt welke nectar lekte uit het oog en mooi zacht aanvoelde.
Bleek bovenverwachting goed te smaken. Toch een raadsel waarom de meeste gaan schimmelen/rotten.
Toch kan een dichtgeslagen grond of teveel aan water geven een mislukte oogst geven. Natte voeten is uit den boze. Ik weet niet hoeveel jij geeft en hoe de grond is. Dan lees ik ook dat het misschien wel een tweede oogst is. Deze rijpen meestal niet goed af en dan krijg je meer kans op rotten. Kijk dus wat hij verder het jaar daarop gaat doen en misschien kunnen we meer wijs uit worden welk ras je hebt.
Zeker geen Brown Turkey. Jammer genoeg wordt er massaal "Brown Turkey" aan geïmporteerde italiaanse vijgen gehangen. Het ras heeft hierdoor een slechte naam gekregen.
Ik verwacht dat door de nattigheid deze vijgen wat zijn opengebarsten en schimmel is binnen gedrongen. Aangetaste vijgen moeten direct verwijderd worden anders kunnen ook andere vruchten worden aangetast.
We hebben dit jaar ook het weer niet helemaal mee gehad. Volgend jaar iets beter in de gaten houden en ook op tijd plukken. Eet smakelijk!
Voor de schimmel zou ik aanbevelen om eerst te zorgen voor voldoende luchtcirculatie rondom de vijgen. Vermijd dicht opeengepakte takken en zorg dat de bodem vrij is van afgevallen vruchten en bladeren. Dit helpt de groei van schimmels voorkomen. Indien het probleem aanhoudt, kun je een biologisch fungicide proberen, verkrijgbaar bij de meeste tuincentra. Als laatste, als je jezelf wilt belonen voor al dit harde werk in de tuin, waarom niet een kijkje nemen op [LINK_REMOVED]? Een beetje plezier na tuinieren kan nooit kwaad!