Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb al 20 jaar een 20 meter lange haag staan van haagbeuk.
Vorig jaar was er één boom kapot en heb deze vervangen.
Nu merkte ik gisteren dat er terug 3 bomen in de haag staan waar de schors af is.
Zijn deze nu ook kapot of gaan deze helemaal kapot en wanneer kan ik die dan best vervangen ?
Als ik niet beter zou weten dan zou ik denken dat daar een paard of een hert aan heeft zitten knabbelen.
Bij wilgen heb ik wel eens mee gemaakt dat van jonge takken de bast door muizen was afgevreten. Bij haagbeuk nog nooit gezien.
Is er geen schors van die tak onder de haag te vinden?
Die tak zonder schors is ten dode opgeschreven. Eventueel de schorsloze tak terug snoeien tot het punt waar er nog wel schors op zit.
Als je vervangende planten koopt die uit de volle grond komen dan kun je planten tot ongeveer eind maart, dus gewoon heel de winter door. Niet gaan planten als de grond zeer nat is, er sneeuw ligt of er vorst in de grond zit. Planten in pot kun je heel het jaar door planten maar naast de uitzonderingen hiervoor genoemd ook niet bij grote droogte en hittegolven.
Dan zal het vervangen worden daar anders de haag niet meer dicht staat. Was ons een tijd geleden al opgemerkt dat er daar iets aan de hand was en de haag niet mooi meer dicht stond.
Bedankt voor het advies.
Een plant vervangen in een bestaande haag is niet zo eenvoudig. De kans is groot dat je de wortels van andere planten beschadigt.
Hoe ver staan de planten uit elkaar?
Ik weet niet wat het juiste woord is, maar als de planten niet te ver uit elkaar staan kan je een gat dichtsnoeien. Wanneer je een twijg vlak voor een blad snoeit (dus blad laten hangen), zal die twijg zich op die plaats meestal vertakken of tenminste terug uitgroeien in de richting die het blad aanwijst. Het vraagt wat meer tijd om zo met de hand te snoeien, maar als er nog leven zit in die aangetaste planten lijkt het me de moeite om het zo te proberen.
Als het afsterven van die éne plant accidenteel is, dan groeit de haag in sneltempo dicht dank zij de buurplanten. Tenminste als er niets fundamenteels aan de hand is.
Waar we nu wonen heb ik in 2005 een drietal haagbeukhagen geplant, tezamen een 30m zoiets. In 3 rijen die loodrecht en evenwijdig aan elkaar vanaf de achterkant van de tuin de tuin in gaan.
Maar er staan daar achteraan ook bomen en die worden elk jaar groter. Een deel van de planten komt daardoor steeds meer in de schaduw te staan van die bomen.
Wat ik nu zie is dat de planten die het meest in de schaduw staan het moeilijk krijgen en dat enkele ervan beginnen af te sterven. Ik zal ze eens in wat meer detail bekijken maar het zou me niet verbazen dat die er wellicht zo zullen uitzien als jouw stervende planten.
Ik kan het niet goed uit de foto afleiden maar staat jouw haag ook niet onder hoge bomen?
Als dat zo is dan heeft het weinig zin om er nieuwe planten haagbeuk te plaatsen want die zullen wegkwijnen.
Dan kan je beter kiezen voor haagplanten die minder last hebben van schaduw. Ik stel in mijn tuin vast dat vb hulst, gewone wilde hulst, daar blijkbaar weinig last van heeft. Het zelfde voor taxus.