menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Capilaire stof

dummy2

Dummy2

Beste forumleden,
Verschillende van mijn plantenbakken met waterreservoir zijn uitgerust met stroken stof
die van de reservoir naar de potgrond gaan en die door de capillaire werking zorgen voor een goede vochtigheid van de grond. Ik zou andere bloembakken ook willen uitrusten met die stroken.
Ik heb al met verschillende materialen geprobeerd zonder succes . Kan iemand mij zeggen of dit materiaal in de handel te verkrijgen is , zo ja waar?
maandag 11 april 2022 - 13:13
leerling

Leerling

"Lonten" gemaakt van repen van 100% katoenen t-shirts of ondergoed, eventueel samen getorst, zouden het prima moeten doen, maar katoen rot/vergaat na een tijd wel.
Op https://www.cnnbs.nl/passief-bewateren-voor-luie-hobbykwekers/ gebruikt iemand nylon en vind je een beschrijving met afbeeldingen.

Je zou ook een bevloeiingsmat kunnen gebruiken zoals bv. https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/5356. Nadeel is dat de de planten zich in de mat kunnen wortelen. Dat zou je dan weer kunnen opvangen door er een speciale afdekfolie op te leggen, zoals je bv. vindt op https://karobv.azureedge.net/1590484850/dossier-art/HF200/productinfo_bevloeiingsmatten_KaRo_2014.pdf

Op de website van de Wageningen University & Research vind je de resultaten van testen van dergelijke bevloeiingsmatten: https://edepot.wur.nl/285139 (Dat document is wel al van 2011.) Je vindt er ook de websites van verschillende bedrijven die zo'n matten produceren en daar kan je dan weer opzoeken welke materialen ze hebben gebruikt.

Je kan ook een watergeefsysteem maken waarbij de watercontainer wat hoger ligt dan de onderkant van je bak, zodat je de capilaire werking kan combineren met het principe van communicerende vaten.
maandag 11 april 2022 - 14:48
dummy2

Dummy2

Bedankt voor jullie tips.
Dummy
woensdag 13 april 2022 - 10:50

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon