0 Campanulaverzamelaarster
▼ Ga naar meest recente reactie
Monique217
Hallo
Ik kan me herinneren dat ik hier een bericht heb gelezen van iemand die zeer veel verschillende soorten campanula's had.
Ik heb namelijk een vraag over campanula. Ik heb een takion gekocht en ik zou graag weten of die ook winterhard is. Ik heb op internet gezocht maar kan het niet goed terug vinden.
gr Monique
vrijdag 14 mei 2010 - 10:56
Printemps
Ik denk dat je 'Lord of cantecroy' zal bedoelen
mvg
vrijdag 14 mei 2010 - 12:49
LordOfCantecroy
Gevonden!
Je bedoelt de Campanula persicifolia 'Takion Blue' of de Campanula persicifolia 'Takion White' (dus niet 'alba' voor de witte, zoals bij de meeste planten het geval is). Het zijn beschermde cultivars/hybrides, origineel ontwikkeld in Japan door Takii & Co. De C. persicifolia 'Takion Blue' is wat lichter blauw/lila dan de meeste andere C. persicifolia's die wat donkerder/paarser zijn. Het is ook 1 van de grotere soorten, deze kan gemakkelijk 80 -100 cm. hoog worden met veel bloemen. In de literatuur wordt wel gesteld dat het een kleinere variëteit zou zijn en daar ook specifiek voor gekweekt wordt (kleine plant met veel bloemen bij aankoop), maar bij zijn 2de bloeiperiode is hij al 2 keer zo hoog. Uitgebloeide bloemen weghalen zorgt voor die 2de bloeiperiode, maar dan vormen er zich uiteraard geen zaaddozen bij bevruchte bloemen.
Het is dus een hybride van een C. persicifolia ('perzikbladklokje' of 'prachtklokje') en deze zijn prima winterhard, die overleven hier probleemloos -20 C in de winter, zowel in bloempotten als in volle grond. Maar dat is wel bij planten die al 1 winter overleefd hebben, eens ze goed gesetteld zijn gaat het prima met de winterhardheid (dit geldt trouwens voor zo goed als alle Campanulaceae). Een C. persicifolia is echter niet wintergroen, het loof sterft af tot op de grond. In de lente schiet hij dan mooi weer op, zowel vanuit de moederplant, ondergrondse uitlopers en eventueel zaad dat uit de zaaddozen werd uitgestrooid en ontkiemt.
Wel 1 opmerking bij de C. persicifolia 'Takion Blue' en 'Takion White': ik ben er zelf nog niet in geslaagd deze te laten overwinteren, ook al is het een C. persicifolia die dus zeer goed winterhard zou moeten zijn. Ik heb net vorige week voor het 3de jaar op rij een nieuwe plant gekocht in de hoop dat deze de komende winter wel zal overleven. Maar ik heb het met andere soorten ook al meegemaakt dat het wat moeilijk gaat, zoals al gezegd, die eerste winter is de moeilijkste... Tenzij natuurlijk de C. persicifolia 'Takion Blue' de uitzondering op de regel zou zijn en niet winterhard is
Maar ik heb het even nagekeken in de literatuur: testen in Japan hebben uitgewezen dat ze zelfs -30 C zouden moeten aankunnen...
Hier zijn enkele foto's:
Campanula persicifolia 'Takion Blue' - 1ste bloei:
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Campanula persicifolia 'Takion Blue' - 2de bloei:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Meer foto's van deze en 60 andere gekleurde Campanulaceae op
http://www.thelordofcantecroy.be/CampanulaCollection.html
vrijdag 14 mei 2010 - 13:21
Monique217
dank je wel voor je uitgebreide antwoord !!! Ik heb de "white". DUs ik moet hem eigenlijk binnen halen. Voldoende afdekken helpt ook niet in de winter>>?
Degene die jij als avatar hebt heb ik vorig jaar ook gehad, deze is inderdaad niet meer opgekomen helaas, die bloeide ook zo prachtig !
De takion blue is ook erg mooi maar ja, ze hadden alleen de witte variant.
vrijdag 14 mei 2010 - 15:25
LordOfCantecroy
Binnenhalen of afdekken in de winter heeft weinig tot geen zin, hij moet gewoon de eerste winter overleven en sterk genoeg zijn/worden, vanaf dan gaat het goed.
De kans dat je de Campanula op mijn avatar zou hebben (of gehad hebben) is eerlijk gezegd zeer klein want dat is een Campanula rotundifolia (het 'grasklokje'). Dit is een zeer zeldzame en wilde Campanula, hij staat op de lijst van de beschermde planten, zowel in België als in Nederland. Het bloemetje is niet veel groter dan nagel van je pink (0,5 cm.) en het plantje zelf is zo fijn als een grasspriet (vandaar de naam 'grasklokje') met enkele zeer smalle langwerpige blaadjes. Hij staat ook zo goed als altijd tussen wild gras, omdat hij het gras min of meer gebruikt als steun om rechtop te blijven staan. Deze soort is sowieso niet te koop in tuincentra, maar op gespecialiseerde websites kan je soms wel zaad vinden (ik heb ze in een grote kuip in mijn tuin staan, ze hebben de winter prima overleefd).
Maar je kan de Campanula rotundifolia wel gemakkelijk verwarren met de Campanula cochleariifolia (of 'lepelbladklokje' of 'dwergklokje') die wel vlot verkrijgbaar is in tuincentra (ik vermoed dan ook sterk dat je deze gehad hebt). De bloem lijkt er erg op, maar is dubbel zo groot dan de C. rotundifolia (1 cm.), de plant zelf lijkt minder op een grasspriet en heeft aan de basis ook kleine hartvormige gekartelde onbehaarde bladeren (zoals de meeste bodembedekkende Campanulaceae).
Maar misschien had je nog een andere soort, je kan de naam misschien vinden aan de hand van de foto's op mijn website...
Hier nog 2 foto's om het verschil tussen beide te zien (alhoewel je het verschil in grootte van de bloem niet kan zien, want de C. rotundifolia is maar half zo groot als de C. cochleariifolia):
Campanula rotundifolia (wild en beschermd):
[afbeelding verwijderd niet-https]
Campanula cochleariifolia 'blue baby':
[afbeelding verwijderd niet-https]
vrijdag 14 mei 2010 - 17:29
Moetje1951
Ik heb er massa's van in de tuin. Ze zaaien zichzelf moeiteloos uit. Ik heb zowel de blauwe als de witte. Ik vind het zo'n mooie bloemen dat ik het niet over mijn hart krijg om ze uit te trekken, alhoewel ik er echt te veel begin te krijgen. Net zoals akelei. Liefhebbers mogen altijd komen halen (na de bloei liefst)
LordofCantecroy: wat weet jij er veel van! Heb eens gepiept op je website: PRACHTIGE foto's!!
vrijdag 14 mei 2010 - 19:47
Monique217
ja de website is prachtig, ik word er heel druk van van zoveel campanula's haha
Ik heb even gekeken welke ik had maar ik had deze, zie foto !
Maar bij jou doen ze het dus goed Moetje? Dan hoop ik dat ook dat geluk heb dat ie de winter doorkomt. Op welke plekje in de tuin heb je ze staan?? Veel zon of matig zon??
Akelei vind ik ook prachtig. Daar heb ik ook zo'n prachtige van, daar zal ik ook even een foto van bijvoegen !
dit is de campanula van vorig jaar die het helaas niet gehaald heeft
vrijdag 14 mei 2010 - 20:42
vrijdag 14 mei 2010 - 20:44
Moetje1951
Jouw campanula is denk ik een heel andere soort dan die van mij.Totaal ander blad. Ze bloeien nu nog niet maar ik stuur foto's. ik heb een wilde tuin en laat alles zo wat zijn gang gaan, in de zon in de schaduw ze groeien overal . Maakt niet uit.
Je akelei is prachtig, ik heb allerlei soorten, blauwe enkele, dubbele, roze, gele noem maar op. Ik snap soms zelf niet waar al die verschillende soorten vandaan komen.
Ze beginnen stilletjes aan ook open te gaan, ik ben precies met alles wat later dan in het binnenland waar het toch altijd wat warmer is.
Groetjes
Moetje.
vrijdag 14 mei 2010 - 21:01
Monique217
de campanula waar ik de foto van geplaatst heb is van vorig jaar, dat is dus een ander soort, die ik nu heb en waar deze topic over gaat is deze, zie volgende foto
De akelei kruist zelf heb ik begrepen. Dus als je twee verschillende soorten in je tuin hebt kun je het jaar erop wel meerdere kleuren hebben. Blijft altijd een verrassing ! haha
vrijdag 14 mei 2010 - 21:37
LordOfCantecroy
@ monique217:
dit is de campanula van vorig jaar die het helaas niet gehaald heeft
De Campanula die jij had was de Campanula isophylla 'Starina Bicolor Star', een hybride van de Campanula isophylla die tegelijkertijd wit en paars is (bloemblaadjes met een wit hartje en paarse uiteindes). De bloem is 2 cm. groot, dus 4 keer zo groot dan de wilde C. rotundifolia op mijn avatar. De C. isophylla 'Starina Bicolor Star' is winterhard en zou dus ook bij jou de winter perfect moeten kunnen overleven.
Dit is een foto:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Als ik bovenstaande foto en mijn avatar vergelijk is het inderdaad zeer goed te begrijpen waarom jij dacht dat jij dezelfde Campanula had als op mijn avatar.
Ter info: de foto van de witte Campanula die je als laatste geplaatst hebt en waar deze topic over gaat is inderdaad de Campanula persicifolia 'Takion White'...
Btw, bij sommige Campanula's (vooral hybrides) kan het ook zijn dat de kleur jaar na jaar verandert, ik heb ooit een Campanula persicifolia gehad die zowel paarse als witte bloemen had aan dezelfde stengel, zeer uitzonderlijk...
vrijdag 14 mei 2010 - 22:32
LordOfCantecroy
@monique127:
Mocht je graag ook een Campanula persicifolia 'Takion Blue' hebben, ik heb ze gisteren nog gezien in tuincentrum Van Uytsel in Kontich (bij Antwerpen)
zaterdag 15 mei 2010 - 13:28
Printemps
Ik heb een andere soort van Campanula
Wat ik al gemerkt heb is dat ze het jaar na de aankoop maar half zo groot terugkomen,het jaar daarna zijn ze dan weer gewoon mooi groot zoals bij de aankoop ervan
mvg
zaterdag 15 mei 2010 - 13:35
LordOfCantecroy
Wat ik al gemerkt heb is dat ze het jaar na de aankoop maar half zo groot terugkomen,het jaar daarna zijn ze dan weer gewoon mooi groot zoals bij de aankoop ervan
Dat is bij mij net hetzelfde geweest bij alle Campanulaceae die ik heb, vandaar ook dat ik zeg dat ze eerst goed gesetteld moeten zijn en vanaf dan gaat het prima met de winterhardheid.
Het heeft allicht te maken met het feit dat de planten het eerste jaar nog goed moeten wortelen + 9 kansen op 10 ook met het feit dat nieuw aangekochte jonge planten uit tuincentra nog vol met chemische kweekstoffen zitten om ze snel te doen groeien en bloeien in de serres en de plantjes een jaartje tijd nodig hebben om te wennen aan het overleven en groeien in de natuur zonder die chemische kweekstoffen.
Ik merk dit fenomeen trouwens zeker niet alleen bij Campanula's, ook bij vele andere vaste planten uit tuincentra, het is gewoon eigen aan het kweken van planten op industriële schaal denk ik...
zaterdag 15 mei 2010 - 13:53
Monique217
LordOfCantecroy , wat bijzonder dat je twee kleuren bloemen had aan 1 stengel. Heb je daar een foto van??
Ik vind het niet zo erg dat de campanula het eerste jaar wat kleiner terug komt , ALS ie maar terug komt!
Ik woon in Overijssel, Nederland dus ik zal hier moeten zoeken naar de paarse variant.
Printemps welke campanula heb jij dan??
zaterdag 15 mei 2010 - 15:09
Printemps
Weet niet (is een grote familie hé)
Ik zal eens kijken of ik het lege potje nog heb (naam stond erop)
Lijkt op hanglobelia maar bloemetjes zijn beetje groter
mvg
zaterdag 15 mei 2010 - 15:17
Monique217
als je er een foto van hebt dan weet LordOfCantecroy het misschien wel
zaterdag 15 mei 2010 - 15:20
LordOfCantecroy
wat bijzonder dat je twee kleuren bloemen had aan 1 stengel. Heb je daar een foto van??
Ik ben het even gaan opzoeken en jawel, daar heb ik foto's van! Het staat zelfs als een filmpje (diavertoning) op mijn site op
http://www.thelordofcantecroy.be/CampanulaCollection-2007.html Heb even geduld om het filmpje te laten opladen...
Je zal merken dat er aan die plant 1 witte bloem staat en de rest zijn allemaal paars (het waren dus niet meerdere witte bloemen, juist eentje, mijn geheugen liet mij even in de steek, maar het was dan ook in 2007). Het is trouwens werkelijk 1 Campanula persicifolia vertrekkende vanuit 1 bladrozet met meerdere stengels, dus niet meerdere planten bij elkaar gezet...
zaterdag 15 mei 2010 - 15:24
LordOfCantecroy
Weet niet (is een grote familie hé)
Ik zal eens kijken of ik het lege potje nog heb (naam stond erop)
Lijkt op hanglobelia maar bloemetjes zijn beetje groter
Ik heb weet van meer dan 600 soorten Campanula's, waarvan ik er tot nu toe 55 soorten verzameld heb dacht ik. En de familie van de Campanulaceae is nog veel groter, trouwens, de Lobelia hoort ook tot de Campanulaceae, vandaar dat ze wel wat op elkaar lijken (maar aan het verzamelen van Lobelia's begin ik niet
)
zaterdag 15 mei 2010 - 15:30
Monique217
het filmpje is prachtig ! Heel bijzonder om dat ene witte bloemetje te zien !
Jaaaa lobelia is ook mooi. Ik ben al tijden op zoek naar de lobelia syphilitica. Bij mij in de buurt nergens te vinden !!
Jemig zeg, zijn er zoveel soorten campanula's?? Dat wist ik niet, ik wist wel dat het er veel waren maar zoveel??? dan zijn bij sommigen de verschillen wel heel erg klein denk ik niet?
zaterdag 15 mei 2010 - 15:45
Monique217
verhip, ik zie op je site dat het ballonklokje ook een campanula is, jeetje, vandaar dat ik hem ook zo mooi vind ! Heb ik er ook een paar van in mijn tuin gezet vorig jaar maar er is er maar 1 van teruggekomen.......snikkkkk
zaterdag 15 mei 2010 - 15:55
LordOfCantecroy
Om juist te zijn: het 'ballonklokje' of Platycodon grandiflora (of grandiflorus) is geen Campanula, maar behoort wel tot de familie van de Campanulaceae.
Het klopt inderdaad dat deze het moeilijk doen in de tuin, bij mij is dat net zo. En als ze het al overleven blijven ze klein en geven weinig bloemen. Ik koop er ieder jaar dan ook nieuwe, want in tuincentra zijn ze meestal in overvloed aanwezig (opgekweekt in serres).
Maar... aan zee doet de Platycodon grandiflora het wel prima, want ze hebben graag wat zout in de lucht en duinzand in de grond. Dit komt omdat de Platycodon grandiflora oorspronkelijk van eilanden in de buurt van Korea komt, net zoals de Platycodon grandiflora 'Mariesii' (grotere plant met kleinere bloemen) die ook 'koreaans klokje' of 'chinees klokje' wordt genoemd.
zaterdag 15 mei 2010 - 16:35
Monique217
ja dat stond er inderdaad ook dat het tot de familie behoorde.
Mijn vriendin woont een paar straten verderop en daar komt het ballonklokje ieder jaar weer keurig op en over de bloei mag ze ook niet klagen.
Zag ik het nu goed op je site dat jij veel planten in potten hebt staan ipv in de volle grond?
De mariesi is ook mooi zeg.
Ik begrijp nog niet goed waarom afdekken geen zin heeft bij mijn campanula, ik snap wel dat ie er niet sterker door word maar als hij zo kan overleven, dan dek ik hem iedere winter af.
zaterdag 15 mei 2010 - 17:13
LordOfCantecroy
Al mijn planten staan in potten, dat klopt. Enkel wat ik dubbel heb gaat ook in volle grond. Dit heeft te maken met het feit dat ik de mogelijkheid wil behouden om bij een verhuis toch heel mijn verzameling mee te kunnen nemen + met de mogelijkheid om planten te kunnen verplaatsen omdat niet iedere soort Campanula graag evenveel zon heeft, of de ene beter wat droger staat dan de andere, enz...
Afdekken heeft naar mijn bescheiden mening geen zin omdat de plant daar niet bij gebaat is. Je moet hem niet beschermen tegen de elementen, je moet hem juist sterk maken, hij moet er maar tegen kunnen. En overleeft hij de winter niet dan was die plant vermoedelijk van het begin af al (te) zwak. In de natuur overwint de sterkste altijd, de zwakkeren overleven niet. Darwin, de evolutieleer en de wet van de sterkste, dit is voor mij de theorie die er achter schuilt. Maar als jij je plant toch graag afdekt, voor mij is dat prima!
zaterdag 15 mei 2010 - 18:45
Moetje1951
als ik dit zo lees zou ik ook wel willen weten welke soort ik in mijn tuin heb? Zodra ze bloeien stuur ik foto's!
Wat denk je van deze, niet mijn verdienste hoor, gevonden in google afbeeldingen.[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 15 mei 2010 - 19:04
LordOfCantecroy
Dat is een hele mooie! Het is de Platycodon grandiflora 'Albus', een hybride. Maar hij blijft spijtig genoeg niet zo, na enkele jaren hebben de bloemen enkel nog wat blauwe spikkels en vlekken om uiteindelijk volledig wit te worden. Dat is net zoals alle roze soorten Platycodon grandiflora (bv. 'Astra Pink'), die worden na enkele jaren ook terug wit
zaterdag 15 mei 2010 - 19:14
Monique217
LordOfCantecroy, helder verhaal wat je schrijft over al dan niet afdekken !
Moetje dat is inderdaad een hele bijzondere bloem !
zaterdag 15 mei 2010 - 21:18
LordOfCantecroy
De voornaamste oorzaak van het moeilijke eerste jaar en overwintering is dat de planten in kwekerijen in grote serres kunstmatig opgekweekt worden met veel kunstlicht, warmte, chemische groeibevorderaars en veel meststoffen. Hoe sneller een plant uit de kwekerij en in een tuincentrum is, des te meer hij opbrengt (iedere dag langer dan nodig in een serre kost extra geld). Die plantjes worden dan gekocht om in de tuin te zetten, terwijl ze eigenlijk nog nooit buiten een serre geweest zijn, nog nooit echte zon gezien hebben en gewend zijn aan een luxe-dieet van groeibevorderaars en meststoffen. En deze plantjes moeten dan plots overleven in de 'wilde' natuur (voor zover je een tuin wild kan noemen natuurlijk), een winter met zeer lage temperaturen, periodes met (te) veel water en periodes met (te) weinig water, enz... terwijl ze daar eigenlijk veel te zwak voor zijn. Vandaar dus ook dat ik vind dat je zo'n planten in de winter niet extra moet beschermen, als ze sterk genoeg zijn overleven ze wel en heb je uiteindelijk een goede plant voor vele jaren. Overleven ze niet, dan waren ze sowieso te zwak om het op zijn eentje en zonder bescherming te halen in de natuur en heb je er eigenlijk niets aan verloren, behalve dan zijn kostprijs in het tuincentrum.
Dit is uiteraard een algemeen verhaal en geldt zeker niet alleen voor Campanula's uit een tuincentrum, het gaat op voor de meerderheid van alle commercieel gekweekte planten.
De enige manier om dit probleem min of meer te omzeilen is zelf zaad te kopen en zelf te zaaien, zonder serres en groeibevorderaars, om zo van het begin af aan zelf sterke planten te kweken...
Maar... wat zal er uiteindelijk gebeuren?... Je zal 100 zaailingen hebben... waarvan je enkel de 10 sterkste en mooiste zal uitplanten! M.a.w... dus weer diezelfde Darwinistische 'wet van de sterkste'... die je dan zelf toepast... En zo is de cirkel weer rond
zaterdag 15 mei 2010 - 23:15
Monique217
je hebt ook gelijk hoor maar als het ff kan laat ik geen plant doodgaan, zwak of sterk en ik vind het ook nog eens zonde om weer een nieuwe te moeten kopen
ik zag trouwens dat je ook zaden kunt kopen van de campanula rotundifolia op dedikkezadenlijst.nl
dinsdag 18 mei 2010 - 10:06
LordOfCantecroy
Ze blijken gespecialiseerd te zijn in wilde bloemen en er staan enkele wilde Campanulaceae bij die ik nog niet heb, leuk! Ik kende de site niet, dus bedankt voor de tip!
woensdag 19 mei 2010 - 00:10
Renate67
Ik bof blijkbaar lees ik, ik heb vorig jaar 3 platycodon gekocht en veel plezier aan beleeft, staat in volle grond.
IK woon toch in oost nederland en niet aan de kust
renate
woensdag 19 mei 2010 - 03:15
LordOfCantecroy
Hebben je Platycodon's de winter overleefd en staan ze allemaal al terug boven de grond? Bij mij is er nog niets te zien (woon in de buurt van Antwerpen), bij anderen wel (zie
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=7&tid=32944 ). Veel zal uiteraard ook te maken hebben met de kwaliteit van de planten, hun standplaats, hoeveelheid zonlicht, enz... Maar het is echt wel zo dat het een plant is die het goed doet aan zee en zo zijn er niet veel...
woensdag 19 mei 2010 - 11:55
Moetje1951
Ik heb juist gezien dat er op sommige van mijn Campanula's in de okseltjes kleine vlokjes wit schuim zitten. Wat doe ik daar tegen en kan dit kwaad? Ze zijn nog altijd niet open .
LordOfCantecroy , weet jij soms raad?
Monique ik had foto's beloofd van mijn akeleien, ik heb ze geplaatst op de topic "veel foto's van akelei en brem" onder de rubriek "foto's van mijn planten"
Moetje
vrijdag 28 mei 2010 - 19:38
LordOfCantecroy
Dat schuim zou misschien kunnen komen van de nimf van een schuimcicade of schuimbeestje (Philaenus spumarius). De nimf zuigt sap en produceert schuim, dit schuim wordt ook wel 'koekoeksspuug' genoemd. Ze zijn verwant aan de bladluizen, maar ik dacht niet dat ze veel schade aanrichten. Eens ze een volwassen schuimcicade zijn verdwijnen ze vanzelf, verder zijn er wel wat insecten die jagen op het schuim en/of de nimfen (bv. roofwantsen en graafwespen).
Ik ben in ieder geval van mening dat je zoiets niet hoeft te bestrijden, de natuur zorgt zelf wel voor een evenwicht. Ik had bv. enkele jaren geleden last van bladluizen op rozen, eens ik gestopt was met ze chemisch te bestrijden zijn er veel meer insecten in mijn tuin gekomen die bladluizen op hun menu hebben staan en sindsdien heb ik er geen last meer van.
Dat je Campanula's nog niet open zijn kan best, dat hangt vooral af van de soort en standplaats. Bij mij staan bv. zo goed als alle grondbedekkende Campanula-soorten al volop in bloei, maar nog geen enkele van de grotere Campanula-soorten. Maar hier in de buurt zie ik bv. al wel hier en daar grote Campanula's bloeien, terwijl op andere plaatsen de grondbedekkende nog niet open zijn, zodus...
vrijdag 28 mei 2010 - 21:59
vrijdag 28 mei 2010 - 23:45
Moetje1951
Dank je wel LordOfCantecroy
Ben allang blij dat ik er niks aan moet doen, heb het niet zo begrepen op al die chemische middeltjes.
En... er is er eentje open deze morgen, prachtig! Tesamen met akelei een van mijn favorieten.
Moetje
zaterdag 29 mei 2010 - 10:34
\n\n
Beschikbaar in de webshop..
Voeg een reactie toe