Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wie kan mij iets meer vertellen over een chemische toevoeging bij het bakken, met name potas i.p.v. gist.
Ik heb een orgineel recept gekregen van koek dinant, wat een een soort taai-taai is.
Daar in staat potas als ingredient vermeld.
Potash of wel pot-as ( kaliumhydroxide) = eigenlijk niets anders dan de as van een houtvuur + water, verwarmen = pot-as.
In deeg met zuurdesem ( zoals yoghurt en karnemelk)komt er koolzuur vrij en dat geeft een baksel dat luchtig is.
Het wordt gebruikt om deeg of beslag te verstevigen om de gist vast te kunnen houden.
Nu kun je tegenwoordig beter bakpoeder gebruiken.
Potas kun je vervangen door zuiveringzout/ maagzout.
Natriumbicarbonaat of ook wel maagzout genoemd hier ,voeg je toe als volgt:1 koffielepel per 500gr bloem. Dit wordt wel gebruikt in wafels ,cake,enz.. Ik zou het wel niet gebruiken in brood. Het wordt ook gebruikt om koolsoorten,nml. groene - en spruitkool en spinazie hun groene kleur te behouden tijdens het koken en om in dit geval ook de verteerbaarheid van deze koolsoorten te bevorderen. In dit geval is een mespunt in het kookwater voldoende..
Grtjs
Zuiveringszout, Bitterzout of maagzout wordt hier gebruikt om kippen met meer dan 1000 vlieguren gaar te krijgen alsook voor een darmlediging voor af gaande aan een onderzoek..
het gebruik voor de verschillende koolsoorten was mij niet bekend..
Rita,
En toch is het zo wat betreft de koolsoorten en spinazie! De kippen met 1000 vlieguren ermee gaar krijgen is ons hier niet bekend,daar gebruiken wij de drukkookpan voor.
Grtjs
Mia
Hoi Mia (van Victor),
de koolsoorten blijven hier groen van kleur(?), net als de spinazie. De drukkookpan ( snelkookpan ) gebruik ik niet.
Maar om on topic te blijven... potasch/potas in de keuken ken ik niet, wel in de tuin om kalium toe te voegen aan de bessenstruiken..
Het wordt hier ook in kristalvorm verkocht(de potas) ,wanneer je een aangebrande pan hebt doe je wat water en potas en laat het koken,de aangebrande koek van je pan lost dan heel gemakkelijk. Ook kan je het een tijdje laten weken wanneer je thermosflessen of wijnflessen met aanslag hebt.,alles wordt dan mooi opgelost. Maar om eten te bereiden wordt potas niet gebruikt,maar wel het maagzout of bicarbonaat.
Grtjs
Mia