menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Help. Ik wil een mooi gazon

Ga naar meest recente reactie

Bart Bogaert

Bart Bogaert

Beste,

Ik woon nu 4 jaar in een nieuwbouw en al elk jaar slaag ik er maar niet in om een mooi gazon te hebben.
Onkruid, kale plekken, mos,... ik krijg het maar niet weg uit mijn tuin.

Mijn dochter zal volgende zomer voor het eerst veel kunnen/willen buitenspelen, daarom wil ik nu eens alles op alles zetten.

Ik heb wel een hond rondlopen in de tuin en ik weet dat dit ook geen gunstige invloed heeft op mijn gras.

Wie kan mij helpen?

mvg,
Bart

Tuinaanleg & Onderhoud

donderdag 31 maart 2016 - 12:12
baloe

Baloe

Ik ben niet echt een gras-specialist, maar mijn info.
Als je een "golf-peloezeke" wil, dan is daar inderdaad werk aan (eerst en vooral grondvoorbereiding etc.), maar moet je ook rekening houden dat indien je veel schaduw hebt of vocht hebt, het mos er wellicht zal blijven doorkomen.
Goede voeding voor de grond zal de groei aan klaver ook ietwat beperken.

Wil je niet de grote werken doen, zou ik goed verticuteren, bemesten, evt een dun laagje compost opdoen en bepaalde onkruiden (paardebloemen) handmatig verwijderen.
Dan kan je al een mooier grasperk krijgen (maar mag je wel iedere week het gras afrijden)
donderdag 31 maart 2016 - 12:55
Dunya

Dunya

Nu zien de meeste gazons er slecht uit. Ik vergelijk soms eens met mijn buren en ze zien er allemaal wat "verpieterd" uit. Of we zijn allemaal slechte tuiniers.
Begin alvast met bemesten met anti mos.Daarna bruin mos uitrakelen. Vanaf mei kan je een onkruidverdelger gebruiken als het erg is.
Begin juni een goede meststof zoals evergreen of compo. Op het einde van de zomer nog eens bemesten en in de herfst kalk.
Kale plekken vanaf nu inzaaien.

Die Floranid 4 in 1 die ze hier adverteren lijkt me wel wat. Ga ik misschien ook eens proberen.
Mijn gazon ziet er niet zo slecht uit als hierboven maar ik streef naar een gezondegroene grasmat.
Moeilijk hoor met bomen en hagen!
donderdag 31 maart 2016 - 14:51
deHaan

DeHaan

Laat de grond eens testen op voeding en zuurgraad.
Dan krijg je ook een bemestingsadvies.
donderdag 31 maart 2016 - 17:31
leerling

Leerling

@Bart,

'Een mooi gazon' is een gevoelig onderwerp hier (heb ik zelf mogen ondervinden).

Veel hangt af van wat je mooi vindt. En welke prijs je ervoor wil betalen.

1. Sommigen onder ons vinden een gazon mooi als die egaal groen is, perfect gemillimeterd, zonder een spoor van onkruid en zekere zonder mos, en zonder oneffenheden die mollen al wel eens durven veroorzaken.

2. Anderen vinden een gazon mooi als daar ook bloemen tussen staan (madeliefjes, klaver, paardenbloemen, ereprijs...), zodat dat groen letterlijk wat opgefleurd wordt.

3. Sommigen vinden dat een speelweide gewoon mag bestaan uit alles wat er wil groeien en door een grasmachine kan worden kortgehouden. Voor hen is spelen het belangrijkste doel van dat gebied.

4. Nog anderen vinden gazon een veel te arbeidsintensieve grondbedekker en kiezen liever voor een kleine gazonnetje of een terras in steen/hout/composietplaat/... met daarrond andere bodembedekkers of bodembedekkende borders.

5. Er zijn mensen die het gras tussen het mos uit wieden.

6. Er zijn ook mensen die alles onder kiezels of stenen begraven.

7. ...

Voor zover ik kan lezen is 1. alleen mogelijk als je naast meststoffen ook de gifspuit, mollenklemmen en dergelijke bovenhaalt en/of heel veel tijd hebt die je in dat 'perfecte' gazonnetje wil steken.
Of behoorlijk wat geld om het regelmatig te laten vervangen door nieuwe grasmatten.
Alternatief is kunstgras, maar ook dat is niet meteen milieuvriendelijk.
M.i. heeft aan een strak 'pelouske' eigenlijk alleen maar de eigenaar plezier.

Met 2. en 3. moet je wat oppassen, want zeker klaver trekt ook insecten aan. Solitaire bijen hebben geen angel en zijn niet gevaarlijk. Als je met schoenen door het gras loopt heb je weinig te vrezen. Maar met open sandalen door klaver wandelen is niet zo'n best idee als daar ook honingbijen of hommels zitten. (Al een paar keer een steek tussen mijn tenen gekregen. Niet prettig.) Als je een kleine uk hebt rondlopen is op tijd maaien de boodschap.
Zelf lieten we altijd een stukje klaver staan. We lieten de kinderen zien hoe de bijen en hommels daar eten vonden en leerden hen om die beestjes niet te storen, omdat ze met belangrijk werk bezig waren.

5. gebeurt o.a. in japanse tuinen

Zelf tuinier ik gifvrij, omdat ik weet dat al dat gif een serieuze impact heeft o.a. op het bodemleven en omdat ik vind dat we al veel te veel rotzooi achterlaten voor de volgende generaties.
Molshopen geven voor mij het begin van de lente aan. Ik verdeel het zand over de omgeving en weet dat die mollen mij weeral gaan helpen met het bestrijden van ongedierte - ook van het soort dat kale plekken achterlaat in het gazon.

vrijdag 1 april 2016 - 00:16
Dunya

Dunya

Ik durfde het bijna niet zeggen maar als je echt puur natuur wil gaan dan moet je als volgt bemesten: gewoon oma's nachtemmer vullen met een liter regenwater en voor de rest moet ik er geen tekening bij maken. Iedere morgen op het gazon kieperen, eens links eens rechts en eens in het midden en het gras krijgt de beste bemesting ooit. Kost niks.
Mijn grootmoeder heeft het haar hele leven gedaan en groener gras bestond er niet.
Ik heb er al aan gedacht om zo'n nachtemmer in een hoek van mijn tuinhuis te plaatsen. Het bespaart nog water ook want een wc doorspoelen is ook belastend voor het milieu.
vrijdag 1 april 2016 - 08:25
Polplastron

Polplastron

De logica hierachter is simpel: om mooi gazon te hebben moet je (zeker in het voorjaar) even met stikstofrijke mest voeden zodat het gras een groeispurt krijgt en sneller groeit dan het mos zodat in deze concurrentiestrijd het gras wint. Die "nachtemmer" bevat meer dan voldoende stikstof, dus dat zit wel goed; verdunnen is echter de boodschap want anders ga je vlekken krijgen.

Zelf bemest ik echter in het voorjaar met DCM Gazonstart en ben daar best tevreden over; de laatste jaren heb ik zelfs bijna geen klaver meer in het gazon en daar zijn geen pesticiden of wiedwerk aan te pas gekomen!

Groeten,

Pol
vrijdag 1 april 2016 - 11:42
Paronoto

Paronoto

Maak een soort kooi en zet daarin en paar konijnen ...die houden het gras kort en bemesten het terzelfdertijd, ten gepasten tijde schuif je die kooi wat verder op .....zo simpel als wat!
maandag 4 april 2016 - 20:53
Dunya

Dunya

En ook milieuvriendelijk Paronoto. Geen grasmaaier nodig, geen stroomverbruik en na enkele weken kan je ook nog een konijn oppeuzelen.
Dat is dan biologisch tuinieren.
dinsdag 5 april 2016 - 08:29
Spikkelvachtje

Spikkelvachtje

Zo... Steeds na enkele weken een konijn oppeuzelen...? Om wat voor soort Plofkonijn hebben we het hier?
Overigens, voor wie de worsteling met zijn gazon zat is en het eentonige, mottige, arbeids intensieve 'veldje' wil inruilen voor een arbeidsarm, goed gevuld en heel levendig groen (én ook mooi bloeiend!) beloopbaar tuin'tapijtje': overweeg eens een sedumveld(je)! Nieuwsgierig? Bij mijn foto's (Tuinwerkzaamheden) is te zien hoe ik mijn zielige grasveldje omtoverde in een sedumheuveltje. Had ik jaren eerder moeten doen!

Lieve tuingroet,

Spikkelvachtje (Arjenne)
vrijdag 8 april 2016 - 10:40

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon