menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Paling in het groen

Ga naar meest recente reactie

minouke

Minouke

specialiteit uit de Scheldestreek

voor 4 pers
1kg gekuiste paling en in stukken van +/- 5cm snijden
2 sjalotjes
witte wijn
2à3 eierdooiers
citroen
boter


-basiskruiden (heb je zeker nodig)
zuring
peterselie
kervel
salie
palingkruid of munt

-desnoods er ook bij
spinazie
citroenmelisse
dragon
pimpernel
brandnetel


-Fruit de paling 3min samen met fijngesneden sjalotjes (in boter) maar niet laten bruinen, ook de paling niet.
- de paling weer uitnemen.
- fijngesneden groenten en kruiden bij de sjalotjes voegen,
beetje laten stoven.
-Voeg er een goede scheut droge witte wijn bij.
- mixen
-De paling er weer bij doen en laten sudderen tot ze gaar zijn (+/- 20min)
-enkele eidooiers(2à3) met 2eetl citroen loskloppen, dan 2 eetl warm kookvocht
doorkloppen
-dit mengsel bij de paling doorroeren maar NIET MEER laten koken.


Héérlijk bij frietjes of stokbrood en een wit bier of witte wijn

Voordeel bij dit gerecht, het kan op voorhand bereid worden.
Eventueel meer porties bereiden en dan diepvriezen, maar dan zonder de binding en die pas na het ontdooien maken.

maandag 12 december 2011 - 10:24
kurt

Kurt

Nog zo'n favoriet gerecht.

Al aan het oefenen voor de eindejaarsfeesten?
Laat het smaken (ik zal er wel van dromen)

Groeten,
Kurt
maandag 12 december 2011 - 11:38
minouke

Minouke

is ook één van mijn lievelingsgerechten maar raar hé hier kent niemand dat dus ben ik begonnen met het zelf te maken en in feite niet zo moeilijk.

groetjes
Chantal
maandag 12 december 2011 - 11:59
jdcoster

Jdcoster

De palingen schijnen er niet zo van te houden ...
maandag 12 december 2011 - 12:02
minouke

Minouke

neen maar levend villen hoeft voor mij niet hoor

trouwens zou niets aan de smaak veranderen en zelfs dan heb ik liever minder smaak dan dat die beestjes zouden afzien.

maandag 12 december 2011 - 12:31
Lino

Lino

paling in 't groen vind ik ook erg lekker
jammer dat ie zo duur is.
neem je verse paling of doe je 't ook soms met diepvries?

een bedenking: laat jij die niet erg lang sudderen? volgens mij is 5 minuten koken meer dan genoeg (ipv 20 min) anders verliezen de kruiden toch hun mooie groene kleur?
dinsdag 13 december 2011 - 13:14
minouke

Minouke

verse is erg duur geworden, wel spijtig.
Maar ik maak ze ook dikwijls klaar van de diepvries en die van de M...o vind ik nog de beste.
Want ik heb er eens gekocht in een bekende diepvrieswinkel, maar vind die niet zo lekker.
De paling was ook erg dik en de smaak van de kruiden dringen beter door als de stukken niet te dik zijn.

Ik laat ze wel 20min heel zachtjes sudderen tot het vlees gemakkelijk lost van de graten.
Als het vlees al na 15min lost ... dan is dat voldoende, hoeft dan niet 20min te zijn.
Ik vind niet dat de kruiden hun kleur verliezen, blijft toch mooi groen... kleur van een kervelsoep.
dinsdag 13 december 2011 - 13:40
Lino

Lino

Ja, je hebt gelijk: de vis moet mooi van de graat gaan, dan is hij het lekkerst.
dinsdag 13 december 2011 - 14:16
Sandy

Sandy

is wel lekker, maar jaren geleden dat ik dit nog gegeten heb !
Hier lusten ze alleen vis ZONDER graten en liefst geen vis ... spijtig genoeg voor mij !
dinsdag 13 december 2011 - 19:38
minouke

Minouke

het zijn wel dikke graten toch? nog zo moeilijk niet vind ik.
Sandy, toch iemand van deze kanten die het kent
dinsdag 13 december 2011 - 19:42
Sandy

Sandy

ja, maar mijn ouders waren van Antwerpen enne ... die aten dat graag !!! Mijn roots liggen dus midden in de roots van de paling in het groen.

Laatst had ik zelfs vis gemaakt zonder graten en toen zaten ze nog met heel lange tanden te eten, zowel de kinderen als de man ! Dan smaakt het mij ook niet meer
dinsdag 13 december 2011 - 19:50
minouke

Minouke

ah dacht al ... allé toch een Limburger die het hier kent
dinsdag 13 december 2011 - 19:53
Sandy

Sandy

nee hoor ... dat kennen ze hier niet !
Net als broodpudding, aten we vroeger thuis ook vaak maar hier kennen ze het niet zo vaak
dinsdag 13 december 2011 - 20:04
minouke

Minouke

mmmm boding noemen ze dat in Brussel.... at ik elke dag, vooral als het nog lauw was

Thuis, dus mijn ouders hadden een bakkerij, ik zat aan de bron hé
dinsdag 13 december 2011 - 20:19
Sandy

Sandy

mmm ja bodding noemden ze het thuis ook, heerlijk. Ik kan er nog niet van afblijven als het pas uit de oven komt mmmmm.... zelfs onze kinderen maken het reeds en kunnen er niet vanaf blijven.
In het weekend had ik cake gemaakt en zij vonden dat ik beter broodpudding had gemaakt ...
woensdag 14 december 2011 - 19:26
minouke

Minouke

ZEG Sandy.... please... vertel het ons hoe je dat maakt

Een nieuwe topic ....op m'n 2 knietjes
woensdag 14 december 2011 - 19:36
Sandy

Sandy

ma minouke je kent dat toch ???
woensdag 14 december 2011 - 19:43
minouke

Minouke

ja maar kan het niet zelf maken mijn vader maakte dat en ik at het op
woensdag 14 december 2011 - 19:49
Sandy

Sandy

Grote fout dus ...
Hier maakt mijn dochtertje van 12 jaar het tegenwoordig enne ... ik eet het op !!

Veel beter !
woensdag 14 december 2011 - 19:52
Lino

Lino

wij noemen dat "podding"

[afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 15 december 2011 - 08:58
minouke

Minouke

Lino, met foto is het altijd beter

wist ik niet dat het een P was, ja wij zeiden boding ... iets bijgeleerd zie
donderdag 15 december 2011 - 09:29
Lino

Lino

Wij noemen dat podding, maar misschien is bodding wel een meer gebruikt benaming. Ik zou het niet weten.

donderdag 15 december 2011 - 12:02
Sandy

Sandy

mss verschil tussen vlaanders en Antwerps ?
donderdag 15 december 2011 - 19:05
krissie

Krissie

wij noemen broodpudding hier ook bodding ,
en pudding ( vanille of chocolade ) noemen wij podding .

groetjes
Krissie
woensdag 21 december 2011 - 14:58

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon