Winters witloof: stoven wokken en een heerlijke salade met witloof
Gestoofd witloof
Ingrediënten (per persoon):
- 2 stronkjes witloof
- 1 grote ui
- bieslook
- bakboter en olijfolie
- peper en zout
- kruidnoot
- een snuifje suiker
- een snuifje kaneel
Bereiding:
De stronkjes witloof in de lengte door snijden en gedurende 20 min in heet gezouten water leggen. Goed laten uitlekken. De boter, samen met de olijfolie, goudbruin laten worden. De versnipperde ui, samen met de stronkjes witloof, in de pan doen. Voorzichtig schikken in de braadpan, bijkruiden met peper en zout.
Laten stoven gedurende 20 min onder een deksel. Na 10 min, kruidnoot raspen en over het witloof strooien. Een snuifje kaneel en weinig suiker toevoegen en het deksel opnieuw op de pan. Net voor het opdienen het gesnipperde bieslook toevoegen.
Wokken met witloof en scampi's
Ingrediënten:
- 4 stronkjes witloof
- 10 scampi's
- 1 portie wokgroenten
- 1 appel
- het sap van een halve limoen
- olijfolie
- wokolie
- wokkruiden
- koriander
Bereiding:
De scampi's (ontdaan van hun darmkanaal) in hete olie laten bakken.
Uit de wok halen en even opzij leggen. De groentjes stoven en het witloof in stukjes er bij voegen. Kruiden toevoegen en alles overgieten met het limoensap. Na 5 min wokken: koriander, scampi's en stukjes appel toevoegen.
Nog 2 min wokken en vervolgens opdienen.
Witloofsalade
Ingrediënten:
- 1 tas gekookte rijst (laten afkoelen)
- 1 appel
- enkele noten
- blokjes gruyère kaas
Bereiding:
Snijd enkele stronkjes witloof in fijne stukjes en overgiet met citroensap om de witte kleur te behouden. Een vinaigrette maken met mosterd en olie, goed kruiden met peper en zout. Het witloof, de noten en kaas goed mengen, overgieten met de vinaigrette en naar believen koude rijst toevoegen.