menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 juli 2024

Vijverkalender: de vijver in november

Vijverklusjes voor de maand november:

  • Net zoals in oktober, dient de vijver geregeld te worden gecontroleerd op bladafval. Tegen eind november zullen zo goed als alle bladeren van de bomen zijn en is het grootste werk voorbij. Bespaar jezelf tijd en hang een net of rooster strak boven de vijver. Dit tijdelijke net zal het rondwaaiend groenafval opvangen. Teveel organisch materiaal in de vijver zal het water verzuren en in het voorjaar zorgen voor een explosieve algengroei.
  • Ook de uitgebloeide waterplanten kunnen het vijvermilieu verzuren. Verwijder daarom tijdig de afgestorven plantendelen.
  • Sommige planten zoals bepaalde soorten waterlelie zijn niet winterhard en moeten voor de vorstperiode uit het water. Plaats ze in een kuip met water op een vorstvrije plaats.
  • Indien de vijverpomp en filter nog in het water staan, is het deze maand het goede moment om ze nog te verwijderen. Maak de filter en pomp schoon en berg ze droog op voor het volgend seizoen.
  • Een luchtpomp tijdens de wintermaanden kan voor de vissen heel wat voordelen hebben. Het voert schadelijke gassen zoals CO2 naar het wateroppervlak, zorgt voor extra zuurstof en houdt de vijver tijdens vorstperiodes open. Zo hoef je zelf het oppervlak niet ijsvrij te houden.
  • Wanneer de temperatuur van het water daalt onder de 10 graden, mag je stoppen met het geven van visvoer, tenzij je merkt dat de vissen, vooral koi, toch nog komen eten. Geef ze een licht verterend visvoer, ook wel wintervoer genoemd.
  • Controleer de vissen een laatste maal op ziekten. Van zodra ze in winterrust gaan, kan je dit niet meer doen. Verstoppingen aan de darmen komen vaak voor in deze periode.


organisch materiaal in vijver

#5814Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).