Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinbouwglas_of_veiligheidsglas_in_de_tuinkas_of_serre?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 mei 2021

Tuinbouwglas of veiligheidsglas in de tuinkas of serre

Heb je groene vingers en hou je ervan om jouw eigen groenten en fruit te kweken dan is een serre of een tuinkas een must. Met een serre kan je bepaalde soorten kweken die het in ons klimaat moeilijker hebben maar kan je ook het moestuin seizoen verlengen en de opbrengst vergroten. Een tuinkas kan in de winter bovendien worden gebruikt als overwinteringsplaats voor vorstgevoelige planten. 

Op de markt is er een heel groot aanbod aan tuinkassen, in alle maten, in verschillende kleuren en met verschillende soorten glas. Maar wat is nu het verschil tussen die verschillende soorten beglazing? We zetten de voor- en de nadelen even op een rijtje. 

Tuinbouwglas gebroken1. Tuinbouwglas:

De meeste tuinkassen worden standaard geleverd met tuinbouwglas 3 mm dik omwille van de prijs. Het is goedkoper dan veiligheidsglas maar minder sterk. Als het glas breekt dan valt het uiteen in scherpe stukken wat het minder veilig maakt voor spelende kinderen in de tuin. Tuinbouwglas wordt geleverd in kleine gestapelde ruiten die worden gemonteerd met rubberstrips. De strips zorgen ervoor dat de tuinkas volledig lucht- en waterdicht is maar het glas toch een zekere speling behoudt tov het aluminium frame. Als een ruit breekt is deze heel eenvoudig te vervangen. 

Tuinbouwglas laat ongeveer 90% van het zonlicht door en houdt ultraviolet licht tegen wat niet essentieel is voor de plantengroei. Het glas houdt goed de warmte vast. 

2. Veiligheidsglas:  

Gebroken serre met veiligheidsglas

Veiligheidsglas is floatglas dat een thermische behandeling heeft ondergaan. Het glas wordt verhit tot meer dan 600°C en vervolgens gecontroleerd opnieuw snel afgekoeld. Hierdoor krijgt het glas zijn speciale eigenschap. Het is tot 6 keer sterker dan tuindersglas en breekt het dan toch, dan valt het in duizenden botte stukjes uiteen. Bovendien worden de randen van het glas gepolijst en zijn ze afgerond en niet scherp. Dit type glas is dus veel veiliger en wordt zeker aangeraden in tuinen waar kinderen spelen of op plaatsen waar veel bomen staan. Om al die redenen is het de meest toegepaste glassoort. Veiligheidsglas wordt doorgaans geleverd in een dikte van 3 mm en heeft een lichtdoorlaatbaarheid van ongeveer 90%. 

De montage is eenvoudig omdat het wordt geleverd in grote ruiten en niet in kleine gestapelde ruiten zoals bij tuinbouwglas het geval is. Het is goed bestand tegen krassen en heeft een isolatiewaarde van ca. 6W/m² K. Een nadeel is dat veiligheidsglas duurder is dan standaard tuinbouwglas maar dit nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen. 

 

serre met polycarbonaatplaten3. Polycarbonaat platen: 

Polycarbonaat platen zijn doorgaans 6 mm dik en bijna onbreekbaar. Ze zijn heel licht in gewicht en makkelijk te monteren. De dubbelwandige platen bieden bovendien een uitstekende isolatie. Ze isoleren bijna 40% beter dan enkel glas maar het grootste voordeel is dat de zonnestralen worden gefilterd waardoor je nauwelijks verbrandingsverschijnselen hebt bij de planten. Als nadeel kunnen we aanhalen dat de platen niet doorzichtig zijn en dus een minder luxueuze uitstraling hebben dan glas. 

#5487

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies