menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 september 2023

Het kopen van een tuinkas: tips & advies

Een tuinkas of serre biedt tal van mogelijkheden voor de doorwinterde tuinliefhebber. Deze geïsoleerde omgeving verlengt het moestuinseizoen, waardoor je vroeger kunt starten met het kweken van je favoriete gewassen en langer de vruchten kunt plukken van je werk in de moestuin. Bovendien beschermt een tuinkas de gewassen tegen gure weersomstandigheden en geeft het de mogelijkheid om groenten en fruit te kweken die het in ons wisselvallige klimaat moeilijker hebben. 

In de winter, als het moestuinseizoen zo goed als stil ligt, kan de serre bovendien gebruikt worden als overwinteringsplaats voor (tropische) planten die bescherming nodig hebben tegen vorst, regen en wind. Kortom, een tuinkas of serre is een zeer goede investering waar je het hele jaar plezier zult van hebben. Er zijn tal van uitvoeringen en maten beschikbaar, waardoor er voor iedereen een geschikte kas te vinden is. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Tips bij de aankoop van een serre of tuinkas

Je beschikbare ruimte 

Voordat je een tuinkas of serre aanschaft, is het van belang om je af te vragen waarvoor je deze wilt gebruiken, welke gewassen je wilt kweken, hoeveel tijd je in de tuin wilt besteden en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Het is cruciaal om rekening te houden met de beschikbare oppervlakte, zodat de kas niet de hele tuin in beslag neemt. En ook het budget is niet onbelangrijk!

Op een balkon of dakterras

Woon je op een appartement in de stad, dan heb je doorgaans geen tuin maar eerder een balkon of terras. Maar ook op een kleine oppervlakte heb je de mogelijkheid om een eigen moestuin te beginnen. Door gebruik te maken van potten, plantzakken, kweektafels of balkon- en patiokassen, kan je toch genieten van je zelfgekweekte groenten en fruit. Plaats deze op een zonnige plek, maar beschut tegen de wind. Zo voorkom je dat ze veel wind vangen en stuk waaien.

Soorten zoals pluksla, veldsla, rucola, radijsjes, aardbeien, aardappelen, verschillende soorten kruiden,... doen het uitstekend in potten. Er zijn zelfs speciale mini-rassen ontwikkeld voor terras en balkon, zoals bijvoorbeeld de mini-courgette Patio Star F1. Houd je in elk geval bij soorten die weinig ruimte nodig hebben. In 'een moestuin op het terras of balkon' vind je nog meer tips.

In een stadstuin of patio

Muurkas in een kleine stadstuinEen ommuurde stadstuin of patio biedt veelal een beschutte en windstille omgeving voor het kweken van gewassen, mits er voldoende zonlicht aanwezig is en de plaats niet volledig in de schaduw ligt. Zoals op een balkon of dakterras, kun je ook hier een moestuin beginnen met behulp van potten, kweekbakken of een patiokas zoals de City Garden van Royal Well. Deze luxe patiokas is verplaatsbaar dankzij de gesloten achterwand en zwenkwielen.

Als je een rechte tuinmuur hebt die hoog en stevig genoeg is, kun je opteren voor een muurkas, zoals bijvoorbeeld de Ida van Vitavia. Dit is een serre zonder achterwand die waterdicht tegen de muur gemonteerd wordt. Hier zijn verschillende modellen beschikbaar in blank aluminium, of in een elegante uitvoering in groen of zwart. Ideaal voor het kweken van tomaten en paprika's!

Je kan natuurlijk ook de wanden gebruiken om verticaal te tuinieren.

In een middelgrote tuin

Als je een middelgrote tuin hebt tussen 50 en 150 m², heb je de mogelijkheid om een grotere kas te plaatsen en meerdere soorten groenten te kweken. Zorg ervoor dat de kas op een zonnige plek geplaatst wordt om het binnen zo lang mogelijk warm te houden. Ben je een praktische kweker dan volstaat vaak een folietunnel of tunnelkas. Deze zijn beschikbaar in verschillende maten en modellen, gemaakt van een buizenframe, afgedicht met UV-bestendige (groene) folie en voorzien van verluchting via schuifdeuren of horrengaas ramen. Ze zijn licht en eenvoudig te verplaatsen, en hebben het voordeel dat er geen fundering nodig is. Als je handig bent, kun je zelf een folietunnel bouwen door gebruikt te maken van onze professionele serreplastiek

Een aluminium serre is een uitstekende keuze als je naast functionaliteit ook waarde hecht aan esthetische uitstraling. Ook hier zijn verschillende modellen en kleuren beschikbaar die aansluiten bij diverse tuinstijlen. Optionele funderingsprofielen zorgen voor een vlotte montage en een stevige constructie. Wil je echt voor luxe gaan, kies dan een tuinkas gemaakt uit ceder. Ze zijn een lust voor het oog en gaan perfect op in de omgeving. Plaats de kas steeds op een beschutte plek in de luwte en bij voorkeur zuidwest gericht. Zo krijgen de gewassen op ieder moment van de dag het meeste licht.

In een grote tuin 

Heb je een tuin groter dan 150 m², dan heb je de ruimte voor allerlei soorten tuinkassen en zijn de mogelijkheden eindeloos, van koude bakken tot grote glazen serres. Zwart gecoate tuinkassen zijn populair en hebben een luxueuze uitstraling. De toevoeging van een Victoriaanse nok maakt de kas compleet. Alle glazen tuinkassen zijn voorzien van één of meerdere dakramen voor een optimale ventilatie. Combineer ze met een raamopener om ze automatisch te openen wanneer het binnen te warm wordt en ze te sluiten wanneer het terug afkoelt. Een goede fundering vormt ook hier weer de basis voor jarenlang kweekplezier.

Op zoek naar tips voor het kiezen van een juiste afdichting.? Lees dan "Welk glas kies je bij de aankoop van een tuinkas?".

Tuinkas met polycarbonaat - Tunnelserre

Onze merken

Ons assortiment omvat zowel budgetvriendelijke hobbyserres die snel leverbaar zijn, als topmerken zoals Royal Well, Vitavia, Filclair en Janssens Alusystems. Al deze merken bieden glazen tuinkassen/folieserres die specifiek op bestelling worden geproduceerd en binnen de vermelde termijn gratis en op afspraak bij je thuis worden geleverd.

  • Royal Well biedt alles voor het kweekplezier: van koude bakken tot patiokassen, folietunnels, aluminium serres en houten constructies. Door hun ervaring en zeer uitgebreid en kwalitatief assortiment zijn ze uitgegroeid tot leider op de Nederlandse markt. 
  • Vitavia: een Britse onderneming die zich specialiseert in de productie van aluminium tuinkassen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Ze hebben ook een ruim assortiment aan toebehoren en kweekaccessoires.
  • Filclair: dit Belgisch bedrijf biedt tal van praktische serres met een technisch vernuft en gezonde logica. Voor alle tuinliefhebbers hebben ze een pasklare oplossing met een ruime keuze aan standaard systemen, gaande van folietunnels tot glazen serres. Kortom kassen die weer en wind doorstaan en elk plantje beschermt tegen de invloeden van buitenaf.
  • Janssens AluSystems: een Belgisch familiebedrijf met meer dan 70 jaar ervaring die wereldwijd tuinkassen verdeeld. De kwaliteitsserres zijn robuust maar hebben toch een elegante vormgeving dankzij de slanke profielen van eigen ontwerp. 

Stap in jouw eigen groene oase, ongeacht het weer buiten en laat de stress achter je! Bekijk onze webshop voor een grote selectie aan tuinkassen en begin met het creëren van jouw perfecte groene wereld.


#5243Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).