Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/koude_bakken_soorten_kweekbakken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 april 2021

Wat is een koude bak en waarop letten bij het kopen ervan?

Een koude bak of kweekbak is een kweekbak zonder bodem zodat je rechtstreeks in de grond kan planten, zaaien,...  Meestal zijn de zijkanten rondom volledig van dubbelwandige polycarbonaatplaten waardoor de zaailingen en andere planten in de koude bak optimaal van het licht kunnen genieten.

Zo'n bak is ideaal om in het voorjaar jonge planten op te kweken en af te harden. 
Met een koude bak kun je in het najaar vroeger beginnen oogsten en langer blijven groenten telen. 
De koude bak kan in feite het hele jaar door gebruikt worden voor het kweken van een grote diversiteit aan groenten. Tijdens de winter is een kweekbak ideaal om bloemen af te schermen, vroeg te zaaien of voor de overwintering van alpineplanten.

Er zijn zeer veel verschillende modellen koude bakken en ze worden dan nog eens gemaakt van diverse materialen woordoor het niet eenvoudig is om te kiezen.

Het is belangrijk uw zaailingen en jonge planten tegen de vrieskou te beschermen. Een koude bak kan daarbij helpen.

Hierbij enkele tips om uw keuze van koude bak te vergemakkelijken:

Kies het juiste formaat van koude bak:

Het is logisch dat u rekening dient te houden met de afmetingen van de opgebouwde koude bak. Bekijk op voorhand waar de kweekbak in de tuin komt te staan en denk er ook aan dat het handig is om een looppad vrij te houden zodat je zelfs op de knieën voor de koude bak kan zitten. Zorg er ook voor dat je makkelijk tot in elke hoek van de bak kan reiken.
Kijk ook even naar de hoogte van de koude bak. Deze is achteraan meestal iets hoger dan vooraan en dus kan dat interessant zijn bij het plaatsen van uw planten. 

Materiaalkeuze van uw koude bak:

Eerst zal je een keuze moeten maken of je een koude bak wenst waarvan de constructie is gemaakt uit hout of uit metaal (meestal aluminium).
Houten koude bakken zijn meestal iets zwaarder en daardoor ook meer geschikt voor een permanente plaats in de tuin. Het houten kader komt uiteraard veel natuurlijker en minder storend over dan een metalen frame. Een aluminium frame daarentegen weegt veel lichter en is uitermate geschikt om te verplaatsen naar de plaats waar je dat wenst.

Hout heeft het extra voordeel dat het beter isoleert en de warmte beter en langer kan vasthouden zodat uw zaailingen tot diep in de nacht van de overdag opgeslagen warmte kunnen genieten. 

Wanneer u een houten koude bak wenst aan te kopen is het goed te weten of het hout komt uit goed beheerde bossen.

Beglazing in een koude bak:

Vroeger werd voor koude bakken voornamelijk tuinbouwglas gebruikt, maar tegenwoordig is men overgeschakeld op dubbelwandige polycarbonaatplaten. Dergelijke platen laten het licht evengoed door als glas en dubbelwandige platen isoleren tot 40% beter dan glazen kweekbakken.
Een ander groot voordeel is dat deze dubbelwandige platen ook niet meer breken als glas en dus veel veiliger zijn, zeker als u ook regelmatig bezoek krijgt van (klein)kinderen.
Het gewicht van een koude bak met glas is stukken hoger dan een kweekbak met polycarbonaatplaten waardoor deze laatste ook beter te verzetten is. 
De platen zijn ook goedkoper en makkelijker te vervangen dan glazen ruiten.

Dakconstructie van de koude bak:

Er zijn twee modellen, die met het licht hellend dak en anderzijds het model met de rollende ramen.

Een afhellend dak kan eenvoudig geopend worden om de kas te verluchten of om water te geven aan de planten die in de koude bak staan. De wind heeft wel meer vat op een schuin openstaand dak, dan op een openstaand rolvenster.

Enkele modellen van koude bakken die te koop worden aangeboden  op  www.tuinwinkel.be

#2379

Auteur: Kurt Vossaert