Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dierlijke_melk_of_plantaardige_melk

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Dierlijke melk of plantaardige melk

plantaardige melk of amandelmelk maken

We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat we elke dag drie glazen melk moeten drinken om gezond te blijven. Van generatie op generatie werd ons dit ingepompt. Uit recente studies is echter gebleken dat koemelk, zelfs al ben je niet lactose-intolerant, toch niet zo gezond is als in het verleden werd voorgesteld.  

Melk die we kopen in de supermarkt is gepasteuriseerd. Door dit proces is de melk langer houdbaar maar gaan de meeste vitaminen, mineralen en kostbare enzymen verloren. Ons lichaam kan door het ontbreken van belangrijke enzymen deze melk niet goed verteren. Gevolg is dat je last krijgt van allerlei vervelende kwaaltjes zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en huiduitslag. Komt dit je bekend voor, probeer dan eens een aantal weken alle zuivelproducten van je menu te schrappen. Hoe minder je ervan zal eten, hoe beter dat jij je zal voelen!

Melk van koeien kan je perfect vervangen door een alternatief. Geitenmelk en schapenmelk bevatten minder lactose dan koemelk en zijn in dat opzicht iets beter voor onze darmen maar het blijft dierlijke melk. Melk dat we beter kunnen vervangen door een plantaardig alternatief.

Welke soorten plantaardige melk bestaan er?

Plantaardige melk is geen echte melk maar een vloeistof op basis van noten en zaden. Qua uiterlijk lijkt het op echte melk maar het heeft een totaal andere smaak. Het is dus wel even wennen.

De meeste supermarkten bieden een uitgebreid assortiment aan.  Naast sojamelk bestaan er ook nog heel wat andere soorten zoals amandelmelk, rijstmelk, havermelk en kokoswater of kokosmelk. Het zijn mogelijks goede alternatieven maar kijk bij de aankoop ervan toch steeds naar het lijstje met ingrediënten. Vaak worden er suikers of ander chemische elementen aan toegevoegd. Dit om de smaak en de houdbaarheid te verhogen.

soorten melkalternatieven

Heel wat soorten kan je ook makkelijk thuis maken. Neem nu bijvoorbeeld amandelmelk. Super makkelijk om te maken en bovendien heel lekker! Wil je de melk wat zoeter dan kan je nog een extra dadel toevoegen.

Zo maak je zelf heerlijke amandelmelk:

zeflgemaakte amandelmelk

  • 50 gram amandelen
  • 500 ml water
  • 1 of 2 ontpitte dadels (natuurlijke vervanger van suiker)
  • naar smaak eventueel wat vanillepoeder maar het kan ook zonder

Noten bevatten enzymremmers die de spijsvertering het lastig kunnen maken. Om deze enzymremmers te verwijderen, kan je best de noten op voorhand een aantal uren laten weken. De duur is afhankelijk van de noten die je gebruikt. Voor amandelen is dit al gauw een twaalf-tal uren dus laat je ze best een nachtje op voorhand weken.

Voor het maken van de melk laat je ook de ontpitte dadel een vijftal minuten weken in warm water. Zo wordt de dadel zacht en kan je hem beter verwerken. Spoel de noten en doe alles samen met het water in een blender en mix het geheel fijn.
Wrijf het mengsel door een fijne zeef. De melk die achter blijft kan je drinken of gebruiken in gerechten. Met de pulp kan je bijvoorbeeld amandelkoekjes maken. Het zou te slotte zonde zijn van dit kostbare goedje weg te gooien!
De melk kan je best bewaren in een afgesloten pot in de koelkast maar niet langer dan een paar dagen.

#4630

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies