menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welk is wat

Ga naar meest recente reactie

Fons

Tekst aangepast

Fons

Plantje aangekocht op ruilbeurs als piepklein boomvarentje onder de naam "dicksonia antartica" heeft kleine schubjes op de stengel.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

De volgende aangekocht onder de naam "Dicksonia squarosa" bladstengels behaard.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

De volgende aangekocht met certificaat onder de naam"Dicksonia antartica" met behaarde bladstengels.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Mij werd wijsgemaakt dat squarosa behaarde bladstelen hebben en antartica schubben op de steel
Zou een kwekerij van boomvarens zich dan kunnen vergissen van naam?
Welke boomvarens heb ik eigenlijk in mijn bezit?
zondag 3 juni 2007 - 04:26
boomvaren

Boomvaren

Hallo Fons,
De eerste twee foto's is geen D.antarctica maar bijna met zekerheid Dryopteris filix-mas of mannetjesvaren. Ik zeg wel bijna als je een duidelijke foto kunt geven van het profiel van de varen en het blad, liefst voor en achterkant dan kan ik het voor 100% bevestigen.
De andre foto's zijn juist benoemd.
Groetjes,
Danny
zondag 3 juni 2007 - 10:03
boomvaren

Boomvaren

Hallo Fons,
Ik ben nog vergeten te zeggen van ze goed water te geven, want op de foto blijken ze nog al droog te staan. En zo te zien, zijn ze dringend aan verpotting toe, wat ik zeker zou aanraden. Je kan ze best gewoon buiten zetten, zolang het niet vriest,dat hebben ze het liefste.
Groetjes,
Danny
zondag 3 juni 2007 - 17:49
Fons

Tekst aangepast

Fons

Danny,De varens krijgen dagelijks voldoende water en voeding wel vraag ik me af of ik ook water mag toedienen in het hart van de plant, er staat zelfs een schoteltje onder dat ik regelmatig moet legen, ze zijn dit jaar verpot en ze staan al sinds april buiten, wel wissel ik regelmatig van plaats afhankelijk van meer of min zon, wel heb ik de oude bladeren van vorig jaar die gelijdelijk bruin worden eraan gelaten, ze geven wekelijks een tot twee nieuwe bladeren of hoe u het ook noemt.
Dat zogenaamde "dryopteris filix-mas varentje heb ik nochtans aangekocht op een exotenplantenbeurs van een zogezegde kenner onder de naam dicksonia antartica maar ik vind het toch een mooi plantje.
Nog een paar foto´s van de varen.

[afbeelding verwijderd niet-https]
Achterzijde blad, zie nu dat er zich sporen of hoe noemt dat zich ontwikkelen
[afbeelding verwijderd niet-https]
Voorzijde blad
[afbeelding verwijderd niet-https]
Ontrollen van nieuw blad.
maandag 4 juni 2007 - 03:21
boomvaren

Boomvaren

Hallo Fons,
Liefst niet water geven in de kruin, omdat de plants kruin kom vormig is en het water niet derect weg kan, kan je zo rot en schimmels veroorzaken, met het verlies van je plant als gevolg. Het beste is gewoon de zij kant van de stam besproeien, daar wordt het water opgenomen en is het nodig.
Je kan de blaren van vorig best afsnijden, want nu moet je plant nog energie in deze blaren steken terwijl ze deze beter kan gebruiken voor de nieuwe wendels.
Dryopteris felix-mas is wat je gekocht hebt en is inderdaat een mooie varen en kan in de tuin een echte blikvanger zijn. Alleen vind ik het jammer dat sommige mensen je planten aansmeren die niet zijn voor wat ze verkocht worden, eigenlijk een vorm van oplicherij. Ik heb zelfs al mee gemaakt dat in een grote tuinzaak varens verkocht werden onder een bepaalde naam terwijl het een andre soort was. Ik vond dat ik de zaakvoerder hierover moest inlichten, en na het bekijken van vakletratuur gien hij met mij akkoord en zij dat hij het gien veranderen. Na 14 dagen kwam ik opnieuw in de zaak en was er nog steeds niets veranderd, en dat vind ik dan pure oplichterij.
Maar het overkomt zelfs de besten onder ons, vooral met zeer jongeplanten, het is dan zeer moeilijk een soort bepaaling te doen en zelfs bij zelfgezaaide sporen moet je ook afgaan naar je de donateur heeft gezegd. En het is pas echt jammer als je veel geld voor een soort hebt neer gelegd en deze niet aan je verwachting komt.
In iedergeval, verzorg ze goed want elke varen in je tuin is de moeite
Groetjes,
Danny
maandag 4 juni 2007 - 08:43

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon