menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Mieren

blacky

Blacky

Wat kan ik doen op een gezonde manier voor honden tegen mieren.
zowel buiten als binnen. Vliegende mieren en gewone mieren.
We hebben namelijk 2 hondjes lopen dus moet het iets zijn dat niet giftig is voor hen.

thanks
woensdag 12 juli 2023 - 09:05
renatus

Renatus

De periode dat mieren vliegen is heel kort, en hangt af van het weer wanneer het plaatsvind. Als de vliegende mieren (nieuwe koninginnen) eenmaal bevruchr zijn , wat in de lucht gebeurd, komen ze weer op aarde terecht en gaan lopen zoeken naar nieuw nest. de werksters zijn in de tijd erg druk en lopen meer dan anders rond. In de tuin levert dat in die periode mogelijk wat last op maar is in een paar uur weer verdwenen Als mieren in huis komen....is het nest in huis of komen ze van buiten?
woensdag 12 juli 2023 - 10:02
leerling

Leerling

De vliegende mieren zijn geen lang leven beschoren. Die sterven al na een paar dagen.

Mieren volgen geursporen die vorige mieren hebben achtergelaten (vandaar dat je ze dikwijls in min of meer hetzelfde spoor ziet lopen). Je kan dat geurspoor verstoren, bv. door de omgeving schoon te maken met groene zeep (ook gekend als bruine zeep of goudzeep). Mieren speuren ook de omgeving van het spoor af, dus mogelijk mis je een deel van het geurspoor en zal je de behandeling moeten herhalen.

Als je er dan ook nog voor zorgt dat voedingswaren onbereikbaar zijn en je etensresten goed opruimt, vinden ze binnen geen eten meer en is die omgeving voor hen niet meer interessant.

Buiten zijn mieren vooral nuttige dieren, dus laat je hen daar beter gewoon hun gang gaan.

Mieren worden scheef bekeken, o.a. omdat ze bladluizen in stand zouden houden. Maar dat verhaal is genuanceerder dan verkopers van insecticiden ons willen doen geloven.
Mieren houden niet van alle soorten bladluis.
Mieren zullen bladluizen die voor hen interessant zijn inderdaad "melken". Het voordeel daarvan is dat de honingdauw, de zoete stof die die bladluizen uitscheiden, veel minder kans krijgt om roetdauw (een schimmel) te veroorzaken.
Mieren zullen hun bladluizen inderdaad verdedigen tegen natuurlijke vijanden (en dat zijn er veel meer dan lieveheersbeestjes en hun larven). Maar ze zullen "hun" bladluizen niet ongecontroleerd laten vermenigvuldigen. Dat zou de ondergang van de plant kunnen betekenen, waardoor de mieren elders op zoek zouden moeten naar eten. Dat zou de mieren op langere termijn meer energie kosten dan ervoor te zorgen dat de bladluiskolonie niet te groot wordt.

Ook mieren scheiden uitwerpselen af en planten kunnen die meststoffen ook via hun bladeren opnemen.
Door de ondergrondse gangen die mieren graven, verluchten ze de bodem.
En daarnaast zijn mieren ook nog goed in het vangen van prooien en in het opruimen van dode planten en dieren, waarmee ze er voor zorgen dat er ook voedingsstoffen beschikbaar komen voor planten.
Mieren en planten zijn zeker geen vijanden.
Zie o.a. https://www.kew.org/read-and-watch/ants-and-plants-a-very-natural-love-story. Of zoek eens op "Myrmecophytes".
(Als je wat hulp kan gebruiken met anderstalige artikels, kan ik https://www.deepl.com/translator aanbevelen.)

Als een mierennest je terras dreigt te ondergraven of als er op een plaats waar je dikwijls komt een nest is met mieren die vervelend bijten of steken, kan je het nest verplaatsen.
Dat gaat redelijk eenvoudig als het nest nog niet al te groot is. Neem een grote bloempot, vul die met potgrond en zet die omgekeerd (dus met de bodem naar boven) naast het nest. Na een tweetal weken zullen de mieren het oorspronkelijke nest verplaatst hebben in de veiligere bloempot. Je kan nu een schop/schep/bats onder de bloempot steken en die verplaatsen naar een plek waar de mieren je niet hinderen. Vermoed je dat het nest nog niet helemaal verplaatst is, dan kan je een tweede bloempot aanbieden en het proces herhalen.
(Ik vermoed dat het zelfs zal lukken als je meteen een groter bord onder de bloempot plaatst. Een steentje om wat ruimte tussen het bord en de pot te laten zou moeten volstaan. De eerste methode heb ik al een paar toegepast. Deze aanpassing nog niet.)

Biodiversiteit is belangrijk. In 2003 stonden in Vlaanderen zes soorten mieren op de Rode Lijst met status "met uitsterven bedreigd", zes soorten zijn "sterk bedreigd", tien soorten zijn "kwetsbaar", vijf zijn "bedreigd", twee zijn "zeldzaam".
(https://formicidae.be/Assets/atlas.pdf)






donderdag 13 juli 2023 - 00:20
PeterC

PeterC

Mieren volgen geursporen die vorige mieren hebben achtergelaten (vandaar dat je ze dikwijls in min of meer hetzelfde spoor ziet lopen). Je kan dat geurspoor verstoren, bv. door de omgeving schoon te maken met groene zeep (ook gekend als bruine zeep of goudzeep). Mieren speuren ook de omgeving van het spoor af, dus mogelijk mis je een deel van het geurspoor en zal je de behandeling moeten herhalen. Als je er dan ook nog voor zorgt dat voedingswaren onbereikbaar zijn en je etensresten goed opruimt, vinden ze binnen geen eten meer en is die omgeving voor hen niet meer interessant. Buiten zijn mieren vooral nuttige dieren, dus laat je hen daar beter gewoon hun gang gaan.

Inderdaad, zo is het.
Hou ze buiten door ervoor te zorgen dat ze binnen niets interessants vinden en laat ze buiten hun gang gaan.
En moest het toch het geval zijn dat je binnen een karavaan in beide richtingen aantreft naar vb de vuilbak, onderbreek dan het pad met iets dat de mieren niet leuk vinden. Die tip van bruine zeep kende ik niet, zal ik testen wanneer ik nog zo eens een karavaan aantref.
vrijdag 14 juli 2023 - 22:36

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon