Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/62551/ongewenst-bezoek-op-de-zolder

menu
Tuinadvies
1

Ongewenst bezoek op de zolder

Ga naar meest recente reactie

Vic55

Ik weet niet of er hier soms iemand me wat zou kunnen verder helpen. Nu al, sorry mocht dit niet het meest geschikte forum of categorie van het forum voor dit onderwerp zijn, en ook voor de toch wel onsmakelijke foto.

Maar sinds een tijdje hebben we regelmatig ongewenst bezoek van een of ander dier op de zolder. Vooreerst nu ben ik niet zo heel zeker wat voor dier het is, en daarom heb ik getracht een fotootje te maken van de uitwerpselen die het achterlaat. Mocht er soms iemand, het aan de hand van de uitwerpselen herkennen en me weten te melden ware dat tof, en natuurlijk nog beter hoe geraken we het best van die beesten van af.

Mvg, Vic

woensdag 2 november 2016 - 11:24

Joukje Smeding

Lijkt op de keutels van een bruine rat.
woensdag 2 november 2016 - 11:46

Roeli

Hoeveel vergroot is die foto.
Rattenkeutels zijn toch niet groter dan +- 2 a 3 cm.
woensdag 2 november 2016 - 11:53

Vic55

Dank u voor jullie snelle reactie.
De foto is wel van redelijk dicht bij genomen, maar niet echt vergroot. Ik heb hem enkel wat bijgesneden, en misschien is hij daardoor wat vergroot. Ik heb er nog niet echt een lat of zoiets naast gelegd, maar ik denk wel dat het tussen de 5 - 10 cm moet zijn.
woensdag 2 november 2016 - 12:02

Joukje Smeding

Vic. Wat je kunt doen is kijken op het internet. Bijv--- uitwerpselen van steenmarter--- of een ander dier en dan kun je kijken of de afmeting en vorm klopt.

woensdag 2 november 2016 - 12:13

Plume

Moest het een steenmarter zijn, wat goed zou kunnen... dan heb je hier een interessante link met diervriendelijke oplossingen, je kan nog verder doorklikken ook... veel plezier met het "leesvoer".
groetjes,
Plume
https://www.natuurpunt.be/pagina/steenmarter
woensdag 2 november 2016 - 13:54

Roeli

Wat er bij de drollen ligt, is dat isolatiemateriaal ?
Dan zou het inderdaad best een steenmarter kunnen zijn.
woensdag 2 november 2016 - 14:07

LT

Ga er maar van uit, dat die lieve steenmarter bij jou komt...Waarschuw maar niet de "verkeerde" mensen, anders wordt die zolder "beschermd natuurgebied"...
woensdag 2 november 2016 - 17:36

Corrielat

Hallo Victor,
Als het een steenmarter zou zijn zou ik verwachten dat er ook karkassen moeten liggen van zijn prooien.
Je zou een specialist kunnen laten komen die je van dat diertje kan verlossen.

woensdag 2 november 2016 - 18:06

Vic55

Sorry, was even buiten huis en vandaar dat ik niet reageerde.

--> Roeli, Er ligt naast die drollen, idd een stuk isolatie.
--> LT. Wat bedoel je met "verkeerde" mensen te waarschuwen?
--> Corrielat. Waar kan ik zo een specialist dan vinden?
woensdag 2 november 2016 - 20:48

Corrielat

Hallo Vic,
Volgens mij kan je bij je gemeente informatie krijgen, ik heb dat gedaan toen ik dacht dat er ratten zaten tussen mijn plafond op mijn slaapkamer.
Of misschien even googlen of dat bij jou gemeente ook kan.
woensdag 2 november 2016 - 21:21

Roeli

Maak geen slapende honden wakker, Vic.
Wat LT bedoelde is, dat een steenmarter een beschermd dier is.
Dat je hem dus niet bruut mag verjagen en al helemaal niet mag bezeren.
Dus alleen maar vriendelijk mag vragen of hij svp maar naar de buren wil gaan
woensdag 2 november 2016 - 21:35

Vic55

Thx voor de tips. Maar ik denk niet dat het gaat helpen om het gewoon vriendelijk te vragen hoor. Ik spreek geen beesten taaltje hé

Ik zag op het internet dat ze ook zo van die ultrasone toestelletje verkopen. Lijkt me wel min of meer diervriendelijk, maar omdat die spullen toch nog al prijzig zijn (~50€), heeft er hier soms iemand ervaring met zoiets, of weet er iemand of zoiets helpt?
donderdag 3 november 2016 - 09:58

LT

Bij mijn zoon heeft dat ultrasone ding niet geholpen. Onder de motorkap geplaatst....Evengoed de kabels stuk gevreten...Bij iemand anders hielp ook dat reukding (antimarter) niet...
donderdag 3 november 2016 - 10:07

Tekst aangepast

Minouke

Google eens met 'steenmarter uitwerpselen' lijkt er heel erg op.
Steenmarters verjagen http://www.ongediertebestrijden.nl/steenmarter/steenmarters-verjagen/

Zelf vraag ik me af of een kat/hond niet zou helpen??? o.a.Terriers zijn goede jagers op knaagdieren.

Iets over gevonden op internet, blijkbaar alleen jonge marters!:

Maar ook voor jagende jonge steenmartertjes is het leven niet zonder gevaar. Ze verongelukken, worden door honden of katten doodgebeten of zijn het slachtoffer van menselijk handelen.


Steenmarters leven daar waar voedsel is
De steenmarter leeft solitair in een eigen territorium, met uitzondering van een moeder met haar jongen. Zo’n territorium kan groot zijn, maar ook relatief klein, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die er is. Wilt u zo min mogelijk steenmarters in uw buurt? Dan is het slim er voor te zorgen dat er geen voedsel voor hen te vinden is. Voer vogels daarom overdag en zorg dat er niets op de grond achterblijft. Zet kattenvoer ‘s nachts binnen, geef vissen niet méér voer dan ze op kunnen eten en sluit vogels, kippen, konijnen en cavia’s ‘s avonds op in een degelijk hok.

Hou ook uw kat zo veel mogelijk binnen (een eventuele confrontatie met een steenmarter zal uw kat absoluut verliezen), maar mocht dit niet lukken, voorzie kat en kattenluik dan van een chip. Zo kan alleen uw eigen kat naar binnen.
donderdag 3 november 2016 - 13:42

Corrielat

Toch benieuwd hoe het met het beestje afgelopen is.
Zou wel netjes zijn als we op de hoogte gehouden zouden worden.
vrijdag 4 november 2016 - 12:41

Vic55

Vooreerst iedereen al hartelijk bedank voor de tips en inbreng.

Misschien ook eerst even de indeling van wat ik noemde onze zolder wat proberen te verduidelijken. Het verdiep, (onder het zadeldak dus), van ons huis bestaat feitelijk uit 2 delen, een deel is werkelijk wat men noemt zolder waar de meeste mensen (wij dus ook) heel wat rommel bijhouden. Een ander deel van dat verdiep hebben wij heel wat jaren terug een paar kamers bij gemaakt. Die kamers zijn feitelijk vierkante blokken opgebouwd metal studs met isolatie tussen en gyproc platen langs de binnen zijde. Nu omdat het helend dak zo goed als tot het vloerniveau van de kamers komt zijn de wanden van de kamers langs die kant niet tot op de uiterste zijkant van het dak. En blijft er dus daar zo een soort van gangen achter waar je dus enkel op handen en voeten door kunt, maar die dus wel nog toegankelijk zijn via een klein deurtje in een van de wanden.
De kinderen die boven slapen hadden het al een tijdje over lawaai en beweging s'nachts op het plafond van hun kamer. En de laatste tijd ook over een soort van schreeuwend lawaai af en toe. Nu omdat de uitwerpselen (waarvan de foto) ik die enkel in zo een van die kruipgangen heb gevonden is het niet eenvoudig om daar regelmatig te gaan kijken of er nog nieuwe zijn bij gekomen. Ik denk nu wel een opening gevonden te hebben langs waar de beestjes zouden kunnen binnen geraakt zijn. In het begin van de week heb ik daar eerst en vooral kranten papier ingestoken (omdat ik ook niet wist of er nog beestjes binnen waren of niet) Een aantal dagen is dat papier niet bewogen. En hoorden de kinderen ook niet meer zo direct lawaai s'nachts. Na een dag of 3 was een deel van dat papier stuk getrokken en deels verwijdert. Nu heb ik daar eergisteren ook een vod gedrenkt in ammoniak bij in gestoken. Deze morgen leek er niets van dat alles bewogen. En ook zeggen de kinderen dat ze sinds het begin van de week niet echt nog iets gehoord hebben.

Nu is men vraag vanaf wanneer zou ik die opening (die niet groot is hoor) definitief dicht maken?

Ps. Het enige wat mij een beetje opvalt is dat er sommigen het ook over hebben, dat je veren en ook wel karkassen van ander ongedierte zou kunnen vinden, dat heb ik (op het deel welk ik kan bereiken van onze zolder) niet gezien. En heb ik dus toch nog altijd een kleine twijfel of het wel marters zijn die wij op bezoek krijgen (of hopelijk kregen)

Mvg, Vic
zaterdag 5 november 2016 - 12:20

Paronoto

"Nu heb ik daar eergisteren ook een vod gedrenkt in ammoniak bij in gestoken. Deze morgen leek er niets van dat alles bewogen. En ook zeggen de kinderen dat ze sinds het begin van de week niet echt nog iets gehoord hebben"


Heb je ook al eens geprobeerd met peper te strooien over de hele lengte van zijn/haar bewegen + toegang. Bleekwatergeur of mazout stoten ook die beesten af.....
zaterdag 5 november 2016 - 16:09

Leerling

@Vic
Steenmarters hebben een latrine, een vaste plek waar ze hun uitwerpselen achterlaten. Is dat bij jullie ook het geval? Misschien kan je daar wat bloem strooien. De kans is groot dat je dan herkenbare pootafdruken op foto kan vastleggen.

De beste manier om te vermijden dat een steenmarter zich ergens in huis nestelt, is buitenshuis goede schuil- en nestplaatsen aanbieden. Het zijn nl. territoriumdieren en hun territorium kan honderden hectaren groot zijn. Het territorium van de mannetjes overlappen met die van verschillende vrouwtjes, dus ideaal is twee plaatsen.

Als je hen buitenshuis een goede schuil- en nestplaats kan aanbieden, dan heb je alvast gratis hulp bij het bestrijden van o.a. muizen en ratten.

En ja, steenmarters zijn beschermde dieren. Maar ik kan me voorstellen dat ik het ook niet prettig zou vinden als ze ons huis zouden willen delen. 't Zijn nachtdieren die zeker overdag van rust houden. 'k Zou proberen om een radio (of luidspreker) neer te zetten op de plaats waar je vermoedt dat ze zich schuil houden. En dan overdag een zender kiezen die behoorlijk wat dreunmuziek uitzendt (niet echt moeilijk tegenwoordig ). Maar als het kan dus eerst zorgen voor alternatieve behuizing (op de link die Plume doorgegeven heeft vind je ideeen van hoe je die kan bouwen), anders verhuis je het probleem misschien gewoon naar de buren (en als hij dit topic mee volgt, later weer terug naar jou).

@Minouke
Een kat zal wel eens met een jonge marter naar huis komen, maar katten en volwassen marters zijn aan elkaar gewaagd en laten elkaar meestal met rust. Als je een strenge winter hebt, en marters echt honger hebben, durven ze wel al eens een kat aanvallen. (Is hier een aantal jaren geleden gebeurd met de kat van een buur, en ja, ze heeft het overleefd, dank zij een goede dierenarts.)


dinsdag 8 november 2016 - 01:37

Minouke

Bedankt Leerling voor de info, vond het erg leerrijk.
Bloem strooien vind ik een uitstekend idee, ga dat onthouden.

Groetjes
Chantal
dinsdag 8 november 2016 - 07:33

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken