menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Magnolia snoeien

Ga naar meest recente reactie

ErikStens

ErikStens

Op de bijgevoegde foto staat rechts onze magnolia. Deze boom groeit hard en ik wil m graag snoeien, maar ik heb geen idee waar te beginnen. De boom bloeit meerdere keren in het jaar en heeft bijna het hele jaar door blad. Wanneer is uberhaupt de beste tijd en hoe begin ik hieraan? Als het te veel werk is om zoiets zelf te doen wil ik er best iemand voor inhuren, maar ook dan is het denk ik goed te weten wanneer ik de boom het beste kan laten snoeien. Als iemand me wat informatie zou kunnen geven om me de goede kant uit te sturen, graag! Alvast bedankt!

Struiken & Bomen

zondag 25 juli 2021 - 16:51
sophora

Sophora

We maken allemaal wel dezelfde fout en beelden ons niet in dat een klein boompje groot wordt.
Zo een magnolia boom is prachtig maar niet gemaakt om te snoeien.
Wil je toch snoeien dan in de lente na de bloei. Maar snoeien doet groeien. Dus als je snoeit zal de boom automatische nieuwe scheuten maken en blijf je met hetzelfde probleem zitten. Zou het toch aan een specialist vragen.
zondag 25 juli 2021 - 19:46
ErikStens

ErikStens

Hoi Sophora,

We hebben het huis gekocht met boom, nooit zelf bij stilgestaan dat dat een probleem zou worden. Ik denk dat ik maar eens een specialist ga inschakelen om te kijken hoe we de boom kunnen snoeien. Ik vind het geen probleem dat af en toe te moeten laten doen, we vinden de boom erg mooi, maar het moet wel goed gebeuren en het zou fijn zijn als de boom zijn mooie uiterlijk behoudt. Heb je enig idee bij wat voor specialist ik dan zou moeten aanbellen? Simpelweg een hovenier? Of zijn er specialisten op het gebied van snoeien?
zondag 25 juli 2021 - 20:30
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Het beste huur je hier iemand voor in die verstand van zaken heeft. Dat is dus doorgaans niet de eerste de beste hovenier. Het vakkundig snoeien van bomen vergt specialistische kennis en die is bij doorsnee-hoveniers meestal onvoldoende aanwezig. Kies daarom voor een professionele boomverzorger. Deze is doorgaans duurder dan een standaard hovenier maar je voorkomt daarmee dat er maar lukraak wordt gesnoeid. Wel altijd eerst een offerte laten maken!

Het nadeel van Magnolia's is dat zij niet sterk gesnoeid kunnen worden. Op sterke snoei reageert een Magnolia met het produceren van veel 'waterlot'. Dit zijn dunne (zwiep)takken zonder bloemknoppen ('snoeien is groeien' zoals hierboven al werd gezegd). Verder is het onverstandig om dikke takken weg te halen omdat de snoeiwonden bij een magnolia slechts zeer langzaam overgroeien met callus en daardoor bestaat de kans van het inrotten van de snoeiwonden. Wat resteert is dat de kroon wordt uitgelicht en de langste takken wat worden ingenomen. Radicale snoei is echt uit den boze.

Gegroet, de tuinprins

P.S. met je buxushaag gaat het niet zo goed. Buxusrups of Cylindrocladium?
zondag 25 juli 2021 - 21:29
ErikStens

ErikStens

Beste Tuinprins,

Waar zou ik een boomspecialist kunnen vinden zonder een hovenier aan de haak te slaan die denkt dat ie weet waar ie het over heeft?

Wat de buxushaag betreft: dit was inderdaad de buxusrups.

Plan is de hele tuin op de schop te doen en de heg te vervangen voor een stenen rand of hekwerk.

De grote den (of hoe die struik maar heet, het heeft dennennaalden) in het midden is ook erg gegroeid en willen we vervangen voor iets… conservatievers.

Voor de rest van de tuin schakel ik graag een ‘gewone’ hovenier in, maar de boom baarde me wat zorgen. Liefst laat ik de boom staan, het is een erg mooie boom en geeft ook een hoop schaduw in de zomer zodat de woonkamer lekker koel blijft.
maandag 26 juli 2021 - 09:22
WiPe

WiPe

Als je te sterke reactiegroei bij Magnolia wil voorkomen, kun je best nu snoeien. Snoei ook niet meer dan 20 % ineens. Dat een Magnolia niet gemaalt is om te snoeien, klopt. Met uitbreiding is geen enkele boom gemaakt om te snoeien. Snoeien doet groeien betekent eigenlijk dat bomen die sterk gesnoeid worden, het bladverlies proberen te compenseren door sterk groeiend schot te maken. maar het blijft een teken van stress wanneer bomen dat doen. Daarom dat je best nu snoeit en niet meer dan 20 %.

Geen idee waar je woont, maar op de website van de Vlaamse beroepsvereniging van boomverzorgers vind je een adressenlijst van EW gecertificeerde boomverzorgers. http://www.bomenbeterbeheren.org/boomverzorgers/wp-content/uploads/2014/10/EuropeanTreeWorker.pdf
maandag 26 juli 2021 - 11:42
ErikStens

Tekst aangepast

ErikStens

Bedankt voor je reactie WiPe! Ik woon zelf in Noord-Limburg (Nederland) dus de boomspecialisten op de link zitten net wat te ver weg, maar ik zal eens op internet gaan zoeken naar boomverzorgers/specialisten in mijn buurt. Er staat wel 1 iemand op die lijst uit Boxmeer, dat is hier om de hoek, misschien dat ik die eens opbel. Een fijne dag nog!
dinsdag 27 juli 2021 - 14:28
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

aaa
dinsdag 27 juli 2021 - 21:41
carpinus diem

Carpinus diem

Magnolia is goed te snoeien mits niet de dikke takken weghalen. Hoveniers hebben soms de neiging om op de ladder tegen de stam dikke takken af te zagen, zonde. Met een snoeigiraffe gaat het vaak prima.
maandag 2 augustus 2021 - 15:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon