menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Onze 50jr oude Ginkgo zonder toestemming gesnoeid terwijl we niet thuis waren

Ga naar meest recente reactie

Heina

Heina

Beste,
Onze min. 50 jaar oude Ginkgo biloba die op 2m van de grens met de buren staat is gesnoeid terwijl we niet thuis waren.

Dikke tak van min. 20 cm zelfs in de schors op min. 7m hoog afgedaan (moeilijk exact schatten qua hoogte), ook veel dunnere takken weg!

Daar ginkgo alleen maar vanaf januari mag gesnoeid worden om niet dood te bloeden, willen we dringend hulp vragen om dat te voorkomen! Wat kunnen we doen? Wat zijn onze opties? En was dat eigenlijk wel wettig wat de buren hebben gedaan?

Hopend op een snelle reactie om onze boom te redden!
Vriendelijke groet
dinsdag 18 augustus 2020 - 17:54
LT

LT

Ben maar blij dat ze niet nog meer gesloopt hebben...Zou hier rapport van op laten maken
dinsdag 18 augustus 2020 - 18:02
zuurtje

Zuurtje

Als u op goede voet staat met de buren, zou ik eerst even verhaal gaan halen, voordat de vlam in de pan s!aat!
Ineke
dinsdag 18 augustus 2020 - 21:28
Heina

Heina

Normaal gezien staat op vele fora dat ze het zelf beleefd moeten vragen volgens de wet maar dit hebben ze niet gedaan. Hun haag staat op de scheiding en moeten we zelf knippen op eigen kosten.
dinsdag 18 augustus 2020 - 22:07
Tuinprins

Tuinprins

De buren hebben van jullie afwezigheid gebruikt gemaakt om die boom te snoeien. Waarschijnlijk ergerden zij zich er aan vanwege schaduw of bladval in de herfst etc. Als de buren in jullie tuin zijn geweest zonder toestemming dan is dat illegaal. Overhangende takken mogen tot de erfgrens gesnoeid worden maar daarvan moet de boomeigenaar op de hoogte worden gesteld, vaak moet de boomeigenaar de kans krijgen zelf iets aan de overhangende tak te doen.

Hoe is de omgang met de buren? Ik zou hen sowieso laten weten dat je boos bent over hun snoei-actie en dat je over eventueel snoeien van overhangende takken graag overleg had gehad. Eventueel laten doorschemeren dat je juridische stappen overweegt (laat ze maar peentjes zweten!). Nooit kwaad of boos worden tijdens een gesprek, dat gooit alleen maar olie op het vuur.

Het goede nieuws: de Ginkgo overleeft het zonder problemen. Snoeien in de zomer is vaak te prefereren omdat snoeiwonden zich dan snel afgrendelen en de callusvorming nog op gang komt.


Gegroet, de tuinprins
woensdag 19 augustus 2020 - 06:33
WiPe

WiPe

Ik weet net hoe dat in NL zit, maar hier in BE kun je daar een schadevergoeding voor eisen. Die kan oplopen tot de volledige boomwaarde. In ieder geval is dat volledig onwetttig. Die boom staat op jouw eigendom en de buren zijn op eigen initiatief en doelbewust schade komen maken op jouw eigendom. Dat recht hebben ze totaal niet.

Het is altijd beter om te praten dan naar de rechtbank te stappen, maar jouw buren hebben hier heel duidelijk laten zien dat ze totaal geen respect hebben voor jouw eigendom en gewoon nemen wat ze zelf willen. Dat is een heel lastige situatie.
woensdag 19 augustus 2020 - 09:58

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon