menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Buxus kapot?

Kleinedikken

Kleinedikken

Beste tuinvrienden,
Ik had een mooie conische buxus van 65 cm hoog in een grote pot. Die had ik in het voorjaar verplant naar volle grond als solitiair. Hij stond in de volle zon.
Maar hij lijkt de extreme hittegolf van veertien dagen geleden niet overleefd te hebben.
Hij is plots helemaal wit en er staat geen enkel levend blaadje meer aan. Zn broertje die nog in pot staat is er zonder schade vanaf gekomen.
Weggooien, snoeien, of toch nog even wachten oftie er alsnog niet doorkomt?

Thnx KD
dinsdag 6 augustus 2019 - 13:20
Tuinprins

Tuinprins

Waarschijnlijk Cylindrocladium. Dit is een schimmelziekte waar weinig tegen te doen valt. De plant zal waarschijnlijk proberen opnieuw uit te lopen (nieuw blad krijgen) maar als de ziekte eenmaal in de plant zit dan is de kans zeer groot dat Cylindrocladium opnieuw toeslaat. Dat hoeft niet dit jaar te zijn, maar kan ook volgend jaar zomer zijn.

Cylindrocladium slaat meestal toe bij warm en vochtig weer. Als het droog is en je beregent de tuin in de zomer dan is er een grotere kans op Cylindrocladium. Als je meer wilt weten over Cylindrocladium kun je het beste even googlen.

Buxus kan goed tegen droogte en felle zon. Alleen als je de plant snoeit en hij krijgt dan felle zon op zijn kop dan zie je verbrandingsverschijnselen. Dit ziet er echter anders uit dan dat de gehele plant bruin/wit wordt. De buxusrups is het ook niet want dan zit er totaal geen blaadje meer aan de buxus en vind je uitwerpselen van de buxusrups onder de plant.


Gegroet, de tuinprins
woensdag 7 augustus 2019 - 06:38

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon