menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Verwelkingsziekte bolcatalpa

Ga naar meest recente reactie

xride1

Xride1

is er een remedie tegen deze vervelende plaag? helaas is het de derde maal dat een boom dit krijgt en het gaat razendsnel, je ziet de beginselen en de dag daarna is de boom er al slecht aan toe,
groetjes,
Daniëlle
woensdag 2 juli 2008 - 20:29
Plantadvies

Plantadvies

Een aantal aangetaste takken weg snoeien. Je zou kunnen gieten met een schimmeldodend product. men beweerd dat het steeds weg snoeien van de aangetaste takken de ziekte onder controle kan krijgen.
woensdag 2 juli 2008 - 21:03
WiPe

WiPe

Aangieten met een systemisch fungicide is de enige manier. Verticilium is een vaatbundelschimmel die de wortels aantast waardoor de takken afsterven. Dode takken wegsnoeien kan altijd, maar helpt absoluut niet om het probleem onder controle te krijgen.
donderdag 3 juli 2008 - 08:25
xride1

Xride1

kan ik hem eventueel verplanten? maar dan zal ik waarschijnlijk moeten wachten tot in het najaar en dan heeft hij misschien al het loodje gelegd................
donderdag 3 juli 2008 - 09:35
WiPe

WiPe

Hoe zou hij daar beter van kunnen worden???
donderdag 3 juli 2008 - 16:24
JovanDreumel

JovanDreumel

De schimmel kan vanuit de grond de plant in gaan. Dus nooit een verwelkingsziekte gevoelige plant op die plaats zetten. Ook geen nieuwe Catalpa.
donderdag 3 juli 2008 - 17:00
xride1

Xride1

ik dacht misschien aan verplanten omdat daar in de grond dicht bij de wortels nog een oude "sterfput" zit van vroeger want de gazon die er boven groeit heeft ook last bij droog weer. dit hebben we echter te laat ontdekt vermits het vorige huis helemaal is afgebroken
donderdag 3 juli 2008 - 18:33
JovanDreumel

JovanDreumel

Wat is een "sterfput"?
donderdag 3 juli 2008 - 18:58
annis

Annis

Het begrip sterfput betekent dus van origine een zinkput, namelijk een buffer waar de afvalproducten kunnen "afsterven" en het water in de grond kan zinken. Het begrip evolueerde verder om een put aan te duiden die een bufferzone vormt tussen de afvalwaterproducent en de riolering. Meer en meer wordt met een sterfput een rioolputje of klokput bedoeld met een sifon of waterslot als toegang en buffer naar de riolering.

donderdag 3 juli 2008 - 19:53
jp

Jp

Beste WiPe, U schrijft dat er kan aangegoten worden met een systemisch fungicide m.b.t. bodemschimmels, is dat in de handel verkrijgbaar vvor particulieren ? En is dit ook curatief of enkel preventief mogelijk ?
maandag 7 juli 2008 - 20:54
WiPe

WiPe

Is in de handel verkrijgbaar, als ik me niet vergis onder de merknaam Aliette. Kan ook curatief gebruikt worden.
dinsdag 8 juli 2008 - 21:36
jp

Jp

Bedankt !
woensdag 9 juli 2008 - 08:44
xride1

Xride1

inderdaad bedankt, ga ik ook dadelijk uitproberen
woensdag 9 juli 2008 - 09:40
varen

Varen

Drie jaar geleden kreeg onze catalpa ook te lijden van de verwelkingsziekte. Ik heb toen de aangetaste takken weggesnoeid en flink gesproeid met aliette (op advies van WiPe). Sindsdien niks meer gemerkt van de verwelkingsziekte, de boom doet het (voorlopig ?) uitstekend.
Duimen dat dit zo blijft.
Hierbij graag nogmaals dank aan de fameuze bomenspecialist Wim.
woensdag 9 juli 2008 - 20:23
WiPe

WiPe

Met het gebruik van een systemisch fungicide, zoals Aliette, moet bij bomen zeer bedachtzaam omgesprongen worden.
Niet alle schimmels zijn schadelijk. Bomen leven samen met een aantal schimmels die de boom helpen bij d eopname bvan mineralen uit de bodem. Die groep van schimmels worden mycorrhizza genoemd. Een typisch voorbeeld is vliegenzwam op berken.
Een systemisch fungicide maakt ook die schimels dood die de boom nodig heeft. Afsterven van die schimmels kan leiden tot het verzwakken en zelfs het afsterven van de boom.
donderdag 10 juli 2008 - 12:38

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon