menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Peru 2010 deel 3 Omas vallei

Ga naar meest recente reactie

Pieter

Pieter

Op de derde en laatste cactustrip zijn we zuidelijk getrokken, via de Panamericana sur tot Asia en daar de Omas vallei in op zoek naar de Islaya omasensis. Bij de afslag vroeg mijn schoonvader aan een oud vrouwtje als Coayllo ver was. Amai erg ver, zeker 8 uur zei ze, waarop ik repliceerde, te voet of met de ezel. Met de auto zei ze. Het was reeds na de middag en mijn medereizigers werden reeds nerveus.
Deze vallei is heel eigenaardig daar de rivier een veertigtal km voor de kust ondergronds verdwijnt. Aan het begin van de vallei zien we al snel hier en daar enkele zuilcactussen op de verder kale rotsen groeien en na wat klauterwerk geraak ik tot bij de planten. Het gaat waarschijnlijk over de Loxanthocereus canetensis. In elk geval is het een plant uit de L. acanthurus verwantschap, maar deze groeien normaal gezien hoger in de valleien en we zijn hier niet zo heel ver van Cañete, waar de L. canetensis groeit aan het begin van enkele valleien. De populatie is erg dun, maar alle planten zijn gezond met groei, bloei, vruchtzetting en zaailingen.
[afbeelding verwijderd niet-https][afbeelding verwijderd niet-https]
Intussen zijn we vlakbij het dorpje Coayllo, wat uiteindelijk een half uurtje rijden was, waar meteen de geasfalteerde weg ophoudt. Doordat we een beetje hals overkop vertrokken zijn, had ik de exacte standplaatsgegevens van de Islaya omasensis niet bij me. Het wordt dus zoeken. Ik wist dat hij groeide tussen Coayllo en Omas, een veertigtal km over onverharde weg. Telkens we iemand van de streek zagen vroegen we als de de captus van op de foto kenden, steeds negatief antwoord. Captussen groeien in Omas, niet vroeger, en dat is 4 uur rijden... Leuk
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Maar we zetten door tot Roxana plots in de rivierbedding een cactus ziet. De eerste in meer dan een uur. Het zijn Haageocereus pseudomelanostele. Ze groeiden in de rivier zelf, net na de zone waar die onder de grond gaat. Het is duidelijk zichtbaar dat hij af en toe wel meer debiet heeft, want de vele planten hebben afval op zich.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Een beetje wanhopig loop ik door de rivierbedding op zoek naar Islaya tot mijn schoonvader zei dat ik die cactussen boven eens moet gaan bekijken. Hij had er ook zuilcactussen gezien die misschien anders zijn. Ik ga ze met wat tegenzin gaan bekijken tot mijn ogen vallen op een voetbalgrote bolcactus. De Islaya diue we zoeken? Jawel hoor en als ik goed kijk zie ik er plots overal, ik stond zelfs op een kleinere plant op dat eigenscte moment. De vreugde kon niet op en doel van de dag geslaagd.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 9 januari 2011 - 17:15
maurice2

Maurice2

Pieter

Prachtige planten die Loxanthovereus en die Islaya omanensis. Heb je geen zaden gevonden van die Islaya.Heb er zaden van besteld bij succulenta, hoop dat ik ze zal krijgen
zondag 9 januari 2011 - 17:58
Pieter

Pieter

Maurice, er stonden geen rijpe vruchten op de planten, ik denk dat ik enkele maanden te vroeg was daarvoor.
Interessant te zien dat deze soort op de succulente zaadlijst staat, wordt doorgaans nergens aangeboden gewoonweg omdat niemand dat kent.
zondag 9 januari 2011 - 18:04
Wiebe

Wiebe

Prachtig Pieter. Ik blijf mij verbazen over de kaalheid van het landschap. Ik was ook verrast door de 'omasensis' in de zaadlijst van Succulenta. Daar staat als vindplaats vermeld: z. van Lima, afslag Omas, km 101. Lijkt dat in de buurt van 'jouw' locatie te zijn?

Wiebe
zondag 9 januari 2011 - 19:59
Pieter

Pieter

Dat klopt hoor Wiebe die standplaats. Ttz aan km 100 (Asia) moet je de afslag nemen en de vallei inrijden.
Wat niet klopt in de zaadlijst van succulenta is de locatie van Haageocereus tenuis. Ik vermoed dat het H. tenuispinus is die ze aanbieden OF ze hebben zich vergist in de locatie.
zondag 9 januari 2011 - 20:42
Angus

Angus

Prachtig, vooral de Islaya's zouden mooi met mijn serre-interieur passen
zondag 9 januari 2011 - 22:02
succulentimon

Succulentimon

Aangename bloemkleur zo groengeel.
Heb je niet vaak bij cactusbloemen in de Andes dacht ik?

Sjiek!


maandag 10 januari 2011 - 09:08
Pieter

Pieter

Dat groengele zie je zowiezo niet vaak bij cactussen, heeft denk ik niets met de Andes te maken Je hebt daar nog die Notocactus en die Echinocereus en dat is het dan denk ik.
maandag 10 januari 2011 - 09:20
cactelders

Cactelders

Heel knappe reeks.
maandag 10 januari 2011 - 15:51
jumperke

Jumperke

Sjiek!
Bedankt voor de mooie reeks
maandag 10 januari 2011 - 17:20
Paronoto

Paronoto

Islaya's...ooit eens gekocht bij Specks, heeel lang geleden. Requiescat in ..... jawel. Niet voor onzen bek en blijkbaar niet bestand tegen ons belgisch weer.
Ze zijn veel mooier als ze op hun terrein blijven
dinsdag 11 januari 2011 - 20:19
Pieter

Pieter

Paul,
Ik heb al een jaar of 8 of 9 een Islaya, op eigen wortel, en dat gaat prima hoor, ook in België. Die stond in een megsel van leem en puimsteen. Sindsdien heb ik er enkele meer en die gaan ook goed.
dinsdag 11 januari 2011 - 20:22
Paronoto

Paronoto

Deze van Specks stonden in pure turf.....wist ik veel hoe het WEL moest Hoe het er nu toegaat weet ik niet, nooit meer binnen geweest, wegens duurder dan SPEK.
dinsdag 11 januari 2011 - 21:59
Wiebe

Wiebe

Islaya, misschien niet altijd de makkelijkste maar wel heel mooi! Ook de zaailingen willen nog wel eens wegrotten. Afgebeeld plant staat in mijn standaard grondmengsel dus inclusief potgrond en volop in de zon.

Wiebe

[afbeelding verwijderd niet-https]
vrijdag 14 januari 2011 - 19:42
Paronoto

Paronoto

Wat een prachtige plant zeg !
vrijdag 14 januari 2011 - 21:37
maurice2

Maurice2

Wiebe

prachtige Islaya die u hier toont. En wat moet ik mij dan voorstellen met uw standaard mengsel. graag wat uitleg hierover uit wat dat allemaal bestaat
vrijdag 14 januari 2011 - 21:46
Paronoto

Paronoto

Hoe heet die laatst getoonde Islaya ook weer? Op "papier" bestaan er zo'n 18 tal (Backbg) Is dat momenteel nog altijd zo of zijn het er minder (meer?) of bestaan ze volgens "sommigen" niet meer?
zondag 16 januari 2011 - 21:57
Pieter

Pieter

Hoeveel Islaya er juist zijn weet ik ook niet, maar Backeberg heeft er wel enkele meer beschreven dan dat er in werkelijkheid zijn. In het new cactuslexicon zit met er met drie ondersoorten denk ik niet ver van de waarheid af: islayensis, grandis en omasensis. De meeste namen van Backeberg en Knize zijn gewoon locale variaties met ietwat lichtere of zwaardere bedoorning of in één enkel geval met een rozerode bloem.
Toen ik vorige maand bij Knize was, zag ik een drietal Islaya staan, ik vroeg als het allemaal dezelfde waren en neen hoor, allemaal verschillende, er was zelfs een nieuwe soort bij, uit Chala Vieja. Uit de omgeving van Chala vieja zijn er al een drietal of meer 'soorten' afkomstig, dus nog ééntje? Ik zag totaal geen verschil tussen al die planten, er stonden er jonge, maar ook hele oude tussen.
maandag 17 januari 2011 - 10:51
Wiebe

Wiebe

maar Backeberg heeft er wel enkele meer beschreven dan dat er in werkelijkheid zijn Oók Ritter is aardig bezig geweest om 'nieuwe' soorten binnen dit geslacht te benoemen.

De door mij afgebeelde plant gaat naamloos door het leven.

Wiebe
maandag 17 januari 2011 - 19:44
AlainFSD

AlainFSD

Heb nu pas Pieter's reeks over Peru gevonden en gelezen en ik kan alleen maar beamen wat de anderen reeds vertelden, heel erg mooi, dit me doet watertanden. Peru staat zeker nog op mijn reislijst, vooral Matucana's genieten mijn persoon lijke interesse.
@ Pieter : bedankt om ons te laten meegenieten van je Peruaans avontuur, erg mooie foto's en idd, die Islaya's zijn prachtige planten, vooral als ze met die geelgroene bloemen pronken.

mvg,

Alain
woensdag 19 januari 2011 - 16:59

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon