menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welke planten en bomen verkopen voor de handel?

RW5

RW5

Ik zou in de toekomst planten en wat bomen willen kweken voor de verkoop op ongeveer 1 hectare. Ik wil er verschillende planten zetten, alleen weet ik niet welke planten interessant zijn en waar altijd wel wat vraag naar is.

Weten jullie misschien welke planten/bomen/struiken altijd wel goed verkopen?
vrijdag 16 december 2022 - 21:57
Tuinprins

Tuinprins

Dat is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is.

Voorbeeld: momenteel is er veel vraag naar Prunus lusitanica. Dat betekent dat er steeds meer worden gekweekt. Gevolg: overproductie waardoor de prijs sterk onder druk komt te staan. Dus iets wat nu goed verkoopt kan men over 5 of 10 jaar misschien aan de straatstenen niet kwijt of tegen dumpprijzen waardoor je er niets aan verdient.
Ander voorbeeld: "voedselbosplanten" gingen de afgelopen jaren als zoete broodjes over de toonbank. Zal die vraag over 5 jaar nog steeds groot zijn? Is 'het voedselbos' slechts een modegril?

Als je 'simpel spul' kweekt (bijv. haagconiferen) dan moet je opboksen tegen grote jongens die er 250.000 per jaar leveren.

Als je je richt op het wat duurdere segment dan moet je een zekere kennis hebben over het kweken van planten.

Voor het 'apartere segment' is de vraag vaak beperkt. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om aan uitgangsmateriaal te komen. Het sortiment verschraalt al decennia en steeds minder mensen hebben kennis over bijv. het enten of zaaien van bijzondere soorten.

Voor het rooien van flinke bomen heb je gespecialiseerde machines nodig. Grote bomen handmatig rooien is onbegonnen werk.

Bij vollegrondsteelt valt een deel van de vraag weg omdat veel consumenten geen planten uit de vollegrond willen (lastig te vervoeren, auto wordt vies, groeit het wel aan?)

Verkoop aan particulieren moet je liggen. Als je ongeduldig van aard bent dan is particuliere verkoop af te raden. Een deel van de consumenten zijn treuzelaars die niet weten wat ze willen en eindeloos kunnen delibereren over het wel of niet kopen van een plant van 10 euro.

Voor het gebruik van chemische middelen heb je in NL een spuitlicentie nodig, geloof dat er in België ook zoiets bestaat.

Je moet officieel geregistreerd staan als kweker.


Gegroet, de tuinprins





zaterdag 17 december 2022 - 18:02
daanh

Tekst aangepast

Daanh

beste
ik denk dat er altijd wel vraag is naar hagen. je moet er natuurlijk wel veel van kweken omdat ze massaal worden aangeplant. ik zou ook zeker een beetje meewerken met de "mode" zo zijn coniferenhagen niet erg hip en trendy denk ik. ik zou dan eerder gaan voor haagbeuken of beuken. verder houden mensen veel van onderhoudsvriendelijke, droogtebestendige planten rekening houdend met mensen met een drukke job die toch meer dan een gazon of betonvlakte willen. denk dan aan siergrassen zoals penisetum en stipa. kijk ook eens om je heen . ik zie hier dat bij nieuwbouwwoningen en winkelparkings die worden vergroend vaak woord gebruik gemaakt deze "grassentrend" om kleur toe te voegen wordt vaak verbena of zonnehoed toegepast. bij deze populaire beplanting is er uiteraard grote concurrentie. daarom kan je proberen om minder doorsnee planten te kweken die je in elk tuincentrum ziet. probeer dan iets te kweken waar mensen op zoek naar zijn of verwonderd door zijn of juist een heel uitgebreide collectie aan een soort zoals meer dan 50 soorten hosta's of hydrangea's waarbij heel zeldzame variëteiten zitten die je niet gemakkelijk vind. door dit toe te passen ben je meer dan gewon een gewone kweker maar ben je een gespecialiseerde, exlusieve kweker.
ik weet niet of je ervaring hebt met het maken van je eigen variëteiten door te kruisen. het neemt wat meer tijd en werk in beslag maar voor deze soorten kunnen de klanten wel alleen bij jou terecht en heb je dus 0 concurrentie.
ook zijn er planten die altijd wel populair zullen blijven zoals bloembollen en eenjarigen. hier is er ook veel concurrentie want deze kan je vaak ook kopen in de supermarkt. ten slotte heb je ook nog moestuinplanten die best wel populair zijn maar ja... blijven ze dat wel.
ik hoop dat je er iets aan hebt gehad ik ben geen professionele plantenkweker ofzo maar heb er wel men kennis over.
ik zou persoonlijk kiezen voor een combinatie tussen populaire soorten en speciale soorten en daarnaast nog het creëren van eigen soorten. bomen en hagen zou ik niet doen (ruimte, tijd, aantal...) dat is mijn keuze maar misschien heb jij er een andere visie op.
nog veel succes ermee,
Daan
woensdag 18 januari 2023 - 14:42
Droge_zandgrond

Droge_zandgrond

Heb je ervaring of kennis?

Zonee, ken je een kweker die je ook kan helpen?

Mij lijkt het financieel moeilijk op een kleine opp. Het is ook meer werk dan enkele stekjes planten en na 5 jaar uitgraven.
woensdag 18 januari 2023 - 22:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon