Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/12/koken-uit-eigen-tuin/3396/suikerdecoratie

menu
Tuinadvies
0

Suikerdecoratie

Ga naar meest recente reactie

Annd6

Hallo,

ik organiseer dit weekend een etentje en een deel van het dessert is een rosésoepje met fruit. Ik heb dat al eens gemaakt en ik had het afgewerkt met een decoratie van gekarameliseerde suiker. Nu wil dat maar niet lukken om die suiker goed te krijgen! Normaal smelt je dat in een pannetje met een beetje water tot het begint te kleuren en dan laat je het vaneen lepel aflopen op bakpapier en je maakt er zo willekeurige draaderige vormen mee. Nu heb ik het al drie maal geprobeerd en het wil niet lukken, ik snap er niets van!
Wat doe ik fout?
Heeft iemand een idee voor een alternatief? Het soepje zit in een klein glaasje.
Alvast bedankt
Ann

donderdag 2 november 2006 - 13:20

Lacegarden

die suiker dat is zeer zeer moeilijk, ik denk dat het komt door het teveel aan vocht buiten. Bij chocolade is dat ook, als er veel vocht in de lucht hangt, forget it.
Ik ga voor jou een dessert uit dokteren, maar mag ik eventjes op adem komen: vandaag is en mijn man en ons Pistache jarig. Ik ben al aan het koken sedert gistrenavond.
Dan nog overal gaan bellen en mailen voor ons "tomatenblad" allée, een zeer drukke dag.
Zeg mij juist wat en hoe je uw dessert wilt, wat heb je al klaar, wat zou je als eindresultaat willen?
zodra ik twee minuten tijd heb kom ik hier weer piepen.
Vergeet ook niet te melden voor hoeveel personen en of dit dessert als zo lang op voorhand mag gemaakt worden.
donderdag 2 november 2006 - 15:59

Tekst aangepast

Annd6

Awel Rita,
kunt ge geloven dat ik blij ben dat het niet aan mij ligt, ik kon er écht niet aan uit. Ik wist niet dat de vochtigheid daar zo'n sterke invloed op had. Dan stop ik ook maar meteen met proberen.

Mijn dessert bestaat uit drie delen:
een torentje semi-fredo met vier soorten noten, dat serveer ik op eendriehoekig koekje en werk ik af met gehakte noten.
Dan in een klein schaaltje een bolletje peperijs (idee van Maxpowa!) afgewerkt met een marsepeinen pepertje.
Danhet kleine glaasje rosésoep (roséwijn met kruiden en suiker opgewarmd en daarna weer gekoeld) met daar in stukjes pompelmoes,appel, peer, zwarte bessen (als ik ze vind anders druif) en daar wou ik zo een suikerding opdoen als een soort dekseltje....

Als je me kan helpen, graag!!!!
Het geen ik nu dacht te doen,was het zelfde maar dan in chocolade maar als ik lees dat dat ook die grillen heeft .....
Ann
Het is voor 12 man en het ijs en semi freddo is af. Het is voor zaterdagavond maar wat ik morgen al kan doen helpt wel: ik moet het goed verdelen het werk want er zijn 5 gangen ....
donderdag 2 november 2006 - 19:08

Tekst aangepast

Hugo

annd6, als je met kooksuiker wil werken gebruik je best klontjessuiker ipv. kristalsuiker;; en zéér weinig water, dit aan de kook brengen op een hoog vuur en niet te veel roeren, je moet de suiker de kans geven om lange ketens te maken

groetjes
donderdag 2 november 2006 - 19:11

Lacegarden

Hugo, maar is dat dan ook niet :Blazen , allée , noemen ze dat niet zo? suikertrekken, ja dat weet ik , maar voor die slierten, die fijne slierten dat heb ik nog gedaan met een ventilator erbij.
Ann zou willen afwerken met chocolade, maar dat zijn allemaal al zeer prof. dingen die ze wilt doen.
en chocolade temperen, amai, ook niet om mee te lachen. En hem dan nog laten blinken ook.
Anneke, als je toch iets origineels wilt doen, doe dan maar die suiker, maar maak die afwerking zeker niet dik, doe dizo fin mogelijk
maar hebt gij een suikerthermometer?
vergeet niet dat ge u lelijk kunt verbranden aan suiker.
Ik heb ooit een dessert gemaakt met goudblaadjes, natuurlijk niet teveel maar dat oogt schoon en dat is niet moeilijk , dat is met een pincetje.
Hugo gij zijt een artiest in al die zaken, wat stelt gij voor?

donderdag 2 november 2006 - 21:19

Annd6

Hallo Rita,

die chocolade afwerking is toch niet "professioneel", dat is toch redelijk eenvoudig. Blinken moet dat niet van mij. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, ik vind het juist leuk als je kan zien dat je het zelf gemaakt hebt.
Je kan toch met een beetje geduld en creativiteit snel een leuke afwerking maken, dat is niet zo moeilijk.
Kijk deze komen op het peperijs, simpel, grappig en het valt op.
Ann
[afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 2 november 2006 - 21:32

Annd6

Hugo,

bedankt voor de tip!
Ik heb het nog eens geprobeerd nu met klontjes suiker en het ging als vanouds: helemaal vanzelf, geen enkel probleem!
Echt bedankt!

Ann
donderdag 2 november 2006 - 22:34

Lacegarden

heb je die zelf gemaakt?
donderdag 2 november 2006 - 22:42

Annd6

Die pepertjes?
Ja, met marsepein en wat kleurstof.
Ann

donderdag 2 november 2006 - 22:48
donderdag 2 november 2006 - 22:51

Annd6

Dankjewel,
is heus niet moeilijk hoor, kan iedereen.
Ann
donderdag 2 november 2006 - 22:57

Florentina

Ann,

Wat een mooie pepertjes ! Zijn het zachte of hete ?

Kan je ook je suikerdecoratie een keertje tonen ? Ik ben wel benieuwd .

grtjs, florentina
donderdag 2 november 2006 - 23:29

Annd6

Florentina,

het zijn zachte noch hete maar erg zoete!

Hier de suiker, 't soepje moet je wel fantaseren, dat maak ik morgen.
Ann
[afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 2 november 2006 - 23:34

Adrienne

Wauw Ann da's knap gedaan.
Laat zoals Florentina schrijft je suikerdecoraties ook maar even zien.
Ik kijk er al naar uit.
Pffff, ik probeer al jaren zoals n'een echte bakker
namen op een taart te schrijven, lukt niet
Misschien kan ik hier nog wel een tip halen om nog eens te proberen.
donderdag 2 november 2006 - 23:40

Tekst aangepast

Annd6

Ja, Adrienne,

dat is lastig omdat je met je hand niet kan steunen terwijl je schrijft maar waarom maak je de letters niet in marsepein, gekleurd of achteraf in chocolade gedoopt? Dan heb je alle tijd om het te maken en eventueel één letter te herdoen indien nodig want je kan dat op voorhand doen. Met de schikking kan je leuke dingen doen, misschien letters in verschillende kleuren of een smiley, of een koetje boetseren,...mogelijkheden zat!
Ann
donderdag 2 november 2006 - 23:48

Florentina

Ann,

Fantastisch gelukt ! Kan je die ook eens in echt goud of zilver gieten , die zouden als juwelen niet

misstaan, zo op een zwart truitje!

grtjs, florentina
donderdag 2 november 2006 - 23:50

Adrienne

Wow da's knap gedaan.
En bedankt voor de tip aan marsepein had ik nog niet gedacht.
donderdag 2 november 2006 - 23:54

Bowie

Een nieuwe kookprinses!
vrijdag 3 november 2006 - 08:22

Bowie

[afbeelding verwijderd niet-https]


Zie dat je je zaterdag niet mispakt en cayennepepers bovenop legt ipv deze, of ge ziet uw bezoek niet rap meer terug.
vrijdag 3 november 2006 - 08:46

Hugo

hallo Annd6,, zie dat het gelukt is, 't zit soms in een klein hoekske hé,,, mooi gedaan

zal eens wat bijeenzoeken en in het topic zetten

groetjes
vrijdag 3 november 2006 - 08:52

Annd6

Florentina,

het zou te fragiel zijn als juweel denk ik, het glaasje is maar 8 cm hoog....maar je zet me wel aan het denken...beetje dikker...

Adrienne,

wist je dat je met een gewoon penseeltje met gesmolten chocolade kan "schilderen", zo zou je die letters ook een laagje kunnen geven.

Tania,

....zou ik er niet zo éne foppen....? Kan wel lollig zijn

Hugo,

ik ben blij dat je me dat "hoekje" hebt laten zien! Ik heb gewoon wat klontjes in de vijzel gedaan en hop het ging vanzelf! Bedankt, ik denk dat ik anders nog lang had geklungeld.

Groetjes
Ann
vrijdag 3 november 2006 - 09:04

Adrienne

Hola, ik mis iets.
Wat is een vijzel ?
Jeetje k'moet nog veeel leren salle.
vrijdag 3 november 2006 - 10:45

Annd6

Dit is een vijzel Adrienne,
is toch leuk dingen bijleren!
Ann
[afbeelding verwijderd niet-https]
vrijdag 3 november 2006 - 10:51

Lacegarden

een vijzel = mortier
ann als we ooit een opendeurdag zouden kunnen houden hier, dan kom jij met hugo voor het dessertbuffet!!
vrijdag 3 november 2006 - 12:18

Tine

In Indonesië noemen we dat een ulekan (oelekan). Het wordt daar voor allerhande fijn te wrijven kruiden gebruikt. Hoe ouder de ulekan, hoe beter de smaak van de kruiden (zegt men). De mijne is al meer dan 100 jaar oud en is door familie in de 50 ger jaren uit Indonesië meegenomen. Nu kan je het hier overal krijgen maar toen niet. Ik ben er dan ook heel zuinig op.

Tine.
vrijdag 3 november 2006 - 13:10

Annd6

Goh Tine,
kun je daar een foto van maken?
Die moet wel erg bijzonder zijn!
Ann
vrijdag 3 november 2006 - 13:15

Tekst aangepast

Hugo

dit is geblazen suiker

fruitschaal

[afbeelding verwijderd niet-https]

dit is getrokken suiker

mandje in suiker gevuld met bonbons

[afbeelding verwijderd niet-https]

groetjes
vrijdag 3 november 2006 - 15:46

Annd6

Amai! Indrukwekkend,

heb jij dat gemaakt??
Knap
Ann
vrijdag 3 november 2006 - 15:53

Hugo

jaren geleden,, lukt nu niet al te best meer, heb ondertussen min of meer zweethanden gekregen en dan gaat dat niet zo goed meer (is trouwens niet meer te betalen om zoeits te maken ) uren werk kruipt daarin

groetjes
vrijdag 3 november 2006 - 16:01

Annd6

Dat kan ik geloven! Dat zie je er ook aan!
Ben onder de indruk...
Ann
vrijdag 3 november 2006 - 16:04

Tine

Wat zijn jullie knap met die decoraties. Vooral die suikerdingetjes op het glas vind ik heel decoratief. Moet ik toch ook maar proberen. Kerst komen de kinderen hier vieren en dan lijkt het me leuk om zelf mooie en lekkere dingen te maken. De laatste jaren aten we altijd buitenshuis maar dat is dit jaar wat lastiger omdat ik dan weer een piepklein kleinkind erbij zal hebben en ik niet wil dat zij/hij in een rokerige ruimte zit. Dus weer gezellig bij ons thuis vieren met mooie? lekkere dingetjes.

Tine.
vrijdag 3 november 2006 - 16:21

Adrienne

Wow, goh hier ziede wat
En ikke maar denken da'k n' een krak zijn in t' bakken.
Hugo, maak me eens héééél blij en zet er eens wat goeie receptjes op.
Zou zaaalig zijn tegen de eindejaarsdagen.
Nu het in de tuin even rustig is hebben we weer tijd voor experimentjes
met de oven

Ik kijk er al naar uit
vrijdag 3 november 2006 - 19:03

An

hugo wat ziet dat er mooi uit , knap hoor hoe heb je dat eigelijk gedaan.
ik vind met marsepein ook leuk werken maar helaas zo duur ,
ik heb laatst met 6 meiden een marsepeinen taart gemaakt in een banketbakerij onder deskundige leiding was ontzettend leuk en leerzaam, en we mochten hem ook mee nemen, koste wel 20,- euro
maar heb er wel van geleerd en hij was lekker en natuurlijk extra veel marsepein op gedaan ,hahaha.
gr an
vrijdag 3 november 2006 - 22:04

Hugo

die twee stukken, dat zijn nog simpele dingen hoor,, zo'n krak in suikertrekken ben ik ook weer niet,, dat zou eigenlijk elke pattissier met één jaar specialisatie moeten kunnen, maar daar twijfel ik tegenwoordig wel aan;; die twee mannen waar ik vroeger op school les van gekregen heb, Coomans en Adriaensen, dat waren pas kraks, echte kunstenaars, werden uitgenodigd om demonstraties te geven tot in Japan toe,, kom bij die mannen nog niet tot aan hun enkels,, maakten zelfs schilderijen van Rubens na volledig in suiker, als je d'er 10 meter agstond zag je niet eens of het geschilderd was of niet;; vroeger stond er op school zo'n glazen kast 3x3x3x meter schat ik met daarin een bloementuin volledig in suiker getrokken, was indrukwekkend

groetjes
zaterdag 4 november 2006 - 08:34

Lacegarden

Adriaensen ken ik ook, is hier nog bij ons thuis geweest. Ik heb cursus gevolgd in het Vormingsinstituut in Veurne. Gij waarschijnlijk in de Piva als ge van die mannen spreekt.
Konden we toch maar eens iets organizeren, ik heb een Aga kookfornuis met 4 grote ovens,

Hugo , Ann en Adrienne voor het bakken
wie kan er goed koken daar sluit ik me dan bij aan?

mijn man kent goed wijn
angelo die dirigeert alles , die maakt de planning, zo een soort maître d'hotel

en nu ga ik op kookcursus(2 dagen ) in gent bij Aga.
zaterdag 4 november 2006 - 09:35

Tine

Dan meld ik me aan als voorproever.

Tine.
zaterdag 4 november 2006 - 16:00

Bowie

Ik zal aanschuiven om alles te helpen opeten.

Wil gerust nog de afwas doen ook.
zaterdag 4 november 2006 - 17:40

Bowie

Ann, is het diner gelukt?
zondag 5 november 2006 - 08:50

Annd6

Hallo Tania,

het was tof, gezellig en ze waren enthousiast over het eten.
Alles is goed gelukt, enkel het vlees was iets té gaar, dat vond ik wel erg spijtig maar ja volgende keer beter. Is typisch denk ik hé, er zal altijd hier of daar een foutje insluipen.
Blijven oefenen hé


Ann
zondag 5 november 2006 - 16:11

Hugo

thuis zeker nier proberen om suiker te trekken of te blazen, trouwens je moet dan nog aan glucose geraken om bij de suiker te voegen en deze is alleen in de groothandel te verkrijgen;; deze suiker wordt op 148°C gekookt en daarna bewerkt , de eerste vereiste om hiermee te werken is een stel vuurvaste vingers en veel voorzichtigheid (derdegraads brandwonden zijn niet bepaald een lachertje, kan er van meespreken)

dus meiskes, laat zoiets maar aan een ander over

ps Adrienne, 'k zal eens aan je denken hoor, maar dan moet ik wel even mijn recept aanpassen, anders heb je taart voor half Geel

groetjes
zondag 5 november 2006 - 17:29

Tekst aangepast

Adrienne

Ha, ik was zooo snel da'k al verder ging zonder er iets op te zetten
Hugo, ik wou even schrijven, IK KIJK ER AL NAAR UIT !!!
Alvast mercikes hé
zondag 5 november 2006 - 17:37

Bowie

Kijk deze komen op het peperijs, simpel, grappig en het valt op.


Hoe heb je dat gemaakt?? En met welke pepers?
zondag 5 november 2006 - 23:49

Tekst aangepast

Annd6

Héhé,
Tania, dat zijn geen echte pepers hé, ik heb dat gemaakt van marsepein die ik gekleurd heb met voedingskleurstof (veel te veel E's maar het is wel leuk!)
Dat is erg eenvoudig hoor, je staat versteld hoe snel je iets leuks kunt maken met wat ideëen en creativiteit! Als ik een paar foto's zou maken terwijl ik het doe heb je meteen zoiets van: dat kan ik ook!
Leuk hé als afwerking? [afbeelding verwijderd niet-https]
Groetjes
Ann
maandag 6 november 2006 - 00:13

Bowie

Ik bedoelde eigenlijk het 'peperijs'.

Of is het gewoon vanilleijs met het marsepeinen pepertje bovenop??
maandag 6 november 2006 - 09:49

Tekst aangepast

Annd6

Neenee,
er zitten wel degelijk pepertjes in, vanilleijs met gehakte pepertjes.
Ik heb die toegevoegt terwijl het ijs draaide in de machine.
Een idee van Steven (Maxpowa), heel apart van smaak: eerst koud dan heet.
Groetjes
Ann
maandag 6 november 2006 - 10:58

Tine

Wat een idee.Ook eens proberen, alleen niet geschikt voor kinderen dus.

Tine.
maandag 6 november 2006 - 11:24

Annd6

Tine,
als je niet overdrijft met pepers kan het ook voor kinderen denk ik.
Je kiest zelf hoe heet het wordt hé.
Groetjes
Ann
maandag 6 november 2006 - 12:14

Adrienne

Maar zeker niet van eten !!!
Voor het slapen gaan
maandag 6 november 2006 - 14:39

Bowie

Welke pepersoort heb jij gebruikt Ann?
maandag 6 november 2006 - 21:25

Annd6

Tania,

Hinkle Hatz x Bangelore torpedo, Bolivian Rainbow en Fish.

Groeten
Ann
maandag 6 november 2006 - 21:43

Bowie

Zijn dat nu zachte of hete?
maandag 6 november 2006 - 21:52

Annd6

Hinkle en Fish zijn medium, Bolivian is heet.
Het is eigenlijk erg grappig: als het mengsel nog warm is en je doet er pepers bij is het erg heet met een klein beetje maar als je het in de ijsmachine laat draaien en koelen dan proef je niets en moet je nog behoorlijk bijpeperen!
Ann
maandag 6 november 2006 - 22:15

Geertje

Ann, dat ziet er een prachtig nagerecht uit!!
- en door toevoeging van room of melk of kokosmelk dat "blust" de pepertjes toch sterk hoor, dat heb ik al meermaals ondervonden bij bereidingen
donderdag 9 november 2006 - 20:08

Annd6

Dankjewel Geertje,
melk blust inderdaad het beste.
Misschien daarom dat je er nogal wat moet indoen om het te proeven, je moet de hitte toch wel wat hebben hé, anders is het geen peperijs!
Groetjes
Ann
donderdag 9 november 2006 - 20:14

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken