Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
De spruitjes die aan de struiken hangen lijken me nog wel echt klein om te oogsten. Hoelang duurt de groeiperiode van die spruiten m.a.w. hebben ze nog groeimarge zodat ik geen hele struik moet opofferen om een armzalige portie te hebben? Hebben de spruiten die in de oksels hingen van verwijderde bladeren ook nog groeipotenieel? (de onderste) Klopt het dat een vorstperiode de smaak van de spuiten positief beïnvloedt?
De groeiperiode van spruiten is sterk afhankelijk van het ras. Zelf zet ik daarom ieder jaar 4 verschillende rassen spruiten die elkaar overlappen wat hun oogstperiode betreft. Daardoor kan ik spruiten oogsten vanaf ongeveer eind september tot in februari.
Een hele struik 'opofferen' voor een kleine portie is zonde. Een beetje geduld en je zult zien dat de spruiten doorgaan met dikker worden. Pluk altijd de dikste spruiten uit.
Spruiten in de oksels van verwijderde bladeren hebben wat groeipotentieel betreft daar geen hinder van. Toch valt moedwillig bladeren van de plant verwijderen af te raden . De onderste spruiten van een plant zijn in het algemeen wel wat losser van structuur.
Een vorstperiode beinvloed inderdaad de smaak van de spruiten. Dat komt omdat de plant dan een gedeelte van het zetmeel in de spruiten omzet in suikers. Zie het als een soort antivries wat de plant aanmaakt. Suikerwater bijvoorbeeld bevriest ook minder gauw dan 100% schoon water.
Dan nog een tip. Wist je dat aan het einde van de oogst de verse bladeren in de kop van de plant prima bruikbaar zijn om als een soort bladkool te bereiden ?
de kleinste spruitjes zijn het lekkerst.. dat vooropgesteld.. oogst de grootsten en laat de kleintjes nog even doorgroeien. Hoe het zit met het groeipotentieel weet ik niet precies en het hangt ervan af met hoeveel personen je moet eten van je spruiten.. wij lusten er wel ongeschoont 750 gram per 2 personen van ( en gaan ook op)
en ja, er mag vorst overheen gaan.. dan zijn ze niet meer zo bitter. maar ja, ik houd wel van een beetje bittere smaak..
Mijn enige ervaring met spruiten is, inderdaad dat de kleinere het lekkerst zijn en... dat als je een uitje meekookt, je absoluut geen last van maagbranding krijgt.
Alvast bedankt voor de tips. Ik zal nog even geduld moeten hebben, want als ik alle spruitjes van één struik mocht oogsten zou ik met moeite één portie voor één man hebben.
goede raad, zoals reeds aangehaald, wachten tot de eerste nachtvorst nadien zijn ze op het lekkerst - en altijd van onderaan beginnen plukken - bovenste blijven nog enigzins nagroeien hoewel naar de winter toe dit minimaal wordt