Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zonnebloem_koningin_van_de_zomerbloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 17 juni 2021

Zonnebloem: koningin van de zomerbloemen

Zonnebloem: koningin van de zomerbloemen

Zonnebloem: koningin van de zomerbloemen Deze zomerse bloem wordt met recht en rede de koningin van de zomerbloemen genoemd. Zijn prachtige kleur maakt hem tegelijk ook de vrolijkste van alle zomerbloeiers.

Oorspronkelijk van ver
De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, maïs en pompoenen. De officiële naam van de zonnebloem is Helianthus. Een samenvoeging van het Griekse Helios (zon) en Anthos (bloem).

Kleuren en vormen van de zonnebloem
Naast de bekende gele zonnebloem, zijn er ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. De zonnebloem staat sowieso, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel.

Verzorgingstips
Met onderstaande tips geniet u optimaal van uw zonnebloemen:

  • Snijd de stelen schuin af.
  • Verwijder het overtollig blad van de stelen.
  • Zet de bloemen in een schone, liefst glazen vaas.
  • Voeg een beetje snijbloemenvoedsel toe.
  • Vul de vaas regelmatig bij, want zonnebloemen zijn dorstig.

Zonnebloem: koningin van de zomerbloemen

Zo maakt u een zonnebloemboeket
Met zonnebloemen kunt u eindeloos combineren. Maak eens een boeket van een hele bos zonnebloemen met wat dille. Bijzonder! Ook mooi: zonnebloemen met Solidago, de standaard anjer en de anjer solemio. En wat te denken van de zonnige combinatie in de blauwe rieten mand? In deze mand staan diverse vaasjes bij elkaar met zonnebloemen, Delphiunium, lavendel, Agapanthus, violieren en Echinacea.

Symboliek van de zonnebloem
De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien.

#4826

Bron: VLAM
www.vlam.be