Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijf_feestelijke_amuses

Tuinadvies

Toon alles uit: "Tips"

Vijf feestelijke amuses

 

Gegrilde zalmrolletjes met fetakaasHeerlijke amuses mogen niet ontbreken op het kerstmenu. Hier een aantal tips voor heerlijke aperitiefhapjes waar je zeker mee zult scoren bij jouw gasten en bovendien zijn ze klaar in een handomdraai.

Gegrilde zalmrolletjes met fetakaas

Wat heb je nodig? 

grote sneden wit brood (uit het midden van een rond brood)
boter
verse fetakaas
plakjes gerookte zalm
verse basilicum of gekookte preireepjes 

Hoe maak je ze klaar?

Snijd de korsten van het brood en leg het brood op vershoudfolie. Smeer het brood in met boter en leg hierop de gerookte zalm. Plet de fetakaas met een vork en beleg er de volledige boterham mee. Leg in het midden over de volledige breedte van het brood een reepje prei of verse basilicum. Rol het brood stevig op en omwikkel met de vershoudfolie. Draai de folie op beide uiteinden van het rolletje vast zodat de rol goed in vorm blijft. Laat ze een nacht rusten in de frigo. Snijd het brood in deeltjes van ongeveer 2 cm dik en laat ze in een paar minuten onder de grill bruin worden. 

Zachte forelmousse

Wat heb je nodig? 

125 gram gerookte forelfilet
ca. 2 eetlepels roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia zonder kruiden)
lichte room
paprikapoeder
limoensap

Hoe maak je het klaar?

Verwijder de fijne graatjes uit de forel en doe het vlees in een fijnplotter. Voeg de roomkaas en een beetje room toe en breng op smaak met wat paprikapoeder en limoensap. Mix het geheel tot een smeuïge massa. Voeg eventueel nog wat room toe indien de mousse te droog is. Spuit de mousse in aperitiefglaasjes en laat even rusten in de koelkast. 

Groentenchips

Groentenchipsgroenten naar keuze: zoete aardappel, rode biet, pastinaak, wortelpeterselie,....
kruiden: zeezout, paprikapoeder, peper, venkelpoeder,...

Hoe maak je het klaar?

Was de groentjes goed en schil ze. Snijd alle groenten vervolgens in flinterdunne plakjes. Een mandouline is hiervoor een handig toestel maar het kan ook met een heel scherp mes of met een kaasschaaf of zelfs met een dunschiller. De plakjes kan je frituren of bakken in de oven op een bakplaat. Besprenkel de plakjes hiervoor met een klein beetje olijfolie. Bak de groentjes gedurende een 10 tal minuten in de oven. De tijd is uiteraard afhankelijk van de dikte van de plakjes. Besprenkel ze daarna met kruiden naar keuze. 

Pesto broodjes

1 ciabatta of stokbrood
geraspte kaas (gruyère of pecorino)
olijfolie
groene pesto
kruiden: paprikapoeder, peper, tijm

Hoe maak je het klaar?

Snijd het brood in schuine plakken van ongeveer 1.5 cm dik. Bestrijk de broodjes volledig met de groene pesto en beleg ze met geraspte kaas. Besprenkel met wat olijfolie en wat kruiden. Schuif de broodjes een 5 tal minuten onder de grill tot ze goudkleurig zijn. 

Glaasje met garnalen en wasabi-mayonaise

verse garnalen
gerookte zalm
komkommer
ijsbergsalade
voor de dressing: witte yoghurt, mayonaise, wasabi, citroensap, zout

Hoe maak je het klaar?

Spoel de komkommer en een deel van de salade. Snijd de komkommer in kleine blokjes en de ijsbergsalade in kleine reepjes. Meng voor de dressing wat yoghurt en mayonaise in gelijke verhoudingen bijeen en breng op smaak met wat citroensap, zout en een heel klein beetje wasabi. Wasabi is vrij pikant dus opletten met de hoeveelheid. Meng goed door elkaar. Leg in een aperitiefpotje onderaan wat ijsbergsalade, dan wat komkommerblokjes. Hierop wat garnalen en een koffielepel wasabi-mayonaise. Vervolgens wat versnipperde gerookte zalm en opnieuw wat garanalen. Werk af met 2 koffielepels wasabi-mayonaise. Laat nog even afkoelen in de frigo. 

 

 


#5257

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies