Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tover_je_tuin_om_tot_een_urban_jungle

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 7 maart 2021

Tover je tuin om tot een urban jungle

urban jungle terras
Tijd voor een nieuwe tuininrichting? Denk dan eens aan een urban jungle en breng de tropen naar hier.
Met deze tropische planten en tips, maak je in een hand omdraai van je tuin, terras of klein balkon een exotisch stukje groen. 

Varens

varen De varen is een bladplant die van oorsprong voorkomt in tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Ondanks hun afkomst, weerstaan vele varensoorten probleemloos onze vrieskou en hebben ze zelden last van kwaaltjes. Ze gedijen goed in een plantenborder maar even goed op het terras in een plantbak. De enigste vereiste dat ze vragen, is een schaduwrijke tot halfschaduwrijke plaats op je terras of in de tuin, met een vochtige ondergrond. Vermijd hierbij zoveel mogelijk de middagzon. De planten worden gekenmerkt door hun sierlijke bladeren waarvan de kleur varieert van lichtgroen, donkergroen, grijs tot roodachtig bruin. Opvallend is de wijze waarop het blad zich geleidelijk aan uitrolt. Heel wat varens, zoals de inheemse stijve naaldvaren (Polystichum aculeatum) of eikvaren blijven in de winter groen, wat zeker voor een stadstuin een leuk accent geeft. Andere bijzondere varens zijn de regenboogvaren met zilveren blad en paarsroze nerven of de zachte naaldvaren met wit gerande bladeren. Met deze sierplant creeër je in een mum van tijd een tropische junglesfeer.

Boomvaren

Dicksonia antarcticaEen opvallende soort binnen de varenfamilie is de boomvaren (Dicksonia antarctica). Deze varen groeit uit een dikke, knoestige en harige stam waaruit er grote varenachtige bladeren komen. Het is een traaggroeiende plant die met de juiste verzorging tot honderd jaar kan worden. Net zoals de gewone varens, vragen ze om een vochtige ondergrond. Doordat de stam een vergroeiing van luchtwortels is, houden ze ervan in droge periodes overgoten te worden met water. Daarnaast doen ze het ook goed op lichtrijke standplaats zonder direct zonlicht. Dankzij het kleine wortelgestel, kan de plant makkelijk groeien in een pot en daar ook jarenlang in blijven zonder te verpotten. Bijsnoeien of knippen is niet nodig, waardoor de plant tot de onderhoudsvriendelijke soorten van jouw tuin behoort.

Bananenboom

Musa basjooDe bananenplant (Musa basjoo) is de laatste jaren een populaire tuinplant geworden. Met zijn reusachtige bladeren en unieke stamvorm waan je je direct op vakantie. Deze plant komt van oorsprong voor in Zuidoost-Azië waar de vrucht heel vaak gebruikt wordt in gerechten. In ons klimaat komen er maar zelden bananen aan de plant, maar desondanks blijft het een echte eyecatcher in je tuin. De bananenboom vraagt veel zonlicht. Plaats ze daarom op een warme zonnige plek uit de wind. Door de grote, fijne bladeren zullen ze bij teveel wind gaan scheuren. Een bananenplant bestaat uit een schijnstam waaruit de bladeren groeien. Elk jaar opnieuw zal de plant bovengronds hergroeien. Zorg voor voldoende water dat weg kan, zodat er geen wortelrot ontstaat. Heb je een kleinere tuin, ga dan voor zijn kleinere broer Musella lasiocarpa, ook wel de dwergbananenboom genoemd. Deze variant wordt niet hoger dan anderhalve meter en kan je in een pot op het terras plaatsen. Zo verplaats je hem 's winters makkelijk naar binnen, op een donkere en frisse plaats.


Palmbomen

Palmbomen Palmbomen hoeven geen tropisch klimaat te hebben om het goed te doen. Integendeel, dankzij ons frisser klimaat groeien ze trager waardoor de stam dikker wordt. De ideale boom om een hangmat tussen te spannen en lekker even weg te dromen. De meest winterharde soort voor ons klimaat is de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei). Deze soort kan gemakkelijk buiten blijven in volle grond tot -15°C. Palmbomen in potten hou je tijdens de winter best binnen.  Ze zijn weinig eisend maar hebben het liefst een zonnige standplaats met een vruchtbare vochtig grond. Regelmatig vernevelen is geen must maar zal het groeiproces stimuleren. De stam van de boom wordt gekenmerkt door een met jute-achtig bedekte laag. waaruit er met doornen bedekte bladstengels groeien die een halve tot anderhalve meter lang worden. De bladeren zijn waaiervormig en kunnen een lengte bereiken van 75 cm. Een leuke variant voor op een klein terras is de lage dwergpalm Chamaerops humilis var. cerifera. Deze plant is winterhard tot -12°C en kan je makkelijk in een kuip of pot plaatsen op het balkon. Genieten maar van deze prachtige plant!

Afwerking jungle tuin

Een make-over met een klein budget? Plaats in de zomer je kamerplanten buiten zoals orchideeën, Alocasia's, cactussen of Monstera's en bevestig een aantal hangplanten aan je muur of balkon. Kies voor hangende planten zoals klimop, koraalcactus of de erwtenplant. Met klimplanten kan je ook dat laatste stukje vuile tuinmuur wegwerken zodat je terras of tuin in een tropische oase verandert. Werk af met materialen in bamboe, rotan en/of hout, plaats een buitentapijt, hang een hangstoel  of -mat op en werk af met wat kussens, lichtslingers of een windlicht. Zo kan ook jij tropisch genieten met je eigen urban jungle!

urban jungle

#5778

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte