menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 24 juli 2024

Haagwinde: sluw maar mooi

Convolvulus sepiumDe Haagwinde of Convolvulus sepium is een mooie wildgroeiende plant met witte trompetvormige bloemen en een pijlvormig blad. Je ziet ze in de vrije natuur vaak verschijnen tijdens de zomer, maar je vindt ze voornamelijk op natte ruige gronden waar een overvloed aan voedsel en water is.

Naast haar schoonheid is Haagwinde een sluwe plant die toch niet altijd een geschenk is in de tuin. Haagwinde is een woekerend kruid dat eens ze jouw tuin heeft bereikt, jaarlijks opnieuw terugkomt. De klimplant volledig wegkrijgen is zo goed als onmogelijk. Hoe pak je dit best aan?

Zonder is gezonder

Haagwinde lijkt op het eerste zicht heel onschadelijk. Het blad is mooi groen en sierlijk lopend in een fijne punt, de bloemen zijn prachtig wit. De trompetbloemen groeien alleen niet op de kruipende stengels op de grond, maar wel op de windende delen die omhoog groeien naar het licht. Alles wat beklimbaar is op hun pad, winden ze zich langs naar omhoog, waarna ze de bloemen aanmaken in het zonlicht. Op korte tijd overgroeit ze ongevraagd alle planten die dicht in de buurt staan.

De plant verspreidt zich makkelijk voort met ondergrondse wortelstokken die tot drie meter lang worden. Bij het uittrekken breken ze snel af waardoor er delen in de grond blijven die kort daarna gewoon verder groeien. Hierdoor is ze moeilijk helemaal weg te krijgen. De keuze van bestrijden gaat snel uit naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Toch heeft dit niet onze voorkeur omdat het meer doodt dan wat de bedoeling is. Blijf de uitlopers uittrekken en probeer dit voorzichtig te doen zodat er zoveel mogelijk wortels weg zijn. Dit zal de plant uitputten en na verloop van tijd minder actief maken. Helaas kan dit wel een aantal jaar duren voordat dit werk zijn effect heeft. Tijdig verwijderen is dus aangewezen om de wortels beperkt te houden.


Meerwaarde voor de natuur

HaagwindeNaast het feit dat Haagwinde graag in de kijker staat door andere planten te overwoekeren, is het een belangrijke plant in de natuur. Net zoals Akkerwinde, is Haagwinde een waardplant voor de rupsen van de windepijlstaart, een vrij zeldzame trekvlinder uit Zuid-Europa die 's nachts actief is. Daarbij zijn de bloemen ook een meerwaarde voor de tuin. Ze zijn niet alleen heel mooi, ook bijen en hommels houden van de bloem door de nectar die ze produceert. 

Is de plant geen gevaar voor jouw tuin, dan kan je ze zelf gaan leiden. Gebruik hiervoor een raster, klimrek of klimwand waarlangs de plant omhoog mag klimmen. Help een handje mee door de windende stengels langs het frame te leiden. Hou de plant in toom door op regelmatige basis de plant met wortel uit de grond te trekken.

#5935Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).