menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Knoest dakplantaan

Ga naar meest recente reactie

Eve24

Tekst aangepast

Eve24

Graag stel ik een vraag over de behandeling van aan afgezaagde knoest. Het betreft een knoest van een dakplantaan. Vanwege schade is de knoest van deze dakplantaan afgezaagd. Mijn vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat deze afgezaagde knoest er weer goed uit gaat zien? Zo laten zitten en afwachten of verder behandelen? Ook vraag ik mij af of de knoest in de huidige vorm een risico vormt voor het welzijn van de boom (bijv. door inrotten). Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen/adviseren. Dat zou fantastisch zijn. Bij voorbaat dank.
woensdag 27 maart 2024 - 12:03
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Dit mag je echt nooit meer doen. Je kan beter op voorhand vragen hoe je dit aanpakt dan achteraf uitleg te vragen als het kwaad al geschied is.
Dit gaat gegarandeerd inrotten en je kan niks doen om dat te voorkomen. Alle middeltjes of truukjes die daarvoor bestaan gaan in het beste geval niets toevoegen. In het slechtste geval gaan ze het probleem vergroten. Nieuwe groei zal vanaf de zijkant, uit de gezonde bast, gevormd worden. Volg dat op. En stel je vragen op voorhand, niet achteraf. Dan kunnen we advies geven waar je niet ongelukkig van wordt.
donderdag 28 maart 2024 - 09:51
Eve24

Eve24

Beste WiPe, dank voor je snelle en duidelijke reactie. Ondanks dat het kwaad al geschied is, vind ik het fijn om te weten wat ik nu kan doen. Waardeer je input. Nuttige info. Veel tuinplezier toegewenst.
donderdag 28 maart 2024 - 19:02
WiPe

WiPe

Nieuwe groei zal vanaf de zijkant, uit de gezonde bast, gevormd worden. Volg dat op. Aan het einde van de winter kun je die dan opnieuw knotten. Aan die knot kun je niks doen. Maar als je dat gaat proberen te behandelen, of rot hout gaat proberen te verwijderen, wordt de schade alleen maar groter. Als je daar afblijft, bestaat de kans dat dat over een jaar of tien, twintig min of meer wat overgroeit is. Maar dat altijd een lelijke knoest blijven.
zaterdag 30 maart 2024 - 13:39
Eve24

Eve24

Dank voor de tip. Waardeer het. Ik heb een aanvullend vraag. Of beter gezegd: een mogelijk alternatieve aanpak. Zou het voor de komende winter ook een idee zijn om de tak helemaal af te zagen en opnieuw uit te laten lopen? Net voor de aangepaste knoest recht afzagen, zodat er voldoende tak over blijft. De snoeiwond is dan kleiner en meer zoals het ‘hoort’. Zoals in het YouTube filmpje: “De dakplataan en andere dakvormen snoeien in de winter? | Snoeien | Tuinmanieren”.

Nu doe ik helemaal niets meer. Voor de volgende snoei overweeg ik een specialist/hovenier in te schakelen. Dat had ik beter eerder kunnen doen, maar beter laat dan nooit. Leermoment!

Ik ben heel benieuw hoe je tegen dit idee aankijkt. Zou ik heel fijn vinden. Bij voorbaat hartelijk dank.
zaterdag 6 april 2024 - 17:02
WiPe

WiPe

Dat is een heel moeilijke. Ik zal het proberen uit te leggen. Als je alle takken afzaagt, dan moet de boom in het voorjaar uitlopen vanuit de reserves die opgeslagen zitten in het hout. Wanneer het blad gevormd wordt, kan de boom heel snel nieuwe koolstof opslaan en zijn reserves aanvullen. Als alle takken ingekort zijn, dan moet de boom eerst nieuwe knoppen aanspreken voordat die kan uitlopen en koolstof kan beginnen opslaan (fotosynthese).
Onderzoek heeft uitgewezen dat in de knotsen heel veel reserves opgeslagen zitten. De boom past zich aan de situatie aan en houdt de reserves klaar waar ze niet weggehaald wordt. Nu moet de boom voor de afgrendeling van de snoeiwonden ook reserves aanspreken voor het afsluiten van de wonden. Die knotsen zijn doorgezaagd en dat zijn dus grotere wonden. Anderzijds zal de dichte warrige structuur van het hout op die plek voor schimmels veel lastiger zijn waardoor die ook afgeremd worden.

Dus als je snoeit onder de knotsen, verliest de boom ook de reserves die daar opgeslagen liggen. Bovendien kan de boom niet actief reageren in het kernhout. Als je snoeit onder de knotsen, riskeer je kernhout bloot te snoeien. Dat kan dus betekenen dat die kunnen inrotten. En dat kun je niet voorkomen, tenzij door niet te snoeien. Het is met andere woorden een risico als je dat doet. Alle takken inkorten tot achter die knotsen moet je dus zeker vermijden. Maar als, je dat kan beperken tot een 1o-15 % van de knotsen, hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn.
zondag 7 april 2024 - 10:13

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon