menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vlakwortelende boom

Ga naar meest recente reactie

Julie DM

Tekst aangepast

Julie DM

Hallo iedereen, ik zou graag een boom planten op een captatienet van een warmtepomp (1 a 1,5 M diep) Dit om wat meer volume in mijn tuin de steken, inkijk te voorkomen en ook omdat ik graag bomen zie. Ik dacht zelf al aan amberboom omdat ik al gelezen heb dat hij vlakwortelend zou zijn. Maar misschien wordt deze boom te groot en zal hij op termijn toch schade aanbrengen aan het net?
Een tuinaanlegger raadde mij ook een koelreuteria paniculata aan.
Aan welke boom denken jullie?
Groeten!
dinsdag 7 november 2017 - 07:16
deHaan

DeHaan

De4 meeste bomen gaan niet diweper dan ongeveer een meter.

Lees hier eens, vooral de onderste.
http://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/64259/bomen-en-ondergrondse-leidingen
dinsdag 7 november 2017 - 12:20
sugar

Sugar

En nogmaals lees ik ‘Daarbij adviseren we mensen om te kiezen voor inheemse planten, omdat onze insecten zich daarop hebben afgestemd in hun eeuwenlange evolutie, en er dus doorgaans meer aan hebben.’

Die dooddoener lees ik nu al minstens 5 jaar, zonder er ooit enige vorm van wetenschappelijk bewijs van gezien of gelezen te hebben.

De enige wetenschappelijke studie die ik heb gelezen, bewees het tegendeel. Je hebt exact evenveel diversiteit aan insecten op planten die niet inheems zijn zolang ze van het noordelijk halfrond afkomstig zijn én gerelateerd zijn aan planten die hier wel groeien (bvb Eupatorium maculatum vs Eupatorium cannabinum). Planten van het zuidelijk halfrond zijn over 't algemeen veel minder nuttig volgens diezelfde studie.

De plek in Engeland waar de grootste diversiteit aan solitaire bijen wordt aangetroffen is trouwens een grote, redelijk formele bloementuin met heel veel diversiteit aan (grotendeel s uitheemse) bloemen. Geen enkel natuurgebied in de omgeving of in heel Engeland evenaart het aantal solitaire bijen dat in die tuin wordt aangetroffen (133 bijensoorten).

Sommige bijen en vlinders zijn voedingsspecialisten, maar dat zijn nog altijd de uitzonderingen op de regel. En zelfs voor die diertjes is er af en toe iets te vinden in de uitheemse plantenselectie, ik denk dan aan een Knautiabij (erg kieskeurig, foerageert alleen op Knautia arvensis, vindt zijn gading in tuinen, want er zijn tuinen waar deze uiterst zeldzame bij overleeft op Knautia macedonia).

Ik heb een vlindertuin van 400 m² met voor 2/3 uitheemse bloemen, en een bloemenweide die ongeveer even groot is, met alleen inheemse bloemen. Ik heb nooit meer dan 15 vlinders geteld in mijn bloemenweide, in mijn vlindertuin staat mijn record op 75 stuks. Vanaf midden september was die bloemenweide ook helemaal uitgebloeid, en hadden de vlinders geen keuze (er staan nu nog steeds asters in bloei in de vlindertuin). De ervaringen in mijn tuin zijn helemaal geen wetenschappelijk bewijs, maar maken dat ik zelf helemaal niet van plan ben om helemaal inheems te gaan
dinsdag 7 november 2017 - 13:39
Carib

Carib

Inderdaad, zie ook het grote Plants for Bugs onderzoek van de Royal Horticultural Society. Dat bevestigt wat Sugar zegt. De hoeveelheid bloemen in de tuin is het belangrijkst en ook exotische bloemen kunnen daarbij zeker van belang zijn om het seizoen te verlengen.

dinsdag 7 november 2017 - 17:00
Patrikc

Tekst aangepast

Patrikc

De vraag ging over een boom...

Hoe groot is de tuin? Ik zou me eerder zorgen maken of er bovengronds wel genoeg plaats is, dat warmtenet zou diep genoeg moeten zitten.

Mijn suggestie: een appelboom.
dinsdag 7 november 2017 - 21:07
WiPe

WiPe

Wat voor grond heb je daar? Hoe groot is de tuin? heb je andere specifieke wensen ivm die boom?
zondag 12 november 2017 - 00:39

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon