menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Leiboom beuk

Ga naar meest recente reactie

compulo

Compulo

Hallo,

Verleden jaar leibomen ( beuken ) geplaatst .
Iemand een idee hoe je die nu verder moet leiden om een
mooie dicht haag te maken ( inkijk buren ) ?
Hoe kun je ervoor zorgen dat de zijdelingse takken , ook opwaarts/neerwaarts groeien en zo allle vlakken worden opgevuld ?

Graag jullie advies

groeten en bedankt

zondag 7 mei 2017 - 20:13
compulo

Compulo

en nu de foto

Struiken & Bomen

zondag 7 mei 2017 - 20:14
Tuinprins

Tuinprins

Aan het blad te zien is dit geen beuk (Fagus sylvatica) maar haagbeuk (Carpinus betulus).

Een dichte haag krijg je door de opwaartse groei jaarlijks met de helft tot tweederde terug te snoeien. De tak die die dan blijft staan gaat zich (hopelijk) vertakken. Het jaar daarop doe je dan weer hetzelfde. Bij bovenstaand exemplaar gaat het wel jaren duren voor je hier een dicht scherm van hebt gemaakt.

M.i. had je beter leibomen neergezet die al als haag op poten zijn gekweekt.


Gegroet, de tuinprins
maandag 8 mei 2017 - 07:01
satomi

Tekst aangepast

Satomi

Die opgaande groei komt wel als de draden eenmaal helemaal begroeid zijn.

Aan de kant waar nu geen takken zitten lopen slapende ogen uit. Van de uitlopers kies je er een die het best op de hoogte van de draden uitkomt. Die uitloper knip je niet maar bind je vast met bindbuis als die een cm of 15 lang is. Daarna laat je de twijg/tak doorgroeien tot het eind van de stellage (links) terwijl je als het kan de nieuwe groei blijft aanbinden. Afhankelijk van wat je zelf voor ogen hebt knip je aan het einde van de stellage de tak af of laat ze nog ietsje verder groeien.

Aan de andere kant zie je dat de takken die al aangebonden zaten steeds aan het uiteinde iets omhoog willen groeien. Die worden ook steeds aangebonden met bindbuis tijdens het groeiseizoen tot aan de groei van de volgende boom. Je probeert alle bomen zo evenwichtig mogelijk te laten groeien.

Alles wat je niet nodig hebt om te leiden knip/wrijf je weg. Ook uitlopers op de stam onder het leirek haal je zo vroeg mogelijk weg. Als ze nog heel klein zijn kan je ze ook wegwrijven.

Het was makkelijker geweest om - zoals Tuinprins ook zegt - al kant en klare bomen te kopen. Ik vermoed dat je de bomen zelf hebt geplaatst? Zo niet, wie heeft dat gedaan?
dinsdag 9 mei 2017 - 14:45
compulo

Compulo

Hallo,

Bedankt voor de info
Ik heb inderdaad deze bomen ( constructie ) zelf gezet
woensdag 10 mei 2017 - 12:56
WiPe

WiPe

Het probleem met leibomen is dat een tak die je plat leidt, meer schot maakt dichter bij de stam, en minder hard aan het uiteinde. Als je wil dat de horizontale takken aan het uiteinde goed groeien, kun je best het uiteinde van die horizontale takken in een hoek van 45° omhoog buigen. Wanneer dat uiteinde hoger zit, krijgt dat wat meer groeihormonen, waardoor die eindknop wel goed groeit. Aan het einde van het groeiseizoen kun je de tak horizontaal aanbinden. Het uiteinde plooi je weer in een hoek van 45° omhoog tot de horizontale tak zijn volledige lengte bereikt heeft.
woensdag 10 mei 2017 - 21:54

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon