Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb zelf twee perzikbomen en mijn ervaring is dat het vermeerderen van perzikken d.m.v. de pitten probleemloos gaat zonder dat de eigenschappen van de oorspronkelijke perzik achteruit gaan. Een perzikboom gaat vergeleken met andere fruitbomen niet lang mee. Na een jaar of twaalf tot vijftien gaan ze kwalitatief sterk achteruit en wordt het tijd voor vervanging door een nieuwe generatie. Daardoor hebben in mijn tuin al diverse generaties bomen gestaan. Het is zelfs zo simpel dat ik ze niet eens hoef te zaaien als ik nieuwe nodig heb. Van de afgevallen vruchten komen ieder jaar wel enkele boompjes spontaan uit en als ik er weer eens eentje nodig heb hoef ik die alleen maar op de juiste plaats te planten i.p.v. door te schoffelen .
Alweer zo'n lastige vraag Guy Wat voor mijn tomaten en druiven geldt gaat ook hier op .De soortnaam of ras weet ik niet maar ik zit er niet mee. Het belangrijkste is dat ik er bijzonder tevreden over ben. In een ver verleden heb ik ooit van iemand een boompje gekregen en inmiddels ben ik alweer enkele generaties perzikbomen verder. De bomen op de foto zijn overigens respectievelijk 10 en 11 jaar oud.
Het vruchtvlees is geel met een neiging naar oranje. Ze zijn bijzonder sappig en smaakvol maar hebben het nadeel dat ze na de pluk maar hooguit twee tot drie dagen te bewaren zijn. Daarom gaan ze bij mij al snel geschild en ontpit , met een klein beetje suiker (dat heeft dezelfde bedoeling als wat je met blancheren bij groenten doet) de diepvries in. Het hele jaar door heb ik dus regelmatig overheerlijke perzikken als dessert .
Het is verbazingwekkend als je ziet hoe snel het dikken en afrijpen van de vruchten in zijn werk gaat. Zo vanaf ongeveer de tweede week van augustus neemt hun volume ineens in snel tempo toe en de eerste vruchten zijn dan eind augustus rijp. Alles rijpt dan in de daaropvolgende twee weken af en de bomen hebben dan weer voor het lopende jaar hun werk gedaan.
Misschien heb jij na deze beschrijving een idee wat voor ras het zou kunnen zijn Guy ?
Frans, Het is een heel productieve boom met mooie vruchten! Volgens uw beschrijving zou het één van volgende rassen kunnen zijn: Madison Redhaven South Haven
Maar aangezien het telkens zaailingen zijn vermoed ik dat het een kruising van Reine de Vergers en een ander perzikras (met geel vruchtvlees) is. Van uitzicht lijken de vruchten uiterlijk erg op Reine de Vergers. De innerlijke kenmerken komen van een ander ras.
Hallo Frans, Wat een prachtige perzikboom heeft u daar! Graag zou ik ook eens zo'n boom in mijn tuin laten groeien. Zou het mogelijk zijn een of meerdere zaailingen van u over te nemen tegen betaling of ruil? Ik heb meerdere planten op mijn homepage en daarnaast een aantal fruitdragende indien u daar geinteresseert in bent zoals Loquat, Goji, Vossenbes, Olijfkomkommer, Kangaroe appel, Druif (vroege vd Laan).
Ja Paulien,die zien er lekker uit ! Maar aan gans het forum ook groetjes,en zeker aan Paulien, maar ik heb hier een plantje,dat ik niet kan thuiswijzen wat voor plant inheems maar nooit gezien!ik ga eerst mijn fotos laden,en morgen zet ik het hier oneline! ,natuurmanjak...
Zaailingen heb ik momenteel niet . Er waren er een stuk of vijf die dit jaar spontaan uitkwamen maar ze zijn inmiddels allemaal doorgeschoffeld omdat ik ze niet nodig had. Pitten kun je eventueel wel van me krijgen als de eerste perzikken over een dag of veertien plukrijp zijn maar ik denk dat je beter bij een tuincentrum een boompje kunt kopen . Dat scheelt weer een jaar of twee/drie extra wachten op je eerste oogst en je kunt tevens een soort uitkiezen die je het meest aanspreekt.
Mijn soort heeft ook verschillende nadelen hoewel ik er altijd mee door zal blijven gaan want ik ken geen perzik met zo'n fijne smaak als deze. Die nadelen zijn:
1. Een hele slechte bewaarbaarheid. De perzikken blijven maar zo'n dag of drie goed na de pluk en daarna moet je ze echt verwerkt hebben. Doe je dat niet dan ontstaan er al gauw lelijke bruine plekken onder de schil. 2. Je moet gedurende het afrijpen van de vruchten, dat in totaal zo'n dag of veertien duurt , minimaal om de twee dagen de rijpe perzikken uitplukken. Doe je dat niet dan ze liggen ze al snel , beschadigd door de val , onder de boom .Even een weekje op vakantie gaan in die periode kan eigenlijk niet. 3.Ze zijn vrij gevoelig voor de krulziekte. Ze moeten daarom na het vallen van de bladeren een keer, en in het voorjaar voor het uitlopen van de knoppen nog eens twee keer, hier tegen gespoten worden.
Schrikt je dit niet af en wil je ze toch proberen dan wil ik je met plezier een aantal pitten toesturen. In dat geval moet je me wel even via een pm je postadres geven.
Bedankt voor je berichtje terug, ik ben alleen een beetje laat in het beantwoorden... Ik zou graag een aantal perzik stenen ontvangen, en misschien kunnen we een ruil maken?
Maar even een vraagje... Hoe kan ik je een pm sturen? Ik zie nergens een adres staan.
waar oh waar, haal ik stekken of boompje van de wilde perzik? is voor mijn erg slecht ziende vriendin, en ik wil die ook wel, maar waar haal ik ze?
graag meer info, aub