menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Verticuteren oogt rampzalig

Ga naar meest recente reactie

cozinskeeter

Cozinskeeter

Hallo
Ik beschik over een grote (2000m²) gazon die slecht is aangelegd geweest qua afdoden vooraleer nieuw gazon in te zaaien. Hierdoor zit er wel veel weide gras in
Echter verzorg ik deze goed: de gazon krijgt jaarlijks 10 kg kalk/are, en wordt 1 tot 2 keer bemest per jaar met kwalititeitsmestof (laatste bemesting was DCM Gazonstart 14/3/3 aan 6 kg/are nu in maart)

In het verleden verticuteerde ik niet maar omdat het gazon vrij hoog gemaaid wordt wegens vrij oneffen ging was dit na een paar jaar serieus te merken: een zware viltlaag en daardoor ook steeds minder goede groei

Vanaf 2009 verticuteer ik jaarlijks: ik moet zeggen dat het de dagen erna telkens een ramp is en ik eigenlijk niet weet wat ik verkeerd doe: ik gebruik een Caravaggio/Eliet professionele machine van een degelijk tuincentrum, maar in vergelijking met mijn buren die hun gazon hoogstens wat toetakelen, lijkt het mijne altijd letterlijk verwoest, quasi alles is dor en hooi ipv gras . Uiteindelijk groeit alles wel toe maar dit kan soms wel 1,5 maand duren en volgens mij kan dit de bedoeling niet zijn de gazon zo rampzalig toe te takelen

[afbeelding verwijderd niet-https]

Dit jaar wil ik het opnieuw proberen en heb een lichtere machine (elektrisch) gekocht en heb deze uitgetest: dit lijkt al stukje beter te gaan maar sommige plaatsen takel ik echt nog zwaar toe, dit zijn dan de plaatsen waar het gras een "vervlochten tapijt" vormt . Zie bijgaande fotos

Resultaat na verticuteren op een zone met dicht vervlochten gras (roodzwenk ?) - meer verwoest dan levend, is dit nu feitelijk normaal ?
[afbeelding verwijderd niet-https]

Op andere plaatsen met minder vervlochten gras lijkt dit beter te gaan (raaigras ?) en dit lijkt me het normale resultaat. Zou dit echt aan de soort van het gras kunnen liggen ?
[afbeelding verwijderd niet-https]

Tenslotten nog een foto van de gazon, 2 dagen na het maaien, alvorens ik ga verticuteren
Kan iemand me zeggen wat ik eventueel verkeerd doe of waarom het resultaat eerst altijd zo slecht oogt ?

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 29 april 2012 - 14:52
Plantadvies

Plantadvies

Verticuteer in rechte lijnen en doe dat ook overdwars. Het gras ziet er niet uit, maar zoals u al gezien heeft, omt dit goed. Toch zal er in de loop der jaren kale plekken ontstaan. Er zit niets anders op om opnieuw te zaaien. Gebruik graszaad dat voor geschikt is.

Plantdvies
zondag 29 april 2012 - 17:19
vulk

Vulk

Ik moet wel zeggen dat uw gazon er VOOR verticuteren wel zeer goed uit ziet.
zondag 29 april 2012 - 19:39
Bombycilla

Bombycilla

ik zou er een echte tuin van maken ipv zo'n saai gazon
dinsdag 1 mei 2012 - 10:29
Polplastron

Polplastron

Dat is totaal naast de kwestie. Bovendien beginnen veel mensen met gazon en plannen ze later pas hun borders. Niks mis mee.

Zelf verticuteer ik niet met messen, maar gebruik ik een veel lichtere machine met smalle pinnen. Dit kamt als het ware de dode grasvezels uit waardoor nieuwe groei meer kansen krijgt.
Als ik jouw gazon voor en na zie denk ik dat je dat in het vervolg ook beter doet i.p.v. het intensieve verticuteren met messen.

Volgens mij komt alles nog wel in orde overigens.

Groeten,

Pol
dinsdag 1 mei 2012 - 18:24
peter2

Peter2

Hallo
Ik zou het gras ook wat korter maaien voor het verticuteren ,dan ruk je er minder uit .
woensdag 2 mei 2012 - 20:50

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon