menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Last van kleine vliegjes in huis

Ga naar meest recente reactie

ElienDufron

ElienDufron

Hallo iedereen,

We hebben in huis redelijk wat last van kleine vliegjes in huis...zou iemand aub kunnen zeggen om welk soort vliegje het gaat...dan kunnen we er hopelijk wat aan doen.

In bijlage een foto

Alvast erg vriendelijk bedankt iedereen!!

Allemaal Beestjes

maandag 23 oktober 2023 - 20:10
PeterC

PeterC

Wij hebben dit jaar ook van die kleine vliegjes in huis.
Ik heb ze nog niet zo gedetailleerd gefotografeerd dus ik kan niet zeggen dat het over hetzelfde insect gaat.
Maar het zijn geen fruitvliegjes. Die ken ik en dat zijn het zeker niet.
Ze zijn enkele mm's groot, misschien 4 of 5mm

Allemaal Beestjes

maandag 23 oktober 2023 - 22:06
PeterC

PeterC

Ik had er net eentje gespot en geprobeerd om er van zo dichtbij mogelijk een foto van te maken.
maandag 23 oktober 2023 - 22:11
Dany

Dany

Misschien zijn het varenrouwmugjes (Sciara analis)
maandag 23 oktober 2023 - 23:25
minouke

Tekst aangepast

Minouke

3 Manieren om de varenrouwmug en haar larven te bestrijden
https://www.allesoverplanten.nl/varenrouwmug-larven-bestrijden/
dinsdag 24 oktober 2023 - 11:05
ElienDufron

ElienDufron

En was de reactie op de foto van mijn vlieg of die van Peter C?
dinsdag 24 oktober 2023 - 11:19
minouke

Minouke

Elien, de link van Louisa geeft duidelijk de beschrijving om de fruitvlieg en de varenrouwmug te herkennen daarmee denk ik dat die van jou een varenrouwmug is.
dinsdag 24 oktober 2023 - 16:13
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Varenrouwmug (Sciara analis) is één soort uit de familie met opvallend gele buik. Maar er zijn er veel meer. Vanaf een foto meestal niet te determineren. De foto van de mijne als antwoord op het topic https://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/68104/bruin-vliegend-beestje#bericht557249 staat op Waarneming gedetermineerd als mug uit de familie rouwmuggen (Sciaridae). Meer is niet mogelijk. Daarvan bleken de larven in de bloempotten in de badkamer te zitten en zich zo door het huis te verspreiden. Toen ik die van nieuwe grond had voorzien, wortels had uitgespoeld en de badkamerdeur dicht had gelaten, zodat er geen nieuwe eitjes gelegd kon worden, was het over.
Voor nieuwsgierigen: Hier op Nederlands Soortenregister alle soorten uit de familie Sciaridae: https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=148002 . Van de soort (genus) Sciara zie je bijvoorbeeld, dat ze onderverdeeld zijn in 10 Sciara soorten. Totaal 135 moeilijk uit elkaar te houden soorten. Een flink aantal moet daarvoor onder de microscoop. Dus ga er maar aan staan. Vaak staan ze dan ook fout gedetermineerd op internet en is voor de mug op de foto helemaal geen soortnaam mogelijk.
Voor de bestrijdingsmiddelen wordt meestal rouwvarenmug genoemd, want zo'n ingewikkeld verhaal leest natuurlijk niemand .
De foto op de pagina van Pokon is beslist geen rouwvarenmug wel een rouwmug soort. Hopelijk hebben ze meer verstand van bestrijdingsmiddelen. Oei..ik zie nog een fout daar (Waar de meeste vliegen vier vleugels hebben, heeft het fruitvliegje er maar twee). Er bestaan geen vliegen met vier vleugels. Het tweede paar is in haltertjes veranderd. Bijen, wespen en veel andere insecten hebben vier vleugels. Eigenlijk zou ik ze een mail moeten sturen.
Op Allesoverplanten staat ook een andere soort.
dinsdag 24 oktober 2023 - 17:10
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Heb nog even Varenrouwmug (Sciara analis) opgezocht op Waarneming:
Waarschuwing daar: Sciara analis kan zonder genitaalonderzoek niet onderscheiden worden van Sciara hemerobioides.

Alle waarnemingen zonder genitaalonderzoek van S. analis of S. hemerobioides dienen te wijzigen naar de verzamelsoort Sciara analis/hermeobioides.

Foto's:
https://waarneming.nl/species/719887/photos/?date_after=2010-08-05&date_before=2023-08-05&country_division=&search=&likes=&advanced=on&user=&location=&sex=&is_validated=on&type=&life_stage=&activity=&method=
dinsdag 24 oktober 2023 - 17:35
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

@ElienDufron Ik heb nog eens naar de foto van je vlieg gekeken. Ik miste de lange antennes van een mug. Als je foto's invoert in Waarneming, krijg je via beeldherkenning een automatisch antwoord wat het kan zijn. Hier was het 100 % zeker Bochelvlieg onbekend Phoridae. Het zelfde waar ik aan dacht, hoewel de verdikte vleugelader (kenmerk van de familie) niet zichtbaar is. De ronde antennes van deze familie lijk ik wel te zien, maar ben niet helemaal zeker. Lichte in dit geval. Welke bochelvlieg het is, is ook hier niet te doen. Het verbaast me wel, want hoewel ik ze veel buiten zie, zie ik ze eigenlijk nooit in huis. Beeldherkenning van Waarneming is tegenwoordig heel nauwkeurig, maar kan er naast zitten.
Op internet kun je meer informatie vinden over die familie. Hier alle soorten: https://waarneming.nl/taxa/10635/
Dit is interessant. In Amerika worden ze wel lastig in huis genoemd: https://extension.usu.edu/pests/schoolipm/structural-pest-id-guide/phorid-flies
@PeterC Nu ik toch bezig was ook even voor jouw foto gekeken. Daar kwam uit 86 % Rouwmuggen Sciaridae indet. Ga maar uit van een zekere rouwmug.
woensdag 25 oktober 2023 - 08:25

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon