menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Taxus baccata grote afstervende tak

Ga naar meest recente reactie

renatus

Renatus

In de tuin staat een ruim 50 jaar oude taxus baccatia fastagiata die het tot nu toe altijd erg goed gedaan heeft. Ook dit voorjaar zaten er goede groeipunten in de struik Nu echter valt me op dat er een redelijk grote tak is waarvan de naalden bruin worden en ook duidelijk niet meer dus de groen gele kleur van de rest heeft. Het enige wat veranderd is in de omgeving is dat een grote berk waar hij altijd deels onder stond weg is( die ws flink wat vocht uit de grond haalde) voor de rest is er aan de grond en in de tuin niets veranderd en of niets gedaan. wat kan hier de oorzaak van zijn,, en is er kans dat de hel taxus het niet gaat redden!
zaterdag 16 september 2023 - 17:59
WiPe

WiPe

Heb je de wortels van die berk mee uitgegraven?
zaterdag 16 september 2023 - 23:45
renatus

Renatus

Nee de wortels van de berk zijn in de grond blijven zitten zo ook de stomp
zondag 17 september 2023 - 08:47
Tuinprins

Tuinprins

Een van de meest voorkomende ziektes bij Taxus is een vorm van Phytophthora. Dit treedt vooral op bij Taxussen die te nat staan. Phytophthora kun je doorgaans aan de HELE plant zien: eerst gaat de kleur/glans van de bladeren/naalden en geleidelijk worden deze bruin.

Taksterfte (afzonderlijke tak/takken, dus niet de gehele plant) bij Taxus wordt doorgaans veroorzaakt door voor de mens onzichtbare schimmels met namen als Phomopsis, Alternaria en Pestalotia. Deze schimmels worden op diverse manieren verspreidt: door regen, wind, vogels, insecten etc. In de praktijk blijkt dat deze schimmels vooral toeslaan als de plant onder stress staat. De ernstige droogteperiodes van de afgelopen jaren kunnen er toe hebben bijgedragen dat de taxus in kwestie minder weerbaar is geworden.

Wat nu te doen? Als je er van overtuigd bent dat in de tak geen leven meer zit dan terugsnoeien tot gezond hout, ook als dit ten koste gaat van de vorm.


Gegroet, de tuinprins
zondag 17 september 2023 - 09:54
WiPe

WiPe

Terugsnoeien tot op gezond hout betekent altijd een nieuwe beschadiging voor de plant. Dat moet zo veel als mogelijk vermeden worden.
maandag 18 september 2023 - 09:23
renatus

Renatus

dank voor de reacties Ik hoop dat het bij die en tak blijft,
maandag 18 september 2023 - 14:40

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon