menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Romertopf

Ga naar meest recente reactie

LauraK

LauraK

Gisteren heb ik in een kringloopwinkel een nieuwe Römertopf gekocht, en heb op
internet al een aardige hoeveelheid recepten gevonden.

Gebruikt één van jullie ook wel eens een Römertopf, en heb je daar een lekker
recept van? Ik houd me aanbevolen... (Moet er wel bij zeggen dat wij
geen varkensvlees eten.) En tips over gebruik en onderhoud zijn ook van harte
welkom!

Groeten van Laura.

Koken uit eigen Tuin

vrijdag 8 juli 2011 - 08:54
molleke32

Molleke32

Daar heb ik nu nog nooit van gehoord!!
vrijdag 8 juli 2011 - 09:36
LauraK

LauraK

Het schijnt een heel gezonde bereidingswijze van voedsel te zijn, een zgn.
slowcook manier, waarbij geen vet gebruikt hoeft te worden. Het voedsel stoomt
in feite gaar, en de smaak is daardoor veel voller, zo lees ik overal. Ik ben er
heel erg benieuwd naar, en ga a.s. zondag een heel lekker kiprecept maken:
http://foodish.nl/kip-uit-de-romertopf/

Groeten van Laura.
vrijdag 8 juli 2011 - 09:57
Mandy

Mandy

Ik heb ze jarenlang gebruikt...... maar sinds ik een AGA heb natuurlijk niet meer.....

je kunt er zoveel in bakken, goulash, aardappelen, kalfsvlees, lamsvleesgerechten, aardappelen, vis..... goed voor de mineralen en vitaminen.....
vrijdag 8 juli 2011 - 12:48
Mandy

Mandy

Geen temperatuurswisselingen... dus nooit in een voorverwarmde oven plaatsen...

Altijd voor het gebruik 15 minuten in koud water leggen.... zodat het vocht in de oven kan verdampen.....

zo zijn er nog wel meer dingetjes die handig zijn om te weten voordat je ermee gaat werken......
vrijdag 8 juli 2011 - 17:03
LauraK

LauraK

Bedankt voor de tips, Mandy! Ik vraag me alleen af hoe je de Römertopf schoonmaakt...
Als je dat in zeepsop o.i.d. doet, dan zal de schaal dat absorberen, en dat lijkt me
niet lekker als je er dan de volgende keer iets in bereidt. Hoe deed jij dat?

Groeten van Laura.
vrijdag 8 juli 2011 - 20:52
Mandy

Mandy

Als je hem voor de allereerste keer gebruikt kun je hem in koud water leggen en goed afborstelen. dat is genoeg.

Na gebruik mag hij in de afwasmachine.....
Ook kun je hem met een beetje afwasmiddel schoonmaken ( vet oplossen) en daarna goed afspoelen..

Elk half jaar, zo ongeveer ( ligt er natuurlijk aan hoevaak je hem gebruikt) of na 100X, moet je hem uitkoken gedurende 30 minuten in heet water met een klein beetje citroen erin of

vullen met water en dan voor 30 minuten in een oven van 220 graden.

Als je dat gedaan hebt zijn alle porien weer open en kan de romertopf weer water opnemen en later in de oven weer afgeven ( daardoor blijft alles zacht, bakt niet aan en kun je gerust alles een half uurtje extra in de oven laten staan.....

Nooit schuurmiddelen gebruiken.

Na het afwassen goed laten drogen en dan in elkaar in de kast.....
vrijdag 8 juli 2011 - 22:10
LauraK

LauraK

Geweldig Mandy, heel hartelijk bedankt! Ik print je antwoorden uit, en bewaar ze
in een mapje, zodat ik meteen een soort gebruiksaanwijzing heb voor de Römertopf.

I.p.v. zondag ga ik er vanavond al mee aan de slag, en zal hier na afloop even
vertellen hoe het gegaan/bevallen is!

Groeten van Laura.
zaterdag 9 juli 2011 - 08:16
Mandy

Mandy

Als je hem koopt hoort er ook een boek bij te zitten waar al deze dingen en nog veel meer, ook recepten natuurlijk, in staan.....

Veel succes vanavond en ik hoop/ verwacht dat het lekker zal zijn.......
zaterdag 9 juli 2011 - 13:18
LauraK

LauraK

Maar daar zat de moeilijkheid dus: ik had 'm in een kringloopwinkel gevonden,
nieuw in de doos, maar zonder handleiding/receptenboekje erbij. Voor € 3,50
kon ik 'm niet latern staan, wilde er al langer eentje hebben...

Over een ruim een half uur starten de voorbereidingen, dan kunnen we om
18.30 u eten!

Groeten van Laura.
zaterdag 9 juli 2011 - 15:59
Mandy

Mandy

eet smakelijk
zaterdag 9 juli 2011 - 16:06
LauraK

LauraK

Dankjewel, Mandy, en dat hebben we ook echt gedaan! Het was heel erg lekker,
en het viel ons op hoe zuiver de verschillende smaken van de groenten zijn; net
of alles ineens veel geconcentreerder smaakt. We vonden het wel vrij machtig, wat
eigenlijk wel wonderlijk is bij de afwezigheid van vet. Maar voor herhaling vatbaar,
vele malen zelfs. Morgen ga ik maar weer eens goed kijken naar andere recepten,
met andere vleessoorten. Ik had er al veel langer geleden eentje moeten aanschaffen...

Groeten van Laura.
zaterdag 9 juli 2011 - 19:36
Mandy

Mandy

Fijn dat het zo goed bevallen is....

Er zijn heel veel mogelijkheden.......

Daarom ben ik ook zo vreselijk blij met mijn AGA fornuis..... beetje hetzelfde systeem......
geen smaakverlies, kan niet verbranden, ( meer) mogelijkheden om langzaam te stoven waardoor het vlees en de aardappelen stukken lekkerder zijn....
zaterdag 9 juli 2011 - 20:20
Mandy

Mandy




Die zijn er ook......
vrijdag 16 september 2011 - 22:12
yvan_be

Yvan_be

Ik heb een paar van die dingen en ik heb ook dat kookboekje "bakken en braden in de römertopf", een kookboekje uit, denk ik, de jaren 1960 - 1970. Als ik dat eens vind zal ik het eens inscannen.

Het belangrijkste rond onderhoud is hier al gezegd. Zo'n Romertopf ziet er na een tijd niet meer uit, dat is nu eenmaal zo. Wat NOOIT mag is schrobben met schuurmiddelen zoals Vim! Wat WEL mag als het ding te smerig wordt, is uitkoken in zuiver water gedurende een uurtje. Dat geeft enige verbetering.
dinsdag 15 mei 2012 - 10:39
hillie

Hillie

ik dacht ze op het gasfornuis moesten.
ik wist ziet dat ze in oven konden
of ben ik met iets anders in de war,zo'n marrokaanse pot
hoe lang moet een gemiddeld recept dsan in de oven,en op hoe heet moet hij dan
dinsdag 15 mei 2012 - 14:39
yvan_be

Yvan_be

U verwart met een tajine. Overigens mag een gewone aardewerken tajine niet op het gasvuur. Een tajine staat op een kanoun, eigenlijk niets meer dan een soort eh... bloempot, gevuld met gloeiende houtskool. Het gaat ook prima op de barbecue.

Een römertopf wordt eerst in koud water gezet tot ze volledig volgezogen is met water. Daarna gaat ze in een koude oven die geleidelijk opgewarmd wordt tot de temperatuur die het gerecht behoeft, doorgaans ergens tussen 160 en 180°C.
dinsdag 15 mei 2012 - 14:46

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon