Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Gisteren heb ik in een kringloopwinkel een nieuwe Römertopf gekocht, en heb op internet al een aardige hoeveelheid recepten gevonden.
Gebruikt één van jullie ook wel eens een Römertopf, en heb je daar een lekker recept van? Ik houd me aanbevolen... (Moet er wel bij zeggen dat wij geen varkensvlees eten.) En tips over gebruik en onderhoud zijn ook van harte welkom!
Het schijnt een heel gezonde bereidingswijze van voedsel te zijn, een zgn. slowcook manier, waarbij geen vet gebruikt hoeft te worden. Het voedsel stoomt in feite gaar, en de smaak is daardoor veel voller, zo lees ik overal. Ik ben er heel erg benieuwd naar, en ga a.s. zondag een heel lekker kiprecept maken: http://foodish.nl/kip-uit-de-romertopf/
Bedankt voor de tips, Mandy! Ik vraag me alleen af hoe je de Römertopf schoonmaakt... Als je dat in zeepsop o.i.d. doet, dan zal de schaal dat absorberen, en dat lijkt me niet lekker als je er dan de volgende keer iets in bereidt. Hoe deed jij dat?
Als je hem voor de allereerste keer gebruikt kun je hem in koud water leggen en goed afborstelen. dat is genoeg.
Na gebruik mag hij in de afwasmachine..... Ook kun je hem met een beetje afwasmiddel schoonmaken ( vet oplossen) en daarna goed afspoelen..
Elk half jaar, zo ongeveer ( ligt er natuurlijk aan hoevaak je hem gebruikt) of na 100X, moet je hem uitkoken gedurende 30 minuten in heet water met een klein beetje citroen erin of
vullen met water en dan voor 30 minuten in een oven van 220 graden.
Als je dat gedaan hebt zijn alle porien weer open en kan de romertopf weer water opnemen en later in de oven weer afgeven ( daardoor blijft alles zacht, bakt niet aan en kun je gerust alles een half uurtje extra in de oven laten staan.....
Nooit schuurmiddelen gebruiken.
Na het afwassen goed laten drogen en dan in elkaar in de kast.....
Geweldig Mandy, heel hartelijk bedankt! Ik print je antwoorden uit, en bewaar ze in een mapje, zodat ik meteen een soort gebruiksaanwijzing heb voor de Römertopf.
I.p.v. zondag ga ik er vanavond al mee aan de slag, en zal hier na afloop even vertellen hoe het gegaan/bevallen is!
Maar daar zat de moeilijkheid dus: ik had 'm in een kringloopwinkel gevonden, nieuw in de doos, maar zonder handleiding/receptenboekje erbij. Voor € 3,50 kon ik 'm niet latern staan, wilde er al langer eentje hebben...
Over een ruim een half uur starten de voorbereidingen, dan kunnen we om 18.30 u eten!
Dankjewel, Mandy, en dat hebben we ook echt gedaan! Het was heel erg lekker, en het viel ons op hoe zuiver de verschillende smaken van de groenten zijn; net of alles ineens veel geconcentreerder smaakt. We vonden het wel vrij machtig, wat eigenlijk wel wonderlijk is bij de afwezigheid van vet. Maar voor herhaling vatbaar, vele malen zelfs. Morgen ga ik maar weer eens goed kijken naar andere recepten, met andere vleessoorten. Ik had er al veel langer geleden eentje moeten aanschaffen...
Daarom ben ik ook zo vreselijk blij met mijn AGA fornuis..... beetje hetzelfde systeem...... geen smaakverlies, kan niet verbranden, ( meer) mogelijkheden om langzaam te stoven waardoor het vlees en de aardappelen stukken lekkerder zijn....
Ik heb een paar van die dingen en ik heb ook dat kookboekje "bakken en braden in de römertopf", een kookboekje uit, denk ik, de jaren 1960 - 1970. Als ik dat eens vind zal ik het eens inscannen.
Het belangrijkste rond onderhoud is hier al gezegd. Zo'n Romertopf ziet er na een tijd niet meer uit, dat is nu eenmaal zo. Wat NOOIT mag is schrobben met schuurmiddelen zoals Vim! Wat WEL mag als het ding te smerig wordt, is uitkoken in zuiver water gedurende een uurtje. Dat geeft enige verbetering.
ik dacht ze op het gasfornuis moesten. ik wist ziet dat ze in oven konden of ben ik met iets anders in de war,zo'n marrokaanse pot hoe lang moet een gemiddeld recept dsan in de oven,en op hoe heet moet hij dan
U verwart met een tajine. Overigens mag een gewone aardewerken tajine niet op het gasvuur. Een tajine staat op een kanoun, eigenlijk niets meer dan een soort eh... bloempot, gevuld met gloeiende houtskool. Het gaat ook prima op de barbecue.
Een römertopf wordt eerst in koud water gezet tot ze volledig volgezogen is met water. Daarna gaat ze in een koude oven die geleidelijk opgewarmd wordt tot de temperatuur die het gerecht behoeft, doorgaans ergens tussen 160 en 180°C.