menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Oesterzwamteelt op stro

Ga naar meest recente reactie

Borsalino

Borsalino

De eerste vluchten verschijnen op de zakken met stro geënt met Zomerbroed.
Foto is wat wazig genomen met GSM.

[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 27 augustus 2011 - 15:39
Borsalino

Borsalino

Uiteraard, geen appelen of peren
zaterdag 27 augustus 2011 - 16:44
wouda

Wouda

Hallo B,

Met een paar dagen heeft u heerlijke oesterzwammen! Zo lekker in de risotte enz enz
Ook shitake kan je heel goed zelf (telen)maar de oesterzwam gaat beter! Geniet ervan.

Gr Wouda
zaterdag 27 augustus 2011 - 20:02
Borsalino

Borsalino

Wouda, Shitake op stro?
zaterdag 27 augustus 2011 - 20:26
wouda

Wouda

Hallo,

Nee, shiitake uit een stammetje van eikenhout... kijk bij; ( Haveman Groen) een hele leuke site als je van paddenstoelen houd, en zelf wil (kweken)

Gr W
zaterdag 27 augustus 2011 - 20:46
Borsalino

Borsalino

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 28 augustus 2011 - 13:28
Borsalino

Borsalino

De teelt in plastiekzakken valt tegen.
In feite zijn ze te groot-volumineus, het moeten in feite meer lange smalle cylinderachtige zakken zijn.
En de klusters groeien telkens net waar geen snede-opening is gemaakt, dus telkens afspeuren waar ze te voorschijn komen.

Heb er speciale microgeperforeerde voor gevonden doch enkel per grote afname.

Heb nu cylinderkorven gemaakt van pvc draad 2cm X 2cm.
Daar doe ik dan het stro en broed in verpak dan met keukenfolie en er gaatjes in prikken.
Als de klusters verschijnen kan de folie er dan af.
vrijdag 23 september 2011 - 17:07
wouda

Wouda

Kreeg ook een plasticzak met oesterzwammen, maar ik moest nadat er zwarte puntjes kwamen, de zak eraf halen en dagelijks een paar maal besproeien!
Nu eten we a.s zondag risotto met oesterzwammen! De zak op 12 september gekregen van iemand die naar Limburg ging.....Heks.. He..eeh weet de naam niet meer van deze plaats, maar zie hem hier regelmatig voorbij gaan

Deze (zak) ziet helemaal wit en oo...zoveel paddestoelen
vrijdag 23 september 2011 - 19:49
Borsalino

Borsalino

Hoe groot is die zak?
En waar hangt die zak beschut en in de schaduw?

Dorp Heks bestaat hoor in Belgisch Limburg hoor.
Je hebt ook Eksaarde in Oost-Vlaanderen.

Morgen ent ik de nieuwe draadkorven met het oude geënt stro van 1 zak.
Benieuwd wat dit gaat geven.
vrijdag 23 september 2011 - 20:02
wouda

Wouda

Hallo,
Hoe groot...16 cm hoog en 23 cm diameter en deze hangt niet, maar staat op een bord in de bijkeuken. De temperatuur van 10 a 15 graden is het beste. Maar gezien de weersomstandigheden is het warmer in de bijkeuken.


Morgen ent ik de nieuwe draadkorven met het oude geënt stro van 1 zak.
Benieuwd wat dit gaat geven.


Sorry hoor, maar hier heb ik nog geen verstand van!!

Volg je met veel interesse! misschien kan ik volgende week een foto plaatsen, dat zal verhelderend werken

Gr W
vrijdag 23 september 2011 - 20:47
cetinel

Cetinel

ik had in de winter zalmoesterzwammen geprobeerd,zijn voor een eerste probeersel goed gelukt geweest,maar ze zijn wel iets droger dan de gewone...die vind ik net iets lekkerder.
ben aan het nadenken of ik het dit jaar ook es zou proberen,want je moet die zak wel degelijk kunnen wegzetten......

[afbeelding verwijderd niet-https]
vrijdag 23 september 2011 - 20:55
wouda

Wouda

Hoi,
Ja hoor...ha ha........ het zal Ceti niet zijn die al van alles heeft geprobeerd!! Leuk zeg die zalmoesterzwammen!
Tjonge...kijk Borsalino zo ziet die er van mij ook uit, maar dan met gewone oesterzwammen.
Ja, het is voor jouw een probleem i.v.m je zoon hé? Op het keukenkasje? In de schuur? Hoog en droog?

Gr Wouda
vrijdag 23 september 2011 - 21:17
Borsalino

Borsalino

Ik denk dat ik daarmee in huis niet moet mee afkomen.
Geeft dat geen sporenvorming af in huis Cetinel?
En de kelder is ook geen optie want voor de groei is er licht nodig.

Dus ga nu de verse opzet in de serre hangen, eens zien wat dat gaat geven.

Natuurlijk vanaf volgende maand kan er gewone witte en bruine champignons gekweekt worden in de kelder, dat kan wel in volledige duisternis.

Ga die doorgroeide compost voor champignons zelf afhalen en breng dan ineens stammetjes geënt met Shi-Take mee.
Dat is nog een heel gedoe om dat op substraat te kweken.
zaterdag 24 september 2011 - 06:33
Borsalino

Borsalino

Cetinel, behoud die roze zijn kleur bij bakken?

Er is ook gele, ga die volgend jaar toch ook eens proberen alsook de roze, tis zo mooi die kleurtjes.
En ook nog de zomeroesterzwam, deze kunnen allen op stro.

Er zijn er nog maar daar zijn geen gegevens over dat ze op stro te kweken zijn.
Wel op stammetjes.
zaterdag 24 september 2011 - 06:43
cetinel

Cetinel

nope geen sporenvorming,mischien als je te lang laat uitgroeien,maar das ook de bedoeling niet..en aangezien ik zelf de dame des huizes ben mag het van mij wel in huis
de roze is een tropische soort die minstens 20 graden nodig heeft om vruchtlichamen te vormen,en onder de 8 graden sterft het mycelium gewoonb af...moet dus fwel in de zomer(een echte zomer,nie zoals dit jaar) ofwel binnenshuis dan...
de roze kleur veranderd bij het bakken in een echte zalmroze tint,echt zals van zalm die gegaard is....
van smaak vind ik de gewone net ietske beter,maar deze oogst dan weer heel wat bewonderende blikken...
ik had ze geoogst en ging ze bakken toen mijn zus net binnenkwam...wa is da.. o zwammen,denk een oesterzwamsoort,gevonden in het bos zeg ik.
die ga je toch nie opeten zeker!! ben je gek,da ziet er zo al oneetbaar uit etc....
ze bleef maar op me inpraten en ik maar grinniken,tot dochter zei: die heeft da gewoon zelf gekweekt jong,das wel eetbaar.. (spelbreker)
als ge stammetjes ent,moeten ze mùinstens een jaar doorgroeien voor ze paddestoelen produceren,maar de productie is dan wel groot blijkbaar..
ik vraag me afof er niet ergens aan broed van de reuzenshampignons die ik vroeger in de wei vond te komen is....waren soms meer dan 20 cm in doorsnee,verder was de smaak hetzelfde als de gewone champignons...
zaterdag 24 september 2011 - 11:54
Borsalino

Borsalino

Welk is de latijnse naam van die reuzenchampignon?

Zo is de draadkoker gevuld met stro en geënt oud stro.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Met de folie errond.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Opgehangen in de serre, daar is het wat warmer dan buiten.

[afbeelding verwijderd niet-https]

De oude opzet met nog wat oesterzwammen.

[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 24 september 2011 - 16:18
cetinel

Cetinel

geen idee van de latijnse naam,die groeiden vroeger bij ons achter het huis,in de wei waar koeien liepen..de eerste keer dacht ik dat er een plat wit bord was beland en wou die gaan halen...bleek zo een te zijn,papa zei dat dat een reuzechampignon was en eetbaar....
die bleven jaren terugkomen daar,...
gij hebt het zoals je altijd doet weer groots aangepakt
das wat anders dan mijn ene busselke
succes en laat hier zien hoe het vordert!
zaterdag 24 september 2011 - 18:09
Borsalino

Borsalino

Heb nu als test op de oude open zak een druppelaar gelegd die zeer traag druppelt, 1 per 5 sec.
Eens zien of dit iets geeft.

Ga voor de nieuwe draadkorven een soort couveuse maken in folie.
Waar ze dan naast elkaar in komen te hangen, zo blijft de vochtigheid beter constant.

Alles is nu ook met zwarte vliesdoek afgedekt, zo is de lichtintensiteit beter hoop ik en constanter.

Vandaag een 2de draadkorf gevuld maar deze keer met gepasteuriseerd stro.
Dan kan ik als wijze van test zien of er verschil is met die geweekt in koud water en of-als er verschil in oogst is, deze de moeite is van het meerwerk van het pasteuriseren.
zondag 25 september 2011 - 13:19
Wouter35

Wouter35

Ziet er leuk uit! Ik heb ook al een tijdje interesse om zelf paddenstoelen te kweken. Ik heb mij al zo een kweeksetje gekocht voor gewone witte champignons te kweken en dan kan ik de schimmel ook overbrengen op de nieuwe ondergrond. Maar zijn paddenstoelen veeleisend van ondergrond? Want ik kan niet meteen aan stro geraken ik kan ook gemaaid gras, potgrond en compost gebruiken maar dat zal niet hetzelfde effect hebben zeker?
zondag 25 september 2011 - 19:56
Borsalino

Borsalino

Paddestoelen, champignons genoemd worden anders geteeld dan Oesterzwammen op stro.

Is mijn eerste keer dat ik oud-gebruikt-geënt stro gebruik in opzet met vers stro, weet niet of dit evengoed is als met vers broed ofzo.

Teelt van champignons is met compost doorgroeid met mycelium, denk dat je met oude opzet geen nieuwe kunt enten.

Kijk hier eens http://www.mycobois.be/

Oesterzwammen hebben matig licht nodig, bosomgeving.
Champignons teelt je in volkomen duisternis, de kelder dus.
zondag 25 september 2011 - 20:08

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon