Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Mijn notelaar (geplant in 2000) heeft dit jaar voor het eerst noten gedragen ... hoera ..
De meeste noten die ik opraap hebben nog een gedeelte van de verterende groene pel (pel reeds gedeeltelijk zwart ...). Ik probeer die pel zo goed mogelijk te verwijderen (ook in, al dan niet stromend, water...). Maar dat lukt niet zo goed en de resterende stukjes pellen gaan al gauw beschimmelen. Hoe kan ik dat, zonder chemicalien) voorkomen ? En kan ik een noot waar "haar" heeft op gestaan nog opeten ?
Hartelijk dank op voorhand voor elke reactie en groeten
De noten niet opeen stapelen maar open leggen om te drogen. Daar is niks mis mee. Ik neem aan dat u de noten wel kraakt voor u ze op eet? De ene noot komt al makkelijker uit de bolster dan de andere ... . Er blijft altijd wel ergens wat bolster aan kleven. Ik was dat zelfs niet af, maar laat ze drogen. Best ook handschoenen dragen bij het ontbolsteren want ze geven nogal kleur af en mensen zullen denken dat u zich involdoende wast. Mijn moeder maakte daar vroeger zelfs een aftreksel van om meubels te kleuren.
Woorden noten, die aan de buitenkant beschimmeld zijn, na enige tijd ook intern aangetast. En is het ueberhaupt aangeraden om noten, die aan de buitenkant beschimmeld geweest zijn, nog te eten ?
Het is altijd delicaat van uitspraken te doen over dingen die je niet ziet. Dat gebeurt hier wel meer op dit forum. Betrouw vooral op uw eigen inzicht. Als je de noten opent en het binnenste, zonder de schaal, ruikt of smaakt muf, dan zou ik ze niet meer eten. Niet dat ze meteen ongezond zouden zijn maar we leven nu ook niet in een tijd met hongersnood. Onze opa heeft van de honger heel veel rotzooi gegeten in de oorlog beweerde hij altijd en hij is 83 geworden.
De noten waar nog te veel "schil" aan hangt, laat ik buiten liggen. Gewoon op de grond, maar op een niet te natte plaats. Meestal gooi ik de "vieze" noten onder een struik tijdens het rapen. Na een week zijn de noten dan vanzelf redelijk proper geworden en liggen ze allemaal samen om op te rapen. Na de oogst was ik even de noten in een emmer met water. Wel zo kort mogelijk in het water.... En daarna op een dubbele laag keukenrol of oude handdoeken uitgieten voor de cv. Na een dag de natte doeken vervangen door droge en de noten nog een paar dagen laten drogen totdat ze kurk droog zijn.
Zo werkt het bij mij toch goed...
Daarna redelijk koel/koud proberen bewaren. Dan smaken de noten langer vers.