menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Trillium kurabayashii

Dona en Peter

Tekst aangepast

Dona en Peter

Wij zijn in het bezit van 2 planten trullium kurabayashii. Weet iemand hoe ik deze kan vermeerderen? Door te kweken uit zaad ( en zo ja hoe )? Door te scheuren ? Of zijn er andere mogelijkheden? Dit zijn hele mooie en moeilijk te vinden planten en voor ik ze om zeep help had ik graag jullie mening gehoord. Alvast bedankt !

Bloemen & Planten

donderdag 2 mei 2024 - 23:28
Tuinprins

Tuinprins

Echte Trillium kurabayashii of toch Trillium chloropetalum 'Giganteum'?

Zo goed als alle planten die worden verkocht als Trillium kurabayashii zijn in werkelijkheid Trillium chloropetalum 'Giganteum' . Het verschil is miniem maar bij de ene soort zijn de meeldraden langer als bij de andere.

Vermeerderen: delen is mogelijk als je een flinke 'pol' hebt. Daarvoor zijn die van jou niet geschikt.

Zaaien is een langdurige aangelegenheid en je hebt na 6 tot 8 jaar een bloeiende plant. Zaden moeten absoluut vers zijn en direct worden gezaaid. Rijpheid goed in de gaten houden want mieren zijn dol op het laagje wat om het zaadje zit en nemen de zaden mee naar hun nest.Het zaaisel afdekken met fijn grind om onkruid en mosvorming tegen te gaan.

Zaden hebben eerst enkele maanden warmte nodig (15 graden en hoger), gevolgd door enkele maanden koude (lager dan plusminus 8 graden). Als je geluk hebt kiemen er volgend voorjaar al zaden maar ga er maar van uit dat het een jaar langer zal duren. Het zaaisel minimaal 4 of 5 jaar behouden want de kieming kan zeer onregelmatig zijn. In sommige jaren zijn de zaden om de ene of andere reden niet goed (interne defecten?) en kiemt er van dat zaaisel niets, ook niet na een paar jaar.

Deze Trillium kun je vinden op diverse plantenmarkten bij gespecialiseerde kwekers. Een paar weken terug hadden diverse standhouders op de plantendag van Arboretum Kalmthout deze Trillium staan (Trillium kurubayashii of Trillium chloropetalum 'Giganteum').

Gegroet, de tuinprins

Bloemen & Planten

vrijdag 3 mei 2024 - 05:38
Dona en Peter

Dona en Peter

Bedankt voor de deskundige uitleg, tuinprins !
zondag 5 mei 2024 - 19:10

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon