Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/4/tuinaanleg-onderhoud/64618/border-bovenop-betonnen-plaat

Tuinadvies
1

Border bovenop betonnen plaat

Ga naar meest recente reactie

Natascha82

Dag iedereen,

In mijn tuin is er een soort border (8 op 2m) die de vorige eigenaars gevuld hebben met grindsteentjes. Die gaan ong 5 cm diep en daaronder bevindt zich een betonnen plaat. Ik ben niet meteen fan van die steentjes, en zou liever wat begroeiing hebben. Nu vroeg ik mij af, als ik er een verhoogde border van zou maken (door palissades of iets dergelijks eromheen te bouwen) en er dan zo'n 30cm aarde in zou kieperen, zou het dan haalbaar zijn om daar een bloemenmengsel van bv wilde bloemen te planten? Als leek redeneer ik :in een afgesloten plantenbak groeien bloemen ook, volstaat het dan dat ik voor een goede aardelaag zorg om de planten in mijn border te laten groeien? En als mijn redenering niet klopt: heeft iemand enig idee hoe ik iets moois kan maken van die doorn in mijn oog?

Groetjes,
Natascha

maandag 12 maart 2018 - 22:45

Tuinprins

Die betonnen plaat belemmert de drainage. De kans is zeer groot dat in natte periodes planten last krijgen van de wortels omdat ze te nat komen te staan. Beste is om die betonnen plaat te verwijderen en als dat niet mogelijk is om diverse gaten in die plaat te maken zodat het water weg kan. Als ook dat lastig is dan zul je moeten leren leven met de situatie zoals die nu is. Je zou eventueel wel planten in grote potten op die grindwoestenij kunnen zetten om het geheel wat op te fleuren.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 13 maart 2018 - 07:22

LT

Misschien een rotstuin...Er zijn veel leuke ideeën, stapelmuurtjes, rotsstenen enz. Tussen die stenen en stapelmuurtjes opvullen met doorlatend grondmengsel. Het water kan dan door de kiezel en over de betonnen plaat weer weglopen. Google maar eens...Gr. Lou
dinsdag 13 maart 2018 - 09:31

Tekst aangepast

WiPe

Een rotstuin lijkt op het eerste zicht een optie, maar zoals TP al aangaf is die betonen plaat een groot probleem als je een rotstuin wil maken. De essentie van een rotstuin is niet dat je stenen ziet, maar wel dat de grond extreem goed gedraineerd door de stenen in de grond en dat de bodem door die stenen in het voorjaar sneller opwarmt.
Als je geen gaten maakt in die plaat, (of de plaat verwijderd) komt dat nooit goed met die rotstuin. Als het niet lukt om gaten te maken (of de plaat te verwijderen) steek dan een paar drainagebuizen bovenop die plaat, zodat het water heel vlot weg kan. Maar zelfs dan mag je problemen verachten door te veel water.

woensdag 14 maart 2018 - 13:58

Tekst aangepast

Pplakke

als het mogelijk is om nog wat op te hogen met split of grind.tot de rotsplanten zo hoog hangen dat ze boven de vocht put uitkomen.dan zou het moeten gaan want split heeft geen capillaire werking.dan hebben de planten in feite enkel de aarde van hun plant pot.en dat is niet veel dus kan snel opdrogen .
donderdag 15 maart 2018 - 05:07

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken